Hlavní navigace

Nežádoucí účinky léků můžete ohlásit

4. 8. 2010

Sdílet

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informuje o zvýšení počtu přijatých hlášení podezření na nežádoucí účinek léčiv od zdravotnických pracovníků. Jejich počet je za první pololetí tohoto roku nejvyšší za posledních pět let. SÚKL obdržel v prvním pololetí roku 2010 od zdravotnických pracovníků celkem 583 hlášení. To je o 161 hlášení více než ve stejném období minulého roku. Za posledních pět let tak počet hlášení v tomto období vzrostl poprvé o více než 30 procent.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) informuje o zvýšení počtu přijatých hlášení podezření na nežádoucí účinek léčiv od zdravotnických pracovníků. Jejich počet je za první pololetí tohoto roku nejvyšší za posledních pět let.

SÚKL obdržel v prvním pololetí roku 2010 od zdravotnických pracovníků celkem 583 hlášení. To je o 161 hlášení více než ve stejném období minulého roku. Za posledních pět let tak počet hlášení v tomto období vzrostl poprvé o více než 30 procent.

Zvýšené zapojení zdravotníků do systému hlášení lze dát do souvislosti s informační kampaní SÚKL o bezpečnosti léčiv, která byla zahájena v únoru letošního roku.

V České republice mají jako v jedné z prvních zemí EU možnost podezření na nežádoucí účinky hlásit také sami pacienti. Nahlásit podezření na nežádoucí účinek mohou pacienti pomocí Informačního portálu pro veřejnost SÚKL www.leky.sukl.cz. Tímto způsobem bylo nahlášeno 19 podezření přímo od pacientů.

SÚKL děkuje všem zdravotníkům a pacientům, kteří zasílají hlášení, za podíl na zvýšení bezpečnosti léčiv a rozvoji poznání o léčivech, které jsou užívány v klinické praxi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).