Hlavní navigace

Pivní speciality: Pořádně hořké pivo

23. 4. 2013

Sdílet

 Autor: brejadobreda.blogspot.cz
Nový průvodce pivní džunglí představí pivní speciály, jenž se dobývají na náš trh. První z nich jsou piva typu IPA – India Pale Ale. Silná a hořká – oproti české klasice až trojnásobně.

V současné době zažívá pivo v Čechách podobnou renesanci jako víno na začátku devadesátých let. Lidem přestává být jedno, co pijí a začínají se zajímat o noblesnější alternativy k obyčejnému lahváči ze supermarketu. Někteří důvěřují českým minipivovarům a jiní nadšenci zas ochutnávají piva zahraniční.

Na druhou stranu mnoho z těch, kteří si dopřejí nějaký ten speciál, vlastně vůbec netuší, jak má takový kousek chutnat, zejména pokud se nejedná o spodně kvašená piva. Pokusím se v seriálu PIVNÍ SPECIALITY nastínit, jak se v této pivní džungli zorientovat.


Autor: pivnirecenze.cz

Vystudovaný sládek a pivovarský technolog Jakub Veselý se o pivo zajímá už od dětství

Opravdu hořké pivo? Zapomeňte na ležáky

Pokud je pro vás plzeňské vrcholem gurmánství vzhledem k jeho výrazné hořkosti, měli byste ochutnat svrchně kvašená piva typu IPA (India Pale Ale). Ta se zrodila v Anglii v 18. století, kdy nejlepší angličtí sládci stáli před úkolem vytvořit pivo, které vydrží nehostinné podmínky v britských koloniích a jeho předlouhou přepravu do těchto lokalit. Taková piva musela být přírodně zakonzervována – velkým množstvím chmele a obvykle vyšším obsahem alkoholu. Tento specifický Pale Ale (pozn. angl. světlé pivo) se vozil nejprve do Indie, proto India Pale Ale. Později pak například i do Ruska pod přízviskem Imperial Pale Ale.

India Pale Ale je v podstatě silnější a chmelenější brácha typického Pale Ale a dostanete jej takřka v každé britské hospodě, obdobně jako „lager“. U nás si tato svrchně kvašená světlá piva teprve razí cestu konzervativním trhem.

IPA – hořká osmnáctka

Stupňovitost (dle současné legislativy tzv. „extrakt původní mladiny“) by se měla pohybovat mezi 16–18 %, nejde tedy o žádné osvěžovadlo pro skláře. Tělo piva bývá více prokvašené než naše ležáky, takže se často může jevit klamavě lehkým dojmem.

Hořkost je oproti české klasice ve změřitelných jednotkách dvojnásobná až trojnásobná a v kombinaci s dodatečným použitím takzvaného studeného chmelení (kde je chmel přidáván ještě do ležáckého tanku) dostaneme opravdové chmelové monstrum.

Monstrum s chutí ovoce

Piva typu IPA zažila renesanci rukama sládků z menších amerických pivovarů (takzvaných „craft breweries“) na konci minulého století. Ti jim dodali zcela nový rozměr. Za použití amerických aromatických chmelů dali vzniknout monstru s velmi výraznou hořkostí a vůní/chutí po různých druzích ovoce, které pochází z aromatických silic jednotlivých chmelových odrůd. Těch jsou dnes desítky a nabízí tím nepředstavitelné možnosti aromatických variací. No kdo by odolal pivu, svěže vonícím po citrusech, mangu nebo třeba borovici? V současné době můžeme navíc ochutnat tmavou modifikaci tohoto piva, ještě silnější Imperial/Double IPA nebo třeba IPA s přídavkem žita či pšenice.

Tradiční anglické verze jsou na rozdíl od těch amerických chuťově konzervativnější, nechají více vyniknout sladovou složku a použité chmele jsou zemitější, takže hovoříme takřka o dvou různých světech. Vzhledem k tomu, že India Pale Ales začínají být v posledních letech oblíbená i u nás, můžeme registrovat čím dál častěji kousky vyrobené v naších luzích a hájích, především rukou našich minipivovarů. Až na ně tedy příště narazíte, určitě se je nebojte vyzkoušet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pivu ho fascinovalo už od dětství. V útlém věku ho začal vařit doma, po vystudování technologie piva v Praze i v některých minipivovarech. Věnuje se pivní žurnalistice, recenzím a svému „létajícímu“ pivovaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).