Hlavní navigace

Nejčastější jména dětí? Tereza a Jan suverénně vedou

26. 3. 2010

Sdílet

Český statistický úřad tradičně v lednu zjišťuje jména narozených dětí a jejich rodičů. Nyní zveřejnil výsledky této oblíbené statistiky. Údaje se týkají letošních 4 642 lednových děvčat a 4 817 lednových kluků. Rodiče v lednu 2010 vybrali svým dcerám ze 324 různých jmen a synům z 253 jmen. Ve srovnání se jmény rodičů jde o určitý nárůst variability – jména matek lednových dětí měla 284 různých podob, jména otců 215.

Český statistický úřad tradičně v lednu zjišťuje jména narozených dětí a jejich rodičů. Nyní zveřejnil výsledky této oblíbené statistiky.

Údaje se týkají letošních 4 642 lednových děvčat a 4 817 lednových kluků. Rodiče v lednu 2010 vybrali svým dcerám ze 324 různých jmen a synům z 253 jmen. Ve srovnání se jmény rodičů jde o určitý nárůst variability – jména matek lednových dětí měla 284 různých podob, jména otců 215.

Pro holky…

Na první příčce dívčích jmen je už podvanácté Tereza, za ni se oproti loňskému lednu vyšvihla Anna a na třetím místě těsně Eliška. Karolína a Natálie se dělí o čtvrté až páté místo.

Všechny pozice v první desítce zůstávají obsazeny stejnými jmény, proměnilo se pouze pořadí. Nejvýraznější skokankou je Anna, z loňského 6. místa rovnou na 2. O dvě místa si polepšila Kristýna (z 9. na 7.) a o jedno Lucie (z 10. na 9.). Nejvíce klesla Natálie, z 2. na dělené 4. až 5. místo, a Kateřina ze 7. na 10. O jednu pozici sklouzla Adéla (z 5. na 6.).

Nejčastějším jménem lednových maminek zůstává s velkým odstupem stále Jana. Na druhém místě je znovu Petra a za ní Lenka. Do první desítky letos poskočila na 8. místo Veronika, Kateřina s Lucií si vyměnily pozice oproti loňsku. Jinak zůstává první desítka nezměněna.

Srovnáme-li generace matek a holčiček, pouze Kateřina, Lucie a Veronika se objevují mezi nejčastějšími jmény u obou skupin.

Připravili jsme pro vás: Tisíc jmen

V našem katalogu si můžete jména řadit podle četnosti, podívat se, kolik je Aniček a jaký význam má třeba jméno Albert…

Pro kluky…

Po dvou letech se na první místo vrací Jan. Jakub si drží těsný odstup na druhém místě. Dál zůstávají stejně jako loni Tomáš, Lukáš a Filip.
I u chlapců zůstává první desítka stejná, mění se pouze pořadí. Skokanem roku je Vojtěch z loňského 10. na 8. místo. O jednu pozici si polepšil už zmíněný vítěz Jan, Ondřej (ze 7. na 6.) a Matěj (z 8. na 7.). Nejvíc klesl David ze 6. na 9. místo, o jednu příčku pak Jakub (z 1. na 2.) a Adam (z 9. na 10.).

Pořadí jmen otců je ve srovnání s předchozím rokem nejstabilnější. Naprosto jasně vede Petr, za ním jsou s menšími odstupy Martin, Jan, Jiří a Pavel.

O jedno místo si shodně polepšili Jaroslav (z 10. na 9.) a David (z 11. na
10.). Toto místo jim uvolnil Josef, který z loňského 9. místa klesl na letošní
13.

Z mezigeneračního srovnání otců a narozených chlapců vyplývají tři pravděpodobně nejpředávanější jména:Jan, Tomáš a David.

Jiný kraj, jiná jména

Rozdíly v jednotlivých krajích existují, ilustruje je např. sdílené 2.-3. místo Veroniky v Jihočeském kraji (v celkovém pořadí 11.), Lucie v Královehradeckém kraji (celkově 9.) a Barbory ve Zlínském kraji (celkově 8.).

I jména chlapců mají své krajské odlišnosti: např. 3.-5. Adam na Vysočině
(celkově 10.), Vojtěch 1.-2. v Karlovarském a 2. v Libereckém kraji (celkově
8.) nebo Matěj 1. v Plzeňském kraji (celkově 7.).

U maminek lednových dětí vystupuje regionálně Veronika na 3. místě v
Karlovarském kraji (celkově 8.), Eva 3. na Vysočině (celkově 7.) nebo Martina
na 3. místě v kraji Středočeském, Zlínském a Vysočina.

Nejvýraznější regionální rozdíly jmen otců lednových dětí jsou Josef na sdíleném 3.-4. místě v Plzeňském kraji (celkově 13.) a Michal na 3. místě ve Zlínském kraji (celkově 7.).

Čtěte téma: Pozor na George Opičku

Jak vybrat jméno pro dítě, aby vás neproklínalo?

Exotika

Rodiče neváhají dát svým dětem ani jména neobvyklá a cizokrajná. Variabilita jmen dětí je opět vyšší oproti lednu předchozího roku a výrazně převažuje u dívek.

Opravdu početná je skupina jednotlivých cizokrajných jmen, jen pro příklad Chloe, Ban Mai, Megan nebo Uljana. Najdeme však i jména, která lze považovat za skutečné „zajímavosti“: např. Gaia, Graciela, Malvína nebo Ribana.
Také u chlapců je velká skupina jmen cizího původu, např. Abdev, Dean, Ronny nebo Timothy. Jako zajímavé výjimky lze uvést např. Diviš, Kelvin, Lev nebo Maxián.

Zdroj: Český statistický úřad

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).