Hlavní navigace

Odšťavňovače skousnou jablka vcelku, víc jim vadí drobné ovoce

15. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos, Mall.cz
Co je důležité při výběru odšťavňovače? Silný motor, otáčky a materiál. Určitě vás ale taky bude zajímat, jaké ovoce a zeleninu můžete do přístroje vkládat a jestli ho musíte krájet.

Díky odstředivým odšťavňovačům můžeme připravit během pár minut čerstvou šťávu z nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny. Při výběru přístroje je třeba si rozmyslet, co a v jakém množství budete zpracovávat, protože právě v tom se jednotlivé modely liší.


Autor: Mall.cz

Náhradní díly odšťavňovačů se dají zakoupit přes servisní střediska, např. pokud by se vám rozbila nádoba na šťávu

Na jaké parametry byste se měli zaměřit?

  • velikost plnícího otvoru
  • objem nádoby na šťávu
  • nádoba na dužinu – kapacita a přístupnost
  • použité materiály
  • výkon, otáčky, počet rychlostí

Vraž do toho… celé jablko

Velikost plnícího otvoru – „To je obvykle první otázka, která od zákazníků padá,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz. Dostatečně široký plnící otvor totiž umožňuje vkládat velké kusy ovoce nebo zeleniny, pokrájené jen nahrubo nebo vcelku, např. celá jablka. Většina odšťavňovačů má dostatečně velký otvor, tedy nad cca 6,5 cm (do zhruba 8,5 cm), někdy je ale otvor menší.

Nádoba na šťávu – některé modely nemají nádobu vůbec ve výbavě, musíte používat vlastní. Velikosti nádob se pohybují zhruba v rozsahu 0,7–1,5 litru, někdy jsou vybaveny i víčkem, např. pro uchovávání v ledničce. Při nejvyšší rychlosti může šťáva pěnit, některé nádoby jsou proto vybaveny oddělovačem, který pěnu, jež by vám v nápoji vadila, oddělí.

Nádoba na dužinu – důležitá je její velikost, ale také umístění. Během odšťavování padá dužina do nádoby a na její kapacitě záleží, zda zpracujete vše najednou, aniž byste nádobu museli vyprázdnit, nebo ji budete průběžně vysypávat. Po údaji o velikosti nádoby na dužinu je třeba někdy pátrat v návodu nebo u prodejce či výrobce, narazit lze na velikosti od litru až po více než třílitrovou nádobu.

Nádoba může být umístěna mimo tělo přístroje, což umožňuje snadnou manipulaci a vysypání, ale pokud je – jako u některých typů – postavena pouze volně, musíte dát pozor, abyste ji třeba neodstrčili nebo aby neodpochodovala sama vlivem vibrací přístroje. Zabudované nádoby mají někdy složitější odstraňování odpadu, je třeba celý přístroj rozebrat, vysypat odpadní nádobu a vše znovu složit. Pokud si chystáte skleničku k snídani, asi to nevadí, ale může to být problém u surovin, ve kterých je menší podíl šťávy a vzniká rychle hodně odpadu.

Nádoby jsou buď průhledné, kdy máte dobrý přehled o tom, kolik je v nich ještě místa, případně jsou vybaveny okénkem. To se ale podle zkušeností uživatelů v některých případech brzy zanese zbytky z ovoce a musíte se spoléhat na odhad podle svých zkušeností.

Malá nádoba na vznikající odpadovou drť patří k častějším stížnostem uživatelů. Další obvyklou stížností je stříkání suroviny ven z přístroje, obzvláště při vyšších rychlostech v důsledku nepřesného zapadání jednotlivých dílů do sebe nebo použitým materiálem.

Plastu co nejméně

Odstředivé odšťavovače jsou vybaveny sítem se struhadlem, jejichž kvalita je podstatná pro správnou funkčnost a co nejlepší efekt, tedy maximální výtěžnost suroviny. V testu serveru iTest.cz se nejlépe osvědčila nerezová síta z mikrosíťového materiálu, následovala síta také nerezová z děrovaného plechu a do poslední kategorie s nejhorší propustností padla síta sice také nerezová z děrovaného plechu, ale s plastovými okraji a předěly. Důvěru zákazníků nebudí ani plast použitý na úchytky apod. Účinné sítko také brání tomu, aby se do šťávy dostaly nečistoty.

U většiny spotřebičů lze všechny odnímatelné části lze mýt v myčce, doporučuje se ihned po použití je opláchnout, nenechat zaschnout. Ve výbavě odšťavňovačů najdete čistící kartáčky, použít se dá v nouzi i obyčejný kartáček na zuby.

