Hlavní navigace

Nakažené španělské okurky jsou i v ČR, jedná se o bio

29. 5. 2011

Sdílet

Okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, které způsobují krvavé průjmy, byly dodány i do ČR. Jedná se o salátové bio-okurky od německého dodavatele, oznámila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Okurky byly dodány české společnosti Country Life s r.o. v Nenačovicích u Benešova. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska.

Okurky ze Španělska, podezřelé z kontaminace bakteriemi, které způsobují krvavé průjmy, byly dodány i do ČR.

Jedná se o salátové bio-okurky od německého dodavatele, oznámila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Okurky byly dodány české společnosti Country Life s r.o. v Nenačovicích u Benešova. Podle Němců byly distribuovány také do Maďarska, Rakouska a Lucemburska.

Ústřední inspektorát SZPI nařídil mimořádnou kontrolu a odebrání vzorků ve firmě Country Life. Dále vydal pokyn, aby byl pro předmětnou šarži produktu uložