Hlavní navigace

Odstranění křečových žil a metliček: aby se rychle nevracely

3. 4. 2015

Sdílet

 Autor: archiv Žilní kliniky www.zilni-klinika.cz
Křečové žíly a metličky lze řešit různými způsoby. Závisí na stavu onemocnění i dalších faktorech. Nevhodně zvolená metoda přispěje k časnému opakování křečových žil.

„Křečové žíly postihují každou třetí ženu a každého čtvrtého muže. Jejich výskyt je bohužel z 80% dědičný, a proto není možné si je uhnat při kopané, nebo vyjezdit na kole, což patří mezi nejčastější mýty o křečových žilách,“ říká Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze.

Pokud již křečové žíly v rodině máte, je velmi pravděpodobné, že pokud se o sebe nezačnete starat, objeví se u vás také. Nemáte příznaky, nic vás nebolí? Ani to není útěcha. Má-li jeden z rodičů tyto problémy, je zde až 80% pravděpodobnost, že se u potomka vyskytnou. Mají-li křečové žíly oba rodiče, pravděpodobnost výskytu je až 90%. „Křečové žíly samozřejmě podporují i rizikové faktory, jako statické zatížení dlouhým stáním či sezením, nedostatek pohybu, obezita, druhé a další těhotenství, užívání hormonálních léků s estrogeny,“ vysvětluje žilní specialista.

Omezení rizikových faktorů pomůže, ale hlavní je dědičnost

Co lze v tomto případě dělat? Zaručená prevence bohužel neexistuje, protože hlavním strůjcem křečových žil je dědičnost. Lze sice omezit rizikové faktory, které rozvoji křečových žil napomáhají, a naopak žít zdravěji, pravidelně se pohybovat a přijímat dostatek tekutin, ale pozdější operaci se nejspíš nevyhnete.

Rozhodně však prevenci nepodceňujte, může totiž nástup křečových žil výrazně zpomalit. „Na kontrolu přijďte co nejdříve. Po důkladném vstupním vyšetření jsme schopni stanovit léčbu, která je závislá na stupni poškození žil. Obecně však platí, že čím dříve přijdete, tím rychlejší, méně náročnější a hlavně i méně nákladnější řešení můžeme provést,“ říká primář. Ovšem moderní metody mu umožňují, aby i ty nejtěžší případy řešil na své klinice ambulantně, tzn. pacient je v den operace propuštěn.

Čím dřív, tím líp

Podle lékaře je nejlépe přijít na preventivní kontrolu již ve fázi miniaturních pavoučích sítí, tzv. metliček, které se mohou ve větší křečové žíly později vyvinout. Pokud na sobě metličky či dokonce křečové žíly pozorujete, zajděte si na vyšetření ihned. Právě teď je totiž ideální doba na jejich odstranění. Po zákroku je totiž nutné nosit nějakou dobu kompresní punčochy, které teď ještě schováte pod kalhoty, ale na jaře a v létě se kvůli nim budete muset vzdát všeho, co odhaluje nohy.

„Křečové žíly řešíme na Žilní klinice už od roku 1994, a to za použití všech dostupných metod. Nejlepšího efektu dosahujeme jejich kombinací,“ říká primář.

Způsoby odstranění křečových žil a metlic:

  • Nejmenší žilky (mikrovarixy) v podobě pavoučích sítí lze řešit laserem.
  • Drobnější povrchní žilky v podobě metliček reagují nejlépe na sklerotizační léčbu, v jejímž rámci se do žíly napíchá miniaturní jehličkou speciální roztok. Žíla se poté vstřebá.
  • Menší křečové žíly, které mají spíš povrchový charakter, se odstraňují metodou kosmetické flebektomie, kdy se úseky křečových žil odstraňují z jednotlivých řezů. Metoda je vhodná jako součást operačního výkonu, který řeší původ postižení. Při nevhodném použití přispěje k časnému opakování křečových žil.
  • Největší křečové žíly se ve většině případů řeší operačně. Lze však použít i katetrizační metody laserové EVLT, nebo radiofrekvenční metodu CLOSURE.

Zdroj: www.zilni-klinika.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).