Vychytávky:

  • přídavný disk pro výrobu pyré z měkkého ovoce a zeleniny
  • bezpečnostní systém, který neumožní spuštění spotřebiče, pokud není správně sestaven
  • hubička se systémem DripStop zabraňuje kapání na pracovní plochu
  • funkce turbo na vyčištění síta za chodu bez nutnosti rozebírání odšťavovače

Chce to silný motor

Na výsledek, tedy výtěžnost suroviny, má vliv také výkon motoru a počet otáček. Šťáva se z nastrouhané suroviny získává odstředivou silou, čím vyšší je počet otáček, tím vyšší je výtěžnost odštavňovače, jak potvrdil i již zmíněný test.


Autor: Mall.cz

Funkci odšťavňovače mají také některé roboty, samostatné přístroje obvykle nabízejí vyšší výkon a větší množství připravovaného ná­poje

Dostatečně silný motor zajistí pravidelný chod přístroje bez vynucených přestávek i při větším množství suroviny, nebo u tvrdších plodů. Cca 800–900 wattů by mělo zajistit slušný výkon – stabilní otáčky i při velkém zatížení, vysokou extrakci šťávy i méně hluku a vibrací. U slabších přístrojů si uživatelé někdy stěžují na vynucené přestávky, zahřívání, kdy je nutné dát přístroji během odšťavňování pauzu, protože motor nezvládá delší činnost. U spotřebičů se slabším výkonem je proto potřebné vkládat tvrdší zeleninu po menších částech či jednotlivě ap.

Výrobci uvádějí maximální dobu nepřetržitého chodu jen někdy, v návodech můžete narazit např. na doporučené dvě minuty chodu s následnou dvouminutovou pauzou k chlazení pohonné jednotky, ale také na pouhých 40 sekund chodu při větších dávkách!

Rychlosti podle typu ovoce a zeleniny

Základní spotřebiče mají jednu nebo dvě rychlosti, u dražších můžete volit z více možností podle druhu zpracovávané suroviny. Čím lépe odpovídá rychlost surovině, tím více šťávy můžete očekávat. Podrobnosti uvádějí výrobci v návodech konkrétních přístrojů.

Vysoká rychlost odšťavňování

  • pro zpracování tuhých potravin a surovin s nižším podílem šťávy
  • jablka, červená řepa, zelí, mrkev, celer, nektarinky, broskve, hrušky, ananas

Nízká rychlost odšťavňování

  • pro zpracování měkkých a šťavnatých potravin
  • meruňky, borůvky, růžičková kapusta, okurka, fenykl, hroznové víno, kiwi, meloun, maliny, rajčata

Obecně se odstředivé odšťavňovače nedoporučují na listovou zeleninu a bobulovité plody, na ně jsou vhodnější tlakové lisy.

Některé odšťavňovače mají problémy s malými plody – např. s hroznovým vínem nebo rybízem, přístroje mají různě dělené kotouče – ovoce by mohlo uvíznout, propadnout ap. „Je třeba si zjistit z návodu nebo dotazem u prodejce nebo výrobce, zda to daný typ umožňuje,“ upozorňuje Monika Řezníčková.

Cenové rozpětí – nejlevnější spotřebiče lze dostat za několik set korun, rozumnější cca od 1000 do 10 000 Kč

Užitečné odkazy:
www.itest.cz

www.odstavnova­ce.cz

Tipy:

  • Používejte čerstvé ovoce a zeleninu, obsahují více šťávy.
  • Pro získání maxima šťávy stlačujte měkké potraviny pomalu.
  • Pro zachování vitaminů spotřebujte získanou šťávu co nejdříve, uchovávejte v ledničce, lépe vydrží, když do ní přidáte pár kapek citrónové šťávy.
  • Šťávu pro děti řeďte stejným množstvím vody.
  • Dužinu můžete použít k dalšímu zpracování v kuchyni (např. pro přípravu polévek,
  • omáček ap.).
  • Slabé slupky nebo kůry nemusíte odstraňovat, je třeba odstranit jen silné slupky a také bílá jádra citrusových plodů, přidávají hořkou příchuť.
  • Hustota jablečného džusu závisí na druhu jablek, čím šťavnatější jablko, tím řidší džus.
  • Ovoce, které obsahuje škrob (například banány, papája, avokádo, fíky a mango) není vhodné pro zpracování v odšťavňovači, vhodnější je mixér.
  • Je obtížné získat šťávu z ovoce typu: švestka, jahoda, malina, měkká hruška apod., jelikož tyto druhy ovoce vytvářejí tuhou hmotu, která okamžitě ucpává sítko odšťavovače; doporučuje se proto přidávat je v malém množství k jiným druhům ovoce a častěji kontrolovat průchodnost sítka.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).