Hlavní navigace

Není med jako med. Nenaletěli jste?

Sdílet

Jistota, že v supermarketu koupíte kvalitní med, je tak padesát na padesát, a to jsem ještě velký optimista. V každém případě, levný med má jedinou výhodu: je levný. Vašemu zdraví moc neprospěje, spíš naopak. Jak poznat kvalitní med a kde ho nakupovat? A jak z medu připravit koupele, lahodnou medicínu a pleťové masky?

Výzkumný ústav včelařský nechává dělat každý rok kontroly a rozbory prodávaných medů a výsledky jsou tristní. Levné medy, které pochazejí velmi často ze zemí jako je Čína, obsahují jen zlomek toho, čemu včelaři říkají med. „Zbytek je cosi vyrobené štěpením škrobu kukuřice nebo třtiny,“ říká Evžen Báchor, šéf pardubických včelařů. 

Najděte si svého včelaře

med

V takovýchto „medech“ se vyskytuje vysoké procento hydroxymethyl­furfuralu, což není nadávka, ale indikační látka teplotního zpracování medu. Zatímco med pravý obsahuje maximálně 0,4 mg/kg, rozbor levných  náhražek  ukázal až 100mg/kg. To znamená, že výrobce  „med“ prakticky uvařil a spolehlivě tak zničil veškeré léčivé látky. Levné medy dokonce obsahovaly i těžké kovy a zbytky léčiv. Navíc Takže opravdu nebrat.

Hledáte svého včelaře? Najdete ho ZDE.

Největší zárukou kvality jsou medy přímo od včelařů. Pokud nemáte čas hledat svého dodavatele medu, shánějte se v obchodech po medu, který má výhradně český původ. Takové medy jsou označené jako Český med a mají také pečeť. Takový med je přísně kontrolován a rovněž máte záruku, že nekoupíte hmotu, která obsahuje například i antibiotika. Český med má navíc ve světě opravdu dobré jméno a je pravidlem, že získává ceny na mezinárodních soutěžích. Kupovat tedy neověřený med, byť s označením, že pochází ze zemí EU, není příliš dobré rozhodnutí.

Čtěte téma: Hledáte český česnek? Jeďte do Klánovic

Zapomeňte na chemii, zkuste med

O tom, že mnohé rostliny jsou léčivé, nepochybuje nikdo. Když pak včely sbírají z květů nektar, ze kterého med vzniká, donesou  do úlu i léčivou sílu květů rostlin, keřů i stromů.

Kde kupujete med?

„V medu je víc jak 360 látek,“ tvrdí Evžen Báchor, „vitamíny, minerály, bílkoviny i kyseliny.“ To vše dělá z medu jednu velkou lékárnu. Samozřejmě i mezi jednotlivými druhy medu jsou určité rozdíly. Med květový je koncentrát nektarů z květů rostlin, většinou léčivých. Je světlejší, snadno stravitelný díky vyššímu  obsahu jednoduchých cukrů. Obsahuje také pylová zrna, která ho obohacují o rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky. Lesní, neboli medovicový med je tmavší. Můžou za to rostlinná barviva v míze stromů a keřů. Obsahuje víc složitějších cukrů a hlavně – je plný minerálních látek a stopových prvků.

Med si můžete dávat do čaje a kávy, mazat ho na chleba nebo jen tak jíst po lžičkách. Můžete ho vlastně použít všude tam, kam jste zvyklí dávat cukr, ale pozor: zahřejete-li med na víc jak 40 stupňů, jeho léčivé účinky se ztrácí. Takže když ho přidáte do těsta, které potom pečete v troubě, bude sice výsledná buchta sladká, ale už ne tak léčivá. Pokud  tedy budete chtít buchtu vitamínovou, musíte ji medem pokapat až po vychladnutí. To platí i pro slazení čaje – med přidávejte až ve chvíli, kdy jste schopni čaj pít bez rizika popálení. Máte-li doma mikrovlnou troubu, s medem se k ní ani nepřibližujte. Evžen Báchor varuje : „mikrovlnná trouba je vrahem všech přírodních látek, její záření likviduje všechny živé organismy v medu a stane se z něj jen mrtvá sladká hmota.“

Medová masáž

Její kořeny sahají údajně až do starověkého Egypta a velmi oblíbená byla hlavně u ruských lidových léčitelů. Pomáhá proti stresu, při chronických onemocněních i civilizačních chorobách, zbaví tělo toxinů a nastartuje detoxikaci těla.

Čtěte téma: Užijte si čokoládovou masáž

V praxi to vypadá tak, že vás nejdřív čeká krátká klasická nebo reflexní masáž na uvolnění svalů – to proto, aby se  med dostal co nejhlouběji do těla. Pak na vlastní kůži poznáte, jak se cítí chleba, když na něj mažete med. Masér vám na záda nanese tenkou vrstvu medu. Zde mohou nastat dva scénáře. Jste-li majitelem mužného ochlupení i na zádech, čeká vás velmi bolestivá a nepříjemná depilace, po které na med zcela jistě zanevřete do konce života.

med

Vy ostatní budete jen příjemně překvapení – masér začne nejprve jemně přikládat na vaše zamedovaná záda ruce.  Po chvíli se mu začne med lepit na dlaně a z přikládání se stane jakési pumpování, kdy se při pokusu o odlepení ruky od těla na chvíli zvedne i kůže. Je to kupodivu příjemné a bolí to jen v místech, kde máte opravdu problém. Co neuvidíte, je, že med v průběhu masáže změní zcela svoji konzistenci a barvu – to je známka toho, že do sebe natáhl z vašeho těla nečistoty a toxiny. I když vás po masáži terapeut omyje, doporučuji doma ještě jednou vlézt pod sprchu. Med za uchem sice může být zajímavý stimulant při erotických hrátkách, pokud ale obsahuje škodliviny z vašeho těla, zřejmě to partner příliš neocení. Jako u většiny masáží platí – jedna procedura nestačí.

Rady našich babiček

Podzim je čas plískanic, sychravého vlezlého počasí, kdy nám teče z nosu, kýcháme, smrkáme a kašleme. Babička věděla, jak na to:

Med s křenem a cibulí proti viróze

1 lžíce čerstvého křenu

1 lžíce cibule

5 lžiček medu

5 lžic vody


Křen na jemno nastrouháme, nasekáme cibuli a dáme do vody. Necháme
přejít varem, vychladíme na 40 stupňů a pak přidáme med. Užíváme
pětkrát denně jednu lžičku.

Křen i cibule obsahují antibioticky účinné látky, med vitamíny a minerály.

Sirup proti kašli z černé ředkve

Ředkev omyjeme a odřízneme cca dvoucentimetrový vršek, který bude sloužit jako poklička. Pak lžičkou vydlabeme v ředkvi kolečko velikosti pětikoruny a takové hloubky, aby se do otvoru vešly dvě až tři lžičky medu. Přiklopíme pokličkou. Za několik hodin vznikne výborný sirup, který můžeme užívat každé dvě hodiny. Až sirup z prvního otvoru spotřebujeme, ředkev znovu odřízneme a dlabeme dál….

Tímto sirupem je možné se zbavit i úporného dráždivého kašle. Mám ho mnohokrát vyzkoušený na své dceři a vždy zabral. A navíc jí i chutnal, což o dalším oblíbeném babiččině receptu, cibulovém čaji, rozhodně říci nemůžu.

Vypínací maska

Med pomáhá nejen vnitřně, ale i zevně. Velmi oblíbené byly v minulosti pleťové masky s medem.

1 lžíce medu

2 lžíce kysané smetany

trochu vloček z pšeničných klíčků


Smícháme med a kysanou smetanu a vmícháme tolik vloček z pšeničných klíčků, až vznikne hustá tekutá hmota. Naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 15 minut působit.

Maska plná vitamínů

Oloupeme jablko, jemně nastrouháme a smícháme se lžící medu. Necháme působit 20 minut.

Medový balzám na rty

10g včelího vosku

30ml jojobového oleje

1 lžička medu


Vosk a olej zahřejeme v horké vodní lázni, dokud nevznikne čirá roztavená hmota. Pak směs vyndáme a ve vodní lázni ohřejeme i  med  a to na 30 stupňů,  přidáme ho ke směsi a mícháme tak dlouho, dokud  nevychladne. Krém naplníme do kelímků a uchováme v chladu. Tento přírodní balzám chrání citlivé rty před vysušením.

Relaxační koupel s mlékem a medem pro hebkou pokožku
 

1 šálek medu

2 litry plnotučného mléka


Ohřejeme mléko, rozpustíme v něm med a vše nalejeme do vany plné vody. A pak si jen užíváme stejně jako Kleopatra, která si tuto koupel dopřávala, kdykoli mohla.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mluvím do mikrofonu. Poslouchám, co říkají do mikrofonu druzí. Tělocvična je můj druhý domov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).