Hlavní navigace

Pastinák zklidní kožní neduhy a akné

20. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pastinák je nenáročná zelenina běžně k mání, v sušené formě je k dostání v bylinkářstvích. Kromě pozitivního efektu na pokožku pomáhá detoxikovat organismus, čistí močové cesty a hodí se i při chrapotu.

Pastinák setý (pastinaca sativa) je dvouletka obvykle pěstovaná jako jednoletá zelenina pro svůj jedlý kořen. Je to nenáročná rostlina, které se výborně daří i v našich podmínkách.

Pastinák si můžeme vypěstovat sami nebo koupit v zelenině. Sušený pastinákový kořen je běžně k dostání v bylinkářstvích.

Co pastinák obsahuje

Kořen této zeleniny je bohatý na provitamin A, vitaminy skupiny B, vitamin C, E, vápník, hořčík, draslík, fosfor, pektin, organické kyseliny.

Galerie: Vitaminy v potravinách

Léčivé účinky této zeleniny

Kořen pastináku silně detoxikuje organismus, zklidňuje zažívání, působí protikřečově, močopudně, odhleňuje, pomáhá při chraplavosti a zvyšuje chuť k jídlu.

Můžeme ho používat jako prevenci i doplňkovou léčbu při potížích s močením, močovým pískem a kamínky.

Jelikož pastinák při dlouhodobém užívání může mírně podráždit ledviny, neměla by doba denního užívání přesáhnout čtyři týdny.

Pastinákové recepty

Pastinákový čaj čistí močové cesty

  • Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene pastináku (nebo půl lžíce sušeného), 3 dl vroucí vody, 1 lžíci medu, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
  • Postup: Pastinák přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, přidáme med a citron a můžeme popíjet. Tento čaj pijeme denně po dobu 4 týdnů.

Pastinákové mléko při chraplavosti, nachlazení a kašli

  • Potřebujeme: ¼ litru rostlinného mléka (můžeme použít tekuté vločkové, mandlové, jáhlové, rýžové – viz dále), 1 lžíci najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžičku medu
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a vaříme po dobu 3 minut. Poté přecedíme a po douškách popíjíme po dobu 14 dní.

Pastinákový sirup pomáhá rozpustit hleny

  • Potřebujeme: 1 lžíci nadrobno nastrouhaného kořene pastináku, 1 lžíci nasekané cibule, 4 lžičky medu, 7 lžic vody
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a povaříme po dobu 4 minut, necháme vychladnout a pak dobře přecedíme. Tento sirup je vynikající při nachlazení a kašli, užíváme ho 3× denně 1 lžíci po dobu 7 dní.

Pastinákový likér na dobré trávení

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 šálky medu, 6 tlučených hřebíčků (koření), 1 lžičku skořice, 3 tlučené badyány, půl lžičky tlučených fenyklových semínek, půl lžičky tlučených anýzových semínek, půl lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme 1× denně 1 štamprli.

Pastinákovo-kopřivovo-pampeliškové víno spolehlivě vyčistí organismus

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného kořene pastináku, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 2 lžíce listů pampelišky, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme po štamprli denně.

Pastinák v kosmetice

Tato zelenina svědčí i naší pokožce, pomáhá ji čistit, hydratovat a celkově regenerovat.

 

Pastináková pleťová maska

  • Potřebujeme: 2 lžíce najemno nastrouhaného pastináku, 1 lžíci zakysané smetany
  • Postup: Obě přísady smícháme dohromady. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Potom dobře smyjeme. Tato maska pleť projasní a vypne.

Pastináková šťáva zklidní kožní neduhy a akné

Čerstvě vylisovaná šťáva z pastináku je úžasně hojivým prostředkem na ekzémy, lupénku, kopřivku, akné. Stačí ji 1× denně nanést na ložiska a nechat zaschnout. Pak kůži ošetříme mandlovým olejem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).