Hlavní navigace

Nechte si zdarma změřit cévní věk

15. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Myslíte si, že jsou vaše cévy stejně staré jako vy? Nechte si změřit svůj cévní věk, může přispět k včasné prevenci kardiovaskulárního onemocnění.

Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy, konkrétně na nemoci srdce a cév. Kardiovaskulární choroby jsou příčinou úmrtí poloviny populace a ve srovnání s vyspělými zeměmi EU je dokonce úmrtnost na srdečně cévní onemocnění dvakrát vyšší. Proto lékárníci společně s lékaři nabízí lidem, aby si zkontrolovali stav svých cév. Tzv. Poradny pro cévní věk jsou lidem k dispozici postupně až ve dvou stech padesáti lékárnách po celé České republice. Jak se takový cévní věk zjišťuje a k čemu nám to bude? Ptali jsme se doktorky farmacie Hany Chudobové.

Jak dlouho vyšetření trvá a jak probíhá?

Samotné měření trvá asi deset minut, celé vyšetření ale podstatně déle – řádově asi půl hodiny. Pacienta ale nijak nezatíží a rovněž není bolestivé, probíhá podobně jako měření krevního tlaku. Před měřením je nutné pacienta na vyšetření připravit – měl by být alespoň deset minut v klidu. Během této doby se zeptáme, zda užívá nějaké léky, kouří, případně má-li nějaké zdravotní problémy. Pak nasadíme na paži manžetu, do přístroje zadáme pacientův věk, pohlaví, váhu a výšku a začneme s měřením. Manžeta se několikrát plní a vyfukuje, až se na obrazovce počítače objeví výsledky – tlak krve, tep a ukazatel, zda cévní věk odpovídá věku biologickému. S pacientem výsledek podrobně probereme, a pokud je to nutné, nabídneme další pomoc nebo doporučíme návštěvu lékaře.

Při samotném měření pak pacient nesmí mluvit, hýbat se, nesmí mít překřížené nohy, záda a paže by měly být podepřené. Výsledky může ovlivnit také stres, kouření či pití kávy těsně před měřením.

Co všechno přístroj dokáže zjistit?

Přístroj dokáže změřit tlak krve (systolický i diastolický), tep a rychlost pulzové vlny. Pomocí algoritmu a naměřených údajů spolu se zadaným věkem, pohlavím, váhou a výškou je pak vyhodnoceno stáří cév. Výsledky jsou pro přehlednost znázorněny graficky na barevné škále (zelená = vaše hodnoty jsou v pořádku, žlutá = vaše hodnoty jsou mírně zvýšené, měli byste zahájit jistá režimová opatření, červená = vaše hodnoty jsou vysoké a mohou ohrozit vaše zdraví, doporučujeme návštěvu lékaře). Chtěla bych však upozornit, že měření je pouze orientační, nejedná se o diagnózu.

Co znamená termín „tuhnutí cév“?

Termín „tuhnutí cév“ neboli „stárnutí cév“ znamená, že cévy nejsou dostatečně pružné a mají zhoršenou prostupnost. To je způsobeno tím, že se v cévních stěnách ukládají částice (tzv. aterosklerotické pláty), které cévu postupně ucpávají. Rizikovou skupinou jsou kuřáci, lidé se zvýšeným krevním tlakem, nadváhou, se zvýšenou hladinou cholesterolu či diabetici.

Jak můžeme zlepšit stav svých cév?

Na stav cév má vliv kouření, zvýšený krevní tlak, nadváha nebo obezita, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka a nadměrná konzumace alkoholu. Minimalizací těchto rizikových faktorů, tedy změnou životního stylu, můžeme zlepšit stav svých cév a zároveň snížit riziko výskytu kardiovaskulárního onemocnění. Každý ví, kde má určité rezervy. Kuřáci by měli přestat kouřit. Téměř každý z nás může upravit svou životosprávu – omezit množství tuků, soli a cukru, naopak zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Důležitý je pravidelný pohyb – alespoň 30–40 minut aerobního pohybu každý den. Lidé s vyšším krevním tlakem a cholesterolem by si měli tlak měřit pravidelně, případně pravidelně užívat léky předepsané lékařem. Onemocnění srdce a cév je nejčastější příčinou úmrtí v České republice, oproti vyspělým zemím je dokonce dvakrát vyšší. V našich nezávislých Alphega lékárnách chceme kampaní „Měření cévního věku“ přispět k včasné prevenci kardiovaskulárního onemocnění.

Na měření je třeba se v lékárně objednat. Kde právě probíhá měření Cévního věku zjistíte na webu lékárny Alphega.

PharmDr. Hana Chudobová

Majitelka Alphega Lékárny Ve Spálené ulici v Praze. Je koordinátorkou akce „Poradny cévního věku“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).