Hlavní navigace

Nejlepší víno pro letošní rok je Chardonnay 2011

Sdílet

 Autor: Omnimedia
10. ledna letošního roku byl odbornou porotou za Šampiona salonu vín zvolen pozdní sběr Chardonnay 2011 ze Zámeckého vinařství Bzenec. Průběh soutěžního klání nabízíme ve fotogalerii.

V závěru minulého týdne bylo odborníky koštováno a vybíráno to nejlepší z českých vín pro rok 2013. Vavříny si odneslo Zámecké vinařství Bzenec, respektive jejich Chardonnay 2011, pozdní sběr.

Zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a hodnotící komise rozhodli v Mikulově o Chardonnay 2011 jako o absolutním Šampionovi Salonu vín (nejvyšší soutěž vín v České republice).

Chardonnay 2011

Hrozny pochází ze slovácké vinařské podoblasti, z obce Vracov, viniční tratě Klínky. V konkurenci dvou set finalistů soutěže toto víno porota vyhodnotila jako absolutního vítěze. Šampion se stal zároveň vítězem kategorie bílých vín.

Vůně vína je velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoci přecházející do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou, s náznakem zralých citrusů.

„Jedná se unikátní menší šarži 4000 ks. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je cca 13 let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety,“ říká Bořek Svoboda, generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Čtěte také: Svařené víno nemá přesná pravidla. Je to ještě víno?

Do prvního kola soutěže Šampion salonu vín se probojovalo 692 vzorků, do druhého kola postoupilo už jen 200 vzorků. V 2. kole hodnocení byla kromě titulu Šampiona, vítězů jednotlivých kategorií a nejlepší kolekce vybrána také stovka nejlepších moravských a českých vín pro rok 2013, oceněných titulem „Salon vín České republiky“.

Kdo hodnotil?

Jen ti nejlepší, stručně řečeno. Kromě požadavku na složení degustačních zkoušek dle evropských norem vybírá Národní vinařské centrum jako jediné u nás své degustátory vlastním systémem následného proškolování a vyhodnocování degustátorů. 

Dále čtěte: Krabicové víno jedovaté není. Ale…

Po technické stránce mají při hodnocení k dispozici unikátní počítačový systém vyvinutý Národním vinařským centrem. Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvování přihlašované partie vína a odběr a zapečetění vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných šesti lahví z přihlašované partie.

Zdroj: Vinařské centrum, Omnimedia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).