Hlavní navigace

Některé okolnosti kampaně za očkování proti HPV virům

3. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Dne 1. března byla publikována zpráva o úmrtí mladé maminky Jade Patemanové na rakovinu děložního čípku. Co bylo v této souvislosti zveřejněno – a co ne?

Dne 1. března byla publikována zpráva o úmrtí mladé maminky (22 let) Jade Patemanové na karcinom děložního hrdla (rakovinu děložního čípku). (http://www.novinky.cz/ze­na/zdravi/395534-zena-zemrela-ve-22-letech-na-rakovinu-na-kontrolni-test-byla-prilis-mlada.html) Tato mladá žena „ještě za svého života bojovala proti lékařskému nařízení, které určilo minimální věkovou hranici kontrolního testu, který by mohl na nemoc poukázat, na pětadvacet let.“ Nejen tato věta aktuální PR kampaně, která jde ve prospěch výrobců vakcín proti HPV virům (human papiloma virům), mne vedla k sepsání této drobné reflexe.

Test není nedostupný

Člověk se někdy skutečně musí velmi divit, z čeho všeho lze v médiích udělat „zásadní informaci“, když se laikům zamlčí podstatné skutečnosti. Mladá Jade bojovala ve skutečnosti za tohle: Ještě za života Jade veřejně bojovala za snížení věkové hranice, kdy je možné mladým ženám provést kontrolní děložní stěr, který by na možnost nemoci včas poukázal.“ To není boj za nedostupnost nějakého zásadního vzácného testu, ale boj za úhradu jeho provedení z prostředků veřejného zdravotního pojištění ve Velké Británii. Tento test si samozřejmě kdokoliv a kdekoliv v Evropě může nechat kdykoliv provést gynekologem za své vlastní peníze. I kdyby vám bylo jen osmnáct let, tak můžete.

K tématu: Test odhalí rakovinu děložního čípku. Ale musíte si o něj říci

Velmi rozumnou otázkou, která rozhodně má v takovém případě zaznít společně s ostatními informacemi, je, kolik takový test ve Velké Británii vlastně stojí? Kolik by ten test Jade stál, kdyby si jej rozhodla zaplatit sama? Pokud by to byla cena nedostupná naprosté většině britských žen z vlastních prostředků, poté by zajisté bylo o čem veřejně diskutovat.

Zástupný problém

Spíše než cena rutinního testu a otázka, kdo ponese náklady na jeho provedení, je pro medicínu a ochranu veřejného zdraví mnohem důležitější jiná souvislost. Jsou testy, které hradí pojišťovny, aktivně nabízeny britskými lékaři, na rozdíl od testů, které si musí hradit sám pacient? Problém zde může být v nabídce a v informovanosti pacientů od jejich lékařů, a to samozřejmě může v principu souviset s úhradou metody z prostředků zdravotního pojištění. Byl by snad ve Velké Británii nějaký velkobritský problém s tím, aby gynekologové informovali ženy a dívky třeba již od osmnácti let, že si mohou kontrolní test (stěr) nechat provést za své peníze a od pětadvaceti let jim test již navíc uhradí jejich pojišťovna? No, určitě nebyl, pokud by to skutečně mělo být významné a důležité a bylo na to pomýšleno.

Test DNA HPV v ČR

  • Pokud si žena chce nechat udělat test DNA HPV z preventivních důvodů, může o něj požádat svého gynekologa.
  • Ten jí odebere stěr děložního čípku, stejně jako při cytologii, a odešle ho do specializované laboratoře. Výsledek je znám většinou zhruba do týdne.
  • Test se hradí u lékaře a jeho cena závisí na konkrétní laboratoři, pohybuje se cca mezi 800 až 1200 Kč.
  • Test DNA HPV může být za určitých podmínek hrazen i ze zdravotního pojištění, více v článku.

Zneužití informace

V tomto případě, namísto toho, aby se skutečně diskutoval problém ve své hlavní podstatě a ve svých příčinách, došlo k reklamnímu zneužití informace. Výrobcům vakcín a jejich PR agenturám se nesmírně hodil tragický příběh velmi mladé maminky, který bylo možné využít k „tlaku“ na rodiče stran očkování malých holčiček ve věku od devíti let. Mnozí rozumní rodiče byli k tomuto zatím skeptičtí, protože maximum užitku z ochrany očkováním proti HPV virům by mělo nastat až za třicet až padesát let po jeho provedení (www.cervix.cz). O protektivní účinnosti vakcín s takovým časovým odstupem lze vysoce úspěšně pochybovat. (Vždyť očkování proti příušnicím nevydrží skoro ani deset let a očkování proti černému kašli údajně pouze tři až sedm let.)

