Hlavní navigace

Ovocné džemy bez ovoce. Tohle nepamatuje ani inspekce

12. 11. 2014

Sdílet

 Autor: SZPI
Podíl ovocné složky v džemech bývá občas falšován, ale případ džemů z Levných potravin překvapil i zkušené inspektory. SZPI zakázala falšované džemy, kterým chybělo až 75 % ovocné složky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila závažný případ falšování ovocných džemů, ve kterých analýza prokázala nahrazení významné části ovoce jinou složkou. Džemy prodávala společnost Levné potraviny s.r.o, která je i jejich dovozcem do ČR.

Galerie: Nejhorší letošní džemy podle SZPI

V ostružinovém džemu bylo místo 60 % ostružin, které byly uvedeny na obale, pouze 21,9 % ostružin.

Ještě hůř dopadl malinový džem. Namísto slibovaných 60 % malin obsahoval jen 14,7 % tohoto ovoce.

Falšované džemy

Jedná se o následující produkty od společnosti Gülsan Gida Sanayi Ticaret A.S. se sídlem Organize Sanayi Bölgesi 8, Cadde No: 17 Kayseri – Turecko, které SZPI odebrala v provozovně společnosti Levné potraviny s.r.o. v Lipové ul. č. 819 v Mostě:

  • Gülsan PREMIUM Malinový džem v balení 280 g a s označením data minimální trvanlivosti „03. 2016“. Výrobce na obalu uvedl obsah malin 60%, laboratorní analýza ale prokázala přítomnost malin v množství 14,7% obsahu balení.
  • Gülsan PREMIUM Ostružinový džem v balení 280 g a s označením data minimální trvanlivosti „03. 2016“. Výrobce na obalu uvedl „obsah ostružin 60%“, laboratorní analýza ale prokázala přítomnost ostružin v množství 21,9% obsahu balení.

„Množství ovoce v džemech SZPI stanovuje na základě série laboratorních měření chemických prvků a organických látek, přičemž zjištění takto masívního zfalšování ovocné složky lze považovat za mimořádné,“ komentuje případ mluvčí Pavel Kopřiva.

Jen vprvním pololetí roku 2014 SZPI odebrala celkem 65 vzorků tzv. ovocných pomazánek (skupina potravin, do které náležejí i džemy), přičemž jakostním požadavkům nevyhovělo 6 vzorků, u nichž byl zjištěn nižší obsah ovocné složky a nižší refrakce (přidané cukry).

Typicky bývá absentující ovocná složka nahrazena výrazně levnějším druhem ovoce, zejména jablky, případně plnidly, která se obvykle skládají ze směsi vody, cukru a zahušťovadla,upřesnil pro server Vitalia.cz Pavel Kopřiva.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).