Hlavní navigace

I v Evropě jsou mezi oficiálně prodávanými léky padělky

17. 2. 2011

Sdílet

V Evropské unii budou platit přísnější pravidla pro výrobu a distribuci léků na předpis. Zpřísní se také kontroly. Cílem opatření je, aby se na trh nedostávaly padělané léky.  Podle některých odhadů jedno procento léků, které se v EU oficiálně prodávají, představují padělky. „Jinde ve světě je pak situace ještě horší, protože množství padělků zde přesahuje 30 procent,“ uvádí se v prohlášení Evropského parlamentu.

V Evropské unii budou platit přísnější pravidla pro výrobu a distribuci léků na předpis. Zpřísní se také kontroly. Cílem opatření je, aby se na trh nedostávaly padělané léky. 

Podle některých odhadů jedno procento léků, které se v EU oficiálně prodávají, představují padělky. „Jinde ve světě je pak situace ještě horší, protože množství padělků zde přesahuje 30 procent,“ uvádí se v prohlášení Evropského parlamentu.

Norma schválená zákonodárci EU počítá s přísnějšími kontrolami obchodníků i distributorů léků. Zavede i nová pravidla pro obaly či povinnost pro výrobce hodnotit rizika i u pomocných látek. 

„Určité úskalí spočívá v tom, že se přísnější pravidla budou týkat jen léků na předpis. Členské státy zatím nemají sjednocenou lékovou politiku, a už kvůli ochraně pacientů by se měli snažit o její koordinaci,“ uvedla europoslankyně Zuzana Roithová. Upozornila ale třeba, že se do směrnice nakonec nepodařilo prosadit možnost zakázat webové stránky s padělaným zbožím. 

„Čelíme narůstajícímu problémů s léky, které jsou padělány, ať už některá jejich ingredience či celý produkt. Chceme bezpečnější prostředí, ve kterém pacienti mohou mít stoprocentní jistotu, že mohou důvěřovat medicínským výrobkům, které dostanou,“ řekla europoslankyně Dagmar Rothová-Behrendtová.

K tomu by měl pomoci mimo jiné systém sledování léků, s nímž norma počítá. Všechny léky na předpis tak budou mít specifický kód, díky němuž bude moci být produkt snadněji sledován v celém řetězci od výrobce až k distributorovi. „Umožní to lékárníkům zjistit, jestli daný produkt vypadá podezřele či nikoli,“ uvedla Rothová-Behrendtová. 

Podle ní se úřady pokusí regulovat i prodej léků po internetu, i když to prý bude dost složité. On-line lékárny budou muset mít patřičné certifikáty a budou napojeny na odpovědné kontrolní úřady jednotlivých zemí. 

V ČR se už nyní na rozdíl od některých jiných států EU provádějí  pravidelné a přísné kontroly. I prodej po síti mohou provozovat jen kamenné lékárny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).