Hlavní navigace

Čeští farmáři opouštějí pěstování geneticky upravených plodin

23. 2. 2011

Sdílet

Čeští zemědělci nejspíš opouštějí pěstování geneticky upravených plodin (GMO), informuje ČTK. Plocha určená k jejich pěstování klesla loni v Česku ve srovnání s rokem 2009 o více než čtvrtinu, konkrétně o 27,78 procenta na 4680 hektarů. O rok dřív to bylo 6480 hektarů. Vyplývá to ze statistiky organizace ISAAA, která monitoruje pěstování geneticky upravených plodin ve světě. 

Čeští zemědělci nejspíš opouštějí pěstování geneticky upravených plodin (GMO), informuje ČTK.

Plocha určená k jejich pěstování klesla loni v Česku ve srovnání s rokem 2009 o více než čtvrtinu, konkrétně o 27,78 procenta na 4680 hektarů. O rok dřív to bylo 6480 hektarů. Vyplývá to ze statistiky organizace ISAAA, která monitoruje pěstování geneticky upravených plodin ve světě. 

Loňský propad plochy s geneticky upravenými plodinami v Česku byl jedním z nejvyšších, pokles byl ale patrný v celé Evropské unii. Plocha vyčleněná v EU pro pěstování GMO se v roce 2010 zmenšila v průměru o 13 procent. Hlubší propad než čeští zemědělci vykázali jen farmáři v Rumunsku s poklesem o 75 procent.

Česko loni patřilo mezi země s největší plochou osázenou geneticky upravenými bramborami Amflora, které jsou odolné proti působení antibiotik, kvůli čemuž je často kritizují ochránci životního prostředí. Amflora se ovšem nepoužívá v potravinářství, ale je určena čistě k průmyslovým účelům kvůli obsahu velmi kvalitního škrobu. V Česku se Amflora pěstovala na celkem 150 hektarech. 

Podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové však plochy geneticky modifikovaných brambor v ČR letos klesnou. „Vlastník licence na uvedení Amflory do oběhu oznámil, že v letošním roce se zaměřuje na výrobu kvalitní sadby v Německu a především ve Švédsku, kde byla Amflora zapsána do evropského katalogu odrůd,“ řekla ČTK. Plocha GM kukuřice by podle informací od prodejců osiva prý měla zůstat v letošním roce přibližně stejná jako loni.

Ekologičtí aktivisté tvrdí, že pěstování podobných plodin v Evropě nebude mít dlouhého trvání. Podle organizace Greenpeace pěstování GMO v EU odmítá celkem 61 procent lidí, což se promítá i do výsledků, které zveřejnila ISAAA. „Farmáři, ani spotřebitelé se nenechali uchvátit propagandou biotechnologického průmyslu. Geneticky upravené plodiny nejsou více produktivní než plodiny běžné a naopak jsou méně odolné vůči extrémním klimatickým podmínkám,“ řekla novinářům Stefanie Hundsdorferová z Greenpeace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).