Hlavní navigace

Náročná hra badminton. Nevěříte?

1. 6. 2010

Sdílet

Dřina a pot, to je badminton. Ano, sport, kterým v létě zaháníme nudu u vody, dokáže dát tělu pořádně zabrat. „Badminton venku je vlastně jenom pinkání,“ říká trenérka.

Začal červen. Možná se i vítr brzy uklidní a městské parky i zahrady u domů budou opět plné lidí honících se za „košíčky“. Badminton patří k oblíbeným letním kratochvílím, a setkal se s ním snad každý z nás. Není divu, je to také jedna z nejstarších her na světě! Také máte svoji badmintonovou raketu?  

„S badmintonem jsem trávila každé léto o prázdninách u babičky. Vlastní raketu teď nemám, ale mám kamarádku, která má dvě a vždy mi jednu půjčí. V létě chodíme do parku místo do kavárny. Pinkáme si a probereme všechno „důležité“. Jestli je to sport? No, nevím, příliš se u něj nezapotíme!“ říká Markéta Szabová, studentka z Prahy.

Když se badminton hraje „doopravdy“


Autor: Ivana Dvorská

Možná by se Markéta, a nejen ona, divila, kolik potu lze při této hře vyprodukovat, kdyby nakoukla do sálu, kde se hraje skutečný badminton!  „Badminton je super hra! Nicméně většina lidí ji má spojenou s pomalým pinkáním do košíčku někde na zahradě, což jsme v dětství zkusili skoro všichni. Jakmile se to ale začne hrát „doopravdy“, tak člověk s překvapením zjistí, že je to dost rychlá hra, u které si zaběháte a nemálo se zapotíte,“ říká ředitel společnosti IInfo a amatérský hráč Marek Antoš. Navíc badmintonová sezona vůbec nepřipadá na léto, ale na zimu.

Čtěte téma: Včera jen fotbal … A dnes?

Dědové vzpomínají na čutanou s hadrákem a mače v plátěnkách po bráchovi. A dneska – těch klubů a sportovních potřeb. Sportujeme proto víc a raději? A které sporty „frčí“?

Badminton sice patří k olympijským sportům, ale i rekreační hráči mají možnost zúčastnit se v sezoně různých soutěží a turnajů, což je podle Evy Görtlerové, předsedkyně oddílu Badminton Sokol Libeň, velice motivující. „Pravidla badmintonu i s popisem přesných rozměrů kurtu je možné stáhnout si z internetu během chvilky,“ dodává.


Autor: Ivana Dvorská

Myslíte si, že lidé přicházejí na to, že badminton může uspokojit sportovce a stoupá tak jeho sálová obliba?

Určitě. Popularita badmintonu neustále roste. Bohužel u nás není dostatek hal, kurty je třeba si rezervovat i dlouhou dobu dopředu, a mnohdy není zas až tak jednoduché si badminton zahrát.

Jaký je vlastně rozdíl mezi hraním v sále a venku?

Veliký. Badminton venku není vlastně badminton, ale pinkání s míčkem s docela jinou prioritou hry. Jde o to „upinkat“ co nejvíce míčků, nahrávat dobře spoluhráči. Tuhle legraci vlastně může zkazit každý malý větřík.

Klasický badminton je technicky poměrně dost náročný, technika úderů není snadná a její dokonalé zvládnutí není otázka měsíců, ale let. Podstatou je i perfektně zvládnutý pohyb po dvorci, který je specifický a je třeba jej natrénovat spolu s držením rakety a technikou úderů. V hale se hraje badminton přes síť vysokou 1,55 m a cílem je naopak jednotlivé výměny zakončit co nejdříve, tedy hrát tak, aby soupeř na míček nedosáhl nebo jej odehrál nepřesně a chyboval.

Co byste doporučila začátečníkovi, například jakou by si měl pořídit výbavu, liší se nějak badmintonové míče?

Pro začátečníky není třeba žádná speciální výbava. Rekreační hráči mají dnes poměrně dostatek možností výběru rakety, oblečení a zejména správné obuvi pro halové sporty. Určitě bych nedoporučovala ty nejlevnější rakety (prodávají se v setu i s míčky), ale vždy je dobré se poradit s prodejcem.


Autor: Ivana Dvorská

Při výběru rakety nezáleží jen na barvě a váze, jak si spousta lidí myslí, ale je třeba přihlédnout k tomu, jak často chcete badminton hrát a jak specifický styl badmintonu hrajete. Klasický badminton se hraje s péřovými míčky, které mají ideální letové vlastnosti, rekreační hráči ale vystačí i s plastovými, ovšem opět se vyplatí nakupovat tam, kde vám poradí.

Čím si tato hra získala vás?

Badminton hraji už téměř dvacet let a stále mě baví a dává mi smysl. Je to souhra pohybu, techniky úderů, dobrého taktického přemýšlení a nikdy se u něho nenudíte. Osobně preferuji zejména párové disciplíny – čtyřhru a smíšenou čtyřhru – a pokud se sejdou na dvorci čtyři hráči stejných kvalit, nikdy není nouze o napínavou podívanou a dobrý pocit ze hry a vůbec přitom není důležité všechno vyhrát. Badminton je nejrychlejší raketový sport a někdy je při hře opravdu „honička“. V posledních letech zažívá badminton opravdu veliký boom, což je vidět i ve vytíženosti sportovních hal a mohu to posoudit i z pozice trenéra. Badminton je skvělý sport.

Čtěte téma: Chcete hrát perfektně squash? Najměte si trenéra

Co všechno vás naučí a jak moc se vám prodraží běhat po kurtu s profesionálem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).