Hlavní navigace

Nelegální erekce: Pozor na léky přes internet

3. 2. 2010

Sdílet

Státní ústav pro kontrolu léčiv opakovaně varuje před nákupem padělků či nelegálních léčiv prostřednictvím Internetu. Aktuálně dal podnět k prošetření a následnému zákazu potravinového doplňku na podporu erekce Intim-x. Tento výrobek je prezentován jako potravinový doplněk, jeho prodejce však deklaruje účinky odpovídající spíše léčivému přípravku. SÚKL proto analyzoval složení výrobku a výsledky rozboru ukázaly na pravděpodobný obsah účinné látky, který se objevuje v léčivých přípravcích,…

Státní ústav pro kontrolu léčiv opakovaně varuje před nákupem padělků či nelegálních léčiv prostřednictvím Internetu. Aktuálně dal podnět k prošetření a následnému zákazu potravinového doplňku na podporu erekce Intim-x.

Tento výrobek je prezentován jako potravinový doplněk, jeho prodejce však deklaruje účinky odpovídající spíše léčivému přípravku. SÚKL proto analyzoval složení výrobku a výsledky rozboru ukázaly na pravděpodobný obsah účinné látky, který se objevuje v léčivých přípravcích, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis. Zachycený výrobek byl tedy kvalifikován jako kontaminovaná potravina a jako takový byl předán k dalšímu šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Následná analýza SZPI potvrdila ve výrobku přítomnost dvou látek s podobnou chemickou strukturou jako léčivá látka sildenafil, která je přítomna v léčivých přípravcích vydávaných pouze na lékařský předpis. Účinek těchto dvou látek na lidský organismus není známý, proto se nesmějí vyskytovat ani v lécích, ani v doplňcích stravy. 

SÚKL připomíná, že internetový prodej léčiv v ČR je legální pouze prostřednictvím tzv. „kamenné" lékárny. Seznam lékáren s možností zásilkového/in­ternetového prodeje je dostupný na Informačním portálu pro veřejnost SÚKL.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).