Hlavní navigace

Ostropestřec: Bodlák, který pomůže od píchání v boku

14. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jako dekorace poslouží na výbornou, v kuchyni s ním ale žádná kouzla nesvedete. Ovšem až vás bude píchat v boku, určitě si na ostropestřec mariánský vzpomeňte.

Ostropestřec mariánský patří do čeledi hvězdicovitých. Při pěstování se nelekněte, jedná se o dekorativní bodlák, který však vaší zahrádce určitě neuškodí. Pochází původem ze Středomoří a pro své vlastnosti je znám již od středověku. Patří mezi jednu z mála bylin, která má blahodárné účinky na naše játra a celkovou očistu organismu.

Využití v kuchyni

V kuchyni si ostropestřcem nezpestříte žádné jídlo. Je vhodný na léčebné odvary, které připravíte ze sušených listů nebo kořene; z plodů a semen nechť léčiva vyrábějí raději odborníci. Účinná látka v semenech je dostačující v max. čtyřech kusech na dospělou osobu. Pokud si semínky budete chtít posypat salát či chléb s tvarohem, určitě více semen nepoužívejte.

Jak pěstovat

Ostropestřec je jedno až dvouletá bylina, která dorůstá do výšky až jednoho a půl metru. Nemusí vám trčet ze záhonu jako plevelné bodláky, na zahrádce dobře poslouží jako živý plot. Předpěstované rostlinky vysazujte jednotlivě do sponu 60×60 cm nebo v řadě vzdálené od sebe čtyřicet centimetrů. Ostropestřec dobře prospívá na teplejším, suchém místě v zásadité půdě (vápněné záhony).

Kdy sklízet a jak uchovat

Ostropestřec kvete od července do září. Čerstvá sklizená semena pomáhají k regeneraci jater. Můžete rozkousat v ústech maximálně čtyři olejnatá a mírně nahořklá semena denně. Budete se cítit lehčeji a játra se pročistí od stresů a nečistot. V léčitelství se užívá kořen, plod a list. Listy se sbírají a suší na jaře (v květnu, nejpozději v červnu), kořen používáme jen ten, který vykopeme na jaře. Ochmýřené plody nechejte uschnout a poté zbavte chmýří. Jedná se o pracnou část uchování, kdy je třeba semínka zbavit chmýří jedno po druhém.

Babské rady

Připravený odvar z usušených listů ostropestřce se používal proti žloutence, zavodňování organismu, žlučníkových kamenech, zánětu pohrudnice a plic. Také pomáhá od „píchání v boku“. Odvar jednoduše připravíte ze sušených listů, které je nutné povařit minimálně tři minuty a nechat odstát. Pokud místo listů použijete sušený kořen ostropestřce, pak je léčivem na správnou funkci ženských orgánů. Zbavuje tělo bílého výtoku z pochvy a pomáhá při nepravidelné menstruaci.

Léčivé účinky

Zpracování ostropestřce není úplně jednoduché. Tinkturu ze semen, kořene či plodů lze zakoupit již hotovou. Z rostliny se používá hlavní látka sylimarin (silice a flavolignany). Pomáhá při chorobách jater, žlučníku, podporuje látkovou výměnu. V medicíně se používá při léčbě otrav organismu, pročišťuje játra od škodlivin. Výtažky ze semen ostropestřce se používají při léčbě gynekologických obtíží, žloutence a pomáhají při zánětech plic.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).