Hlavní navigace

Pět typů strávníků – nejméně je otesánků a věčných dietářů

8. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Gurmán, otesánek, stravovací pragmatik, věčný dietář a vyrovnaný strávník. Do těchto pěti kategorií rozdělili strávníky autoři průzkumu a zmapovali jejich návyky. Poznali byste se taky?

Nejhorší stravovací návyky mají mladí muži do 25 let. Skoro polovina z nich hledí jen na to, aby za jídlo utratili co nejméně a kvalita stravy je pro ně druhořadá. Mladé ženy se odbývají rovněž anebo dokonce nejedí vůbec. Na permanentní dietě je téměř každá pátá žena ve věku do 25 let. Vyplývá to z internetového průzkumu vydavatele stravenek Ticket Restaurant, který se uskutečnil na vzorku více než 10 tisíc lidí.

Průzkum měl za úkol zmapovat, jak se stravují jednotlivé věkové skupiny zaměstnanců v průběhu pracovního týdne a jaké jsou rozdíly mezi muži a ženami. Nejzdravěji podle výsledků jedí lidé po čtyřicítce, a platí to pro obě pohlaví.

Větší radost dietologům by ale udělaly ženy. „Vyrovnaných strávníků“, tedy těch, kteří hledí na kvalitu jídla i jeho energetickou hodnotu, je mezi ženami ve většině zkoumaných věkových kategorií téměř polovina. „Zatímco ženy jedí s postupujícím věkem výrazně zdravěji, u mužů tento trend není tak silný. A v předdůchodovém věku (od 55 let) je opět nejvíce těch, kteří se odbývají a jedí málo kvalitní jídla za málo peněz (kategorie stravovací pragmatik),“ komentuje výsledky průzkumu Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred, vydavatele stravenek Ticket Restaurant.

Muži se na dietu dávají později

Zajímavostí je, že zatímco dietu si ordinují ženy zejména v mládí, u mužů je to výrazně později. Snaha být štíhlý a co nejvíce se líbit se u nich projevuje nejsilněji ve středním věku, po čtyřicítce je takzvaných „věčných dietářů“ několikanásobně více (7,6 procenta) než v mladších věkových kategoriích.

Pokud jde o přejídání, pak se muži nadměrně stravují zejména v mládí (do 25 let téměř 15 procent respondentů), ženy naopak nejčastěji až v předdůchodovém věku (v kategorii „otesánek“ je každá desátá ve věku nad 55 let). 

„Gurmánů“, tedy lidí, pro které je dobré jídlo a pití potěšením a neobávají se za něj zaplatit vyšší částku přibývá s věkem a lepšící se finanční situací. Labužníky jsou přitom mnohem více muži, po čtyřicítce si požitek z jídla dopřává dokonce každý čtvrtý muž (u žen je to necelá pětina).

Po tomto průzkumu se bude vydavatel stravenek Ticket Restaurant soustředit na získání reálných informací o tom, jak pravidelně se lidé stravují v restauracích a jak daleko na oběd docházejí. V těchto dnech firma spouští praktické webové stránky www.ticketka.cz se speciální verzí pro chytré telefony systémů Android a iPhone. Aplikace změří délku ušlé cesty či spálené kJ.

Typy strávníků

V průzkumu byli lidé rozděleni do několika základních skupin. Poznáte se v některé?

Autor: Průzkum Edenred

Gurmán

Vybírá si zásadně podle chutí, záleží mu na kvalitě surovin. Celková útrata nehraje příliš velkou roli. Když nemá v okolí vhodnou restauraci, raději si koupí jídlo do práce. Zdravému jídlu se nevyhýbá, ale umí si dopřát i tučné chutné pokrmy. Jídlo je pro něj koníček.

Otesánek

Na prvním místě je množství jídla. K obědu preferuje hustou polévku a hlavní jídlo s velkou přílohou, nejčastěji knedlíky. Po obědě si dá i zákusek, a když přijde domů, hned míří k ledničce. Jídlo je pro něj životní náplní.

Stravovací pragmatik

Vše poměřuje podle koeficientu množství/cena. Rád se dosyta nají, ale nesmí to moc stát. Kvalita surovin, ze kterých je jídlo připravené, ho moc nezajímá. Vždyť vše se přeci dá přebít kořením. Když není v restauraci polední menu za výhodnou cenu, jde a koupí si něco v obchodě.

Věčný dietář

Na obalech potravin ho zajímá jediné – energetická hodnota. Jídlo je pro něj nutné zlo, kdyby nemusel, nejí vůbec. Jde z jedné diety do druhé a stále není spokojen s tím, jak vypadá. Typická kategorie zejména pro ženy.

Vyrovnaný strávník

Snaží se jíst pokud možno zdravě, často volí zeleninová jídla, nevyhýbá se ale ani masu. Může zvolit i tučnější pokrmy, ale jen jednou za čas a ne ve velkém množství. Zajímá ho kalorická hodnota jídel, ale rozhodně se nesnaží nejíst, aby dobře vypadal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).