Reklama odklání pozornost

Tvůrci reklamy proto odklonili pozornost veřejnosti a médií na informace, které v celé věci mají doplňkový význam a tvoří méně významné okolnosti skutečného medicínského problému. Došlo ke zvýraznění a „vytažení“ informací vhodných pro účel, který celá aktuálně celosvětová PR kampaň sleduje. Konceptuálně komunikované sdělení je toto:

Prostředky současné prevence proti rakovině děložního čípku nejsou dostatečně účinné a mají zjevný problém – a to dokonce i ve Velké Británii. Proto zbytečně umírají i velmi mladé ženy. Rychle všichni včas očkujte dítě proti rakovině děložního čípku!

Informace, nikoliv pro veřejnost

Očkování proti HPV virům, respektive současné vakcíny proti HPV virům, mají jeden zcela zásadní problém. (Mají jich tedy hodně, ale uvedu nyní jeden.) V podstatě nefungují v těch případech, kdy žena již infekci HPV virem prodělala. Proto se musí očkovat tak malé dívky již ve věku devět let, aby bylo, pokud možno, co nejvíce zaručeno, že se s HPV virem ještě nesetkaly a očkování současnými vakcínami se vůbec dalo odborně obhajovat. HPV virus, který se jednou uhnízdí uvnitř buněk infikovaných žen a není vyloučen přirozenou imunitní odpovědí organismu, vůči očkování současnými vakcínami spolehlivě odolává.

To, co veřejnost již neví a nemá rozhodně vůbec tušit, je dosud úspěšný vývoj zcela nového typu vakcíny mj. proti HPV virům ve Francii. Je to společnost GENTICEL, která skutečně pracuje na něčem možná velice významném a průlomovém stran mechanismů účinku vakcín. To, jak fungují vakcíny, je skutečně složité a nedá se to zde ani přiměřeně přesně přiblížit. Věřte však, že mohou fungovat opravdu velmi různě v závislosti na svém složení. Informace o vývoji nové vakcíny si můžete v angličtině přečíst sami (www.genticel.com/hpv/hpv-testing.html).

Tyto nové typy vakcín budou fungovat velmi zajímavým způsobem a měly by být schopny eliminovat či „vytlačit“ HPV viry i z buněk, do kterých se dostaly v rámci již dříve prodělané primoinfekce. Tento záměr je opravdu velice nadějný a otázkou zůstávají spíše možné nežádoucí účinky této vakcíny než její preventivní potenciál.

Drobnosti někdy nejsou zrovna drobné

Co tato „drobná“ informace znamená? Do několika let lze nejspíše očekávat uvedení na trh vakcíny, kterou bude možné očkovat ženám v podstatě kdykoliv v průběhu jejich života. Nebudeme vůbec muset „smažit“ očkováním již malé holčičky a přitom se modlit, aby účinek za čtyřicet let nevyprchal, když je přitom téměř jisté, že vyprchat stihne. Navíc budeme moci očkovat selektivně až ženy, které budou mít dlouhodobě pozitivní HPV testy (testy stojí necelých tisíc Kč). To samozřejmě bude problém i pro firmu Genticel. Její píáristé zajisté vymyslí nějaký trik, proč očkovat všechny a ne pouze některé ženy. Důležité zde bude určit zejména schéma očkování, tedy nejen koho, ale hlavně kdy. V devíti letech je to totiž skutečně „dost na palici“.

Doprodat, doprodat, doprodat

Současný celosvětový reklamní tlak na očkování právě proti HPV virům vakcínami Silgard, Cervarix a Gardasil 9 se mi proto skutečně jeví jako účelová snaha doprodat včas a co nejvíce zboží, kterému na trhu už zvoní umíráček. Avšak na toto bychom asi mohli mít různé názory a mnoho různých úhlů pohledu. Přebrat si to zatím asi musí každý spíše sám podle svých preferencí a svého světonázoru. Abyste to však vůbec mohli udělat, potřebujete informace. A ty klíčové, ty vám skutečně média v kauze Jade Patemanové nepřinesla, přestože vlastně mohla…

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).