Hlavní navigace

Němci: Největší biožrouti Evropy

14. 5. 2009

Sdílet

Biobyznys roste u našich západních sousedů rychlostí blesku. Zatímco Češi nakupují produkty ekologického zemědělství nepravidelně, Němci jsou v tomto ohledu velmi disciplinovaní. Bio proto najdete ve všech obchodech a za ceny, které vyrážejí dech.

Německo je pro milovníky biopotravin zemí zaslíbenou. Produkty ekologického zemědělství se usídlily prakticky v každém obchodě s potravinami, ale také v drogériích nebo lékárnách. Obchodní řetězec bez biopotravin nemá v Německu šanci. Genetické manipulace, pesticidy a insekticidy se stávají reálnými nočními můrami pro Němce, píše německý týdeník Der Spiegel a dále uvádí, že na trhu je vše v bio kvalitě, od chřestu přes cukety, včetně gumových medvídků, neb obchody s biopotravinami zažívají svůj boom.

Němci tráví spoustu času přemýšlením o životním prostředí a zdravém životním stylu. Není divu, že se „eko-centrismus“ projevuje i ve spotřebitelském chování. Podle týdeníku Der Spiegel nejsou zákazníci kupující biopotraviny „jen praštění hippies a velmi úzkostné matky“, ale normální lidé. Bio je zkrátka masová záležitost. Samozřejmě, že i v Německu existují ekologické obchůdky, ve kterých voní orientální vonné tyčinky a jejich majitelé jsou krapet zelenější a alternativnější než zbytek společnosti, ale těžiště bio byznysu je jinde. Supermarkety by bez bio potravin pomalu nemohly existovat a nabízejí v bio kvalitě vše, co si jen lze představit. Bio je pečivo, sýry, maso, ale také čokolády, omáčky, paštiky nebo polévky ze sáčku. Rozhodla jsem se, že bio ráj navštívím a okoštuji jeho plody.

Výběr, až oči přecházejí

Německé bioprodukty

Vstoupit do německého obchodu s potravinami a nenajít bio produkty, musela bych být úplně slepá. Bio je jednoduše všude, v každém regálu vykukuje minimálně jeden výrobek v bio kvalitě. Supermarket sítě REWE (u nás vlastní například obchody Plus, Billa a Penny market) v jednom z obchodních center v Drážďanech není co do velikosti nijak velký, přesto nabízí velmi slušný výběr biopotravin. Sympatické je, že prakticky ke každé skupině výrobků existuje jeho varianta v bio kvalitě, většinou pod vlastní privátní značkou obchodu. REWE se neomezuje jen na u nás typických několik druhů müsli a „zrní“, doplněných o jeden druh jogurtů. I když u nás se nabídka biopotravin neustále zlepšuje. Naopak supermarket nabízí v bio kvalitě potraviny, které lze za „zrní“ považovat jen s hodně velkou dávkou fantazie. Bio můžete mít dokonce špecle, polévky ze sáčku, játrovou paštiku nebo uzeného sledě. Úspěšně tak bourá u nás zažitý mýtus, že bio potraviny musí být zákonitě zdravé a tudíž „hnusné“.

Samozřejmě, že nejvíce druhů potravin patří do kategorie „suchých a sypkých“, například mouka je zastoupena třemi druhy, dostatek je také luštěnin, rýže nebo různých variant müsli. O poznání bohatší sortiment, než nabízí české supermarkety, se nachází v chladícím boxu. V Česku si už vyklestilo cestu bio hovězí a občas se objevuje bio vepřové, vzácně jehněčí. V Německu není problém pořídit bio kuře (u nás zatím existuje pouze jediný producent) a dokonce ani bio kachnu. Všechno maso je místní, žádný dovoz. U sýrů se situace liší. Německý se nabízí krájený ementál, gouda a maasdamer, další druhy pochází z Holandska nebo Itálie. Bio jogurty jsou ale výhradně německé. Domácího původu jsou také mražené zeleninové směsi.

Novinkou v bio kvalitě jsou pro mě hotové pokrmy, například tortellini nebo typicky německé bramborové špecle, druh nudlí z bramborového těsta. Poprvé jsem viděla játrovou paštiku v bio kvalitě a uzeného sledě.

Šok: Bio může být levné

Německé bioprodukty

Údiv na mé tváři vykouzlil fakt, že biopotraviny v Německu nejsou výrazně dražší než konvenčně vyráběné produkty. Dokonce bio jogurty stojí méně než „normální“. Bio jogurt přijde na 0,45 EUR, běžný 0,49 EUR. Ceny sýrů jsou srovnatelné, stejně tak omáček nebo polévek ze sáčku. Pokud byly biopotraviny dražší, rozdíl byl v průměru 20 až 30 %. U nás je běžný rozdíl více než dvojnásobný, ale výjimkou nejsou ani biopotraviny dražší o sto a více procent.

Příznivý cenový poměr biopotravin v Německu potvrzuje také průzkum agentury GfK z ledna 2007, který uvádí, že bio produkty stojí v průměru o 17 % více než konvenční výrobky. Samozřejmě existují i potraviny, kde je rozdíl větší, například produkty z kozího mléka. Zde je rozdíl 50%.

Vysvětlení nižšího cenového rozdílu mezi bio a nebio výrobky oproti Česku má několik důvodů. Německo je prakticky největším trhem s biopotravinami, a tak se do bio produkce pouští velké potravinové koncerny, které logicky zlevňují výrobu. Rovněž drtivá většina bio potravin v německých obchodech je domácího původu, tedy odpadají zvýšené náklady na dovoz, které se promítají do celkové ceny výrobku. Výjimku tvoří potraviny, které vzhledem ke klimatickým podmínkám nemůžou v regionu vyrůst. Navíc rostoucí poptávka po biopotravinách snižuje jejich cenu. Stejně tak funguje tlak obchodních řetězců, bio potraviny nabízí i diskontní řetězce jako Plus, Aldi nebo Lidl.

85 % německých domácností kupuje alespoň jednou za čas biopotraviny. Jen pro srovnání – pouze 27 % Čechů nakupuje nepravidelně bio produkty, k pravidelným nákupů se nechá zlákat pouze 4,8 % spotřebitelů.

Luxusní design pro každého

Biopotraviny patří také do německých řetězců s drogistickým zbožím DM nebo Rossmann. Obě sítě nabízí bio pod svou privátní značkou také v Česku, ale u nás tvoří spíše doplňkový sortiment. V Německu je to výrazně jiné. Regály s biopotravinami rozhodně nejsou malé, spíš naopak. Nabídka biopotravin je v drogériích doplněna o přírodní kosmetiku, velký výběr bio přesnídávek, dětských výživ a sušeného mléka, a ekologické vlhčené ubrousky i rozložitelné jednorázové pleny. Síť DM nabízí navíc výrobky z bio bavlny a moderní látkové pleny.

Chytře jsou biopotraviny umístěny v blízkosti jídla a potřeb pro děti. Typičtí zákazníci holdující bio výrobkům jsou matky s dětmi. V bio kvalitě si mohou vybrat velké množství sladkostí a sušenek, nechybí ani bio bonbóny nebo gumoví medvídci, marmelády a sladké pomazánky. Samozřejmostí je bohatý výběr müsli a zdravých pochoutek jako jsou ovocné tyčinky. Nechybí ani „zrní“, ať již kuskus, bulgur nebo luštěniny. Z ochucovadel se nabízí mimo jiné zeleninový a kuřecí bujón v kostce, který je dokonce levnější než stejný v Česku. Pokud si chce bio zákazník zaexperimentovat, sáhněte po bramborové kaši v prášku slibující opravdovou chuť brambor bez umělých ochucovadel a konzervantů.

DM se zaměřuje i na movitější zákazníky nebo ty, kteří si jen chtějí dopřát „něco lepšího“. Prodává proto vlastní privátní řadu bio výrobků v luxusnějším balení. Typický je jednoduchý a elegantní design s dominantní černou barvou na obalu a strohým bílým písmem. Jen fotografie potraviny na bílém pozadí dává tušit, co se skrývá pod obalem. „Luxusní“ bio mohou být sušenky, mimo jiné velmi chutné italské mandlové cantuccini. Ke koupi jsou také elegantní marmelády a džemy, nemluvě o sypaných čajích nebo čokoládě s vysokým procentem kakaa.

Bio ráj to na pohled

Vyrazit za biopotravinami do Německa je jistě skvělý nápad. Nemusíte se obávat přemrštěných cen. Část výrobků vycházela dokonce levněji než u nás. Má to jasný důvod, hodně biopotravin se do Česka dováží právě z Německa, při nákupu u našich západních sousedů odpadají náklady na dovoz.

Pokud navíc toužíte po bio kvalitě takřka u všeho, rozhodně si udělejte výlet a zastavte se na bio nákupech. Výběr je přebohatý, a tak rozhodně nebudete mít problém najít tu pravou bio laskominu právě pro sebe. Jen pozor, abyste neskončili jako někteří Němci, kteří když nenajdou v obchodě svůj oblíbený bio džus, raději si nekoupí žádný. Bio je v Německu styl, byznys, ale už i obsese.

Foto: REWE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).