Hlavní navigace

Pánové, staráte se o své děti?

10. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jako UFO zní vyprávění babiček, že dřív byla pro otce ostuda, když se objevil sám s kočárkem v ruce. Otec byl rodičem druhé kategorie. Změnilo se dnes něco opravdu nebo jen navenek?

Čeští otcové se o své děti starají mnohem více, než tomu bylo před dvaceti, třiceti roky. Ale pořád ještě se o ně nestarají dost. Často pro to, že jim chybí praktické informace týkající se například toho, na co mají kvůli dětem nárok v zaměstnání, čerpání rodičovské dovolené či péče o děti po rozvodu.

„Dítě je to nejlepší, co mě v životě potkalo. Ale jít s ním k lékaři? To ne, to je ženská práce, stejně jako návštěva rodičovských schůzek. Já s dětmi raději vyrazím na výlet…“ Přesně takto vidí své otcovství většina zdejších mužů. O to, aby se to změnilo, začal kromě žen usilovat i stát – ministerstvo práce a sociálních věcí nedávno rozjelo spolu s Ligou otevřených mužů kampaň nazvanou „Táto, jak na to“.

Musíme táty učit být tátou?


Autor: SXC

Asi je to potřeba, protože podle výzkumu, který si ministerstvo kvůli kampani nechalo udělat, sice 93 procent mužů považuje děti za to nejlepší, co je potkalo, ale jen málokterý je ochotný se o ně skutečně naplno starat a nevybírat si jen bonbónky v podobě výletů či společného sledování filmů na DVD.

Ukázalo se také, že celá třetina mužů by nikdy nešla na rodičovskou dovolenou, tady je ale třeba dodat, že za tím není jen nezájem o děti, ale hlavně obava, že by kvůli tomu přišli o práci. Nicméně desetina mužů se netají tím, že by je péče o malé děti prostě nebavila.

Celkově otcům jde nejlépe organizování volného času, dovolenou nebo program na víkend včetně sportovních akcích plánuje a zajišťuje 54 procent z nich. V nadpoloviční většině se tátové angažují, ještě pokud jde o finanční zabezpečení domácnosti.

Nechte si zadarmo poradit od právníka

„Rodičovská role se nemění, chlap zůstává chlapem, i když je doma s dětmi,“ říká Martin Bartovský, jeden z mužů, o kterých se hovoří jako o nových mužích v rozhovoru, který vyšel na webových stránkách kampaně – najdete je na www.tatojakna­to.cz. Bartovský odešel z původního zaměstnání a stará se o tři syny, zatímco jeho žena po letech na mateřské a rodičovské, během nichž si dodělala vysokou školu, začala vydělávat.

Web přináší i další podobné příběhy, monitoruje články týkající se rodičovských rolí z různých médií a radí mužům, jak se dětem coby aktivní otcové věnovat. Zde je jeden tip. „Vezměte děti do práce. Vysvětlujte dětem, na čem pracujete, jak to u vás v práci vypadá. Vezměte je někdy s sebou, nechejte je pracovat po svém, možná vás i něčím inspirují.“ 


Autor: SXC

Podle Martina Járy, ředitele organizace Ligy otevřených mužů, která se na kampani i webu rovněž podílí, nejde ani tak o to, aby si otcové a matky rozdělili péči o děti půl na půl, i když péče o děti samozřejmě obnáší třeba i domácí práce, ale aby se muži ve srovnání s minulostí více zapojovali a na péči se skutečně podíleli. Pozor, nezaměňovat Ligu otevřených mužů s různými organizacemi bojujícími například o prosazení střídavé péče po rozvodu za každou cenu, tady jde především o prosazení aktivního otcovství.

Novinkou na webu je právní poradna pro otce na stejné webové adrese, v níž zájemcům zdarma radí advokát Miloš Holub. Odborník na občanské, manželské a pracovní právo zatím na webu zodpověděl především na dotazy týkající se především dvou hlavních témat, která tázající se muže zajímala, rodičovské dovolené a uspořádání péče o dítě po rozvodu.

Co zjistil výzkum aneb jak se čeští otcové starají o své potomky?


-       93 procent otců považuje děti za to nejkrásnější, co je v životě potkalo

-       nejvíce ze všeho se otcové podílejí na hraní (38 procent) a mazlení (37 procent) s dětmi

-       vyrazit ven s kočárkem  se nebojí 29 procent mužů, 27 procent z nich vodí děti do školek a škol

-       k uspávání dětí se přihlásilo 27 procent otců, ke koupání 22 procent a 17 procent k dětem vstává i v noci a stejný počet mužů neváhá a děti přebaluje

-       vůbec nejméně se tátové starají o nemocné dítě (15 procent), k lékaři s potomky chodí 16 procent mužů

-       k porodu chodí kolem dvaceti procent otců, přičemž čím mladší, tím spíše k němu půjdou

Zdroj: Mediaresearch pro ministerstvo práce a sociálních věcí

Otcové se podle něj začínají také zajímat o to, jaké mají možnosti, pokud se snaží sladit pracovní a rodinný život. Ptají se například, zda mohou po zaměstnavatelích chtít, aby je v případě zájmu zaměstnávali na částečný úvazek, jako se o tom mluví u žen. Muži také mnohdy nevědí, že mají nárok na volno, pokud potřebují jít s dětmi k třeba k lékaři.

Ještě předtím, než položí konkrétní otázku, může se zájemce možnost podívat se na nejčastější a již zodpovězené dotazy. Najdou zde mimo jiné výklad nároku otce na uplatnění volna při narození dítěte či na úpravu pracovní doby. Poradna nabízí také mnoho informací týkající se rodičovské dovolené, problematiky střídavé péče či otázky určení otcovství.

Výhodou je i možnost klást dotazy anonymně. „Zformulovat a poslat dotaz sice není nic velkého, ale i to je projev aktivního otcovství, které náš projekt prosazuje,“ uvedl editor webových stránek Martin Jára z Ligy otevřených mužů, původní profesí psycholog. Odpověď podle něj přijde zájemci mailem do jednoho týdne.

Nechte otce, ať se snaží

Mimochodem, zmíněný výzkum agentury Mediaresearch ukázal podle jeho autorky Hany Friedleanderové ještě jednu věc – je to přístup partnerek, co do velké míry rozhoduje o míře, jakou se otcové zapojí to péče o své děti.

Z čehož jasně plynou dvě ponaučení pro matky. Za prvé, nastolte rovnou jako normální to, že o děti se staráte oba dva a že se oba dva dělíte i o činnosti, které nebaví ani jednu stranu. Začíná to přebalováním, časem z toho budou třeba rodičovské schůzky ve školách a později možná ještě víc nepopulární úkony.

A za druhé: nesnažte se být „dokonalá“ a zvládnout všechno sama a nekritizujte ani, když otec neudělá všechno tak dokonale jako vy. Děti vydrží hodně a ani plenka nasazená obráceně jejich vývoj nijak neohrozí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).