Hlavní navigace

Nehormonální antikoncepce má různé podoby

13. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pod pojmem antikoncepce si většina představí hormonální pilulku. Vedle hormonální antikoncepce, o jejíchž rizicích se vedou diskuze, existují různé typy antikoncepce nehormonální.

Hormonální antikoncepce má jistě mnoho výhod, ale i jistá omezení a rizika. Vedle toho nehormonální antikoncepce má nulové účinky na organismus, je tedy vhodná například i pro ženy s interními nemocemi, které užívání hormonů vylučují.

Kondomy

K nejužívanějším druhům nehormonální ochrany patří bariérová antikoncepce – kondom nebo jeho ženská varianta femidom. Chrání nejen před otěhotněním, ale současně snižuje i přenos infekcí. To má společné s další skupinou – spermicidy.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci – KONDOM

Spermicidy

Spermicidy jsou globule či krémy zaváděné do pochvy před stykem. Ničí spermie a dokonce i některé bakterie a viry. Jedinou antikoncepcí tohoto druhu u nás je Pharmatex. Poskytuje desetkrát vyšší ochranu než kondom a skoro srovnatelnou ochranu s hormonální antikoncepcí. Působí výhradně lokálně, nepřestupuje do krve ani do mateřského mléka.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci – SPERMICIDY

Pesary

U nás již skoro nepoužívanou metodou jsou pesary zaváděné do pochvy vždy v kombinaci se spermicidními krémy. Jde o bariérovou antikoncepci, principem částečně podobnou kondomu, jenže si ji nenasazuje muž, ale žena. Jejich výhodou je, že se dají zavádět až několik hodin před stykem, a vyndavat až dva dny poté a stále brání otěhotnění. Pak je stačí omýt a schovat pro další použití. Nevýhodou je, že se ženy musí nasazování naučit a někdy s tím mají problémy.

Více: Vrací se poševní pesary

Tělíska

Naopak jistou renesanci u nás prožívají nitroděložní tělíska, která celosvětově patří k nejužívanější antikoncepci. Tělíska stejně jako jiné druhy antikoncepce prodělala značné změny a byla postupně zdokonalována. Některé druhy mohou uvolňovat hormony a působit vlastně jako hormonální antikoncepce (Nitroděložní tělísko s postupným uvolňováním hormonu – Mirena). V ČR je poměrně krátce nehormonální nitroděložní tělísko GyneFix. Funguje jako prevence otěhotnění i jako postkoitální ochrana.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci – NEHORMONÁLNÍ TĚLÍSKO

Mezi nehormonální antikoncepci lze řadit i metodu plodných dnů či přerušovanou soulož, které jsou však na rozdíl od výše zmíněných metod velmi nespolehlivé.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).