Hlavní navigace

Po tofu a drůbeži v nelegální výrobně volně pobíhaly kočky

29. 10. 2012

Sdílet

 Autor: SZPI
GALERIE – Jednoho výrobce vyhnala inspekce z nevyhovujících prostor už loni. Brzy se tam usadil jiný. A opět v příšerných podmínkách vyráběl potraviny.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili naprosto nevyhovující hygienické podmínky v provozovně na výrobu potravin Nguyen Van Khanh v Sadilově ulici v Brně.

Podnikatel v polorozpadlém objektu vyráběl tofu a další potravinářské produkty, přestože prostor nebyl nikdy registrován jako potravinářský podnik dle požadavků příslušné legislativy a produkce zde tedy probíhala nelegálně a bez vědomí úřadů.

Jak můžete vidět i na snímcích v galerii, suroviny ani hotové produkty nebyly chráněny před kontaminací z vnějšího prostředí, ve výrobě i skladu se volně pohybovala domácí zvířata, zdi nejsou omítnuty, stav podlahy znemožňoval udržování hygienických požadavků a na místě chyběl přístup k tekoucí teplé vodě. Celkově byl objekt v devastovaném stavu a zcela bez odpovídajícího vybavení pro výrobu potravin.

„SZPI rovněž na místě zakázala uvádět do oběhu 52 kg tofu, které bylo připraveno k expedici. Dále zde inspekce zjistila 625 kg drůbežího masa a tuto informaci předala Státní veterinární správě, aby mohla konat v rámci svých pravomocí,“ uvádí mluvčí Pavel Kopřiva.

Inspekce uzavřela tuto nelegální výrobnu už podruhé na stejném místě. Zákaz užívání uvedených prostor uložila už v loňském roce, kdy na místě zjistila totožný delikt, který se ale týkal jiného provozovatele.

Bohužel se nejedná o výjimečný příklad naprosto nevyhovujících podmínek při prodeji nebo výrobě potravin. Další případy najdete v odkazech níže.

Přečtěte si: Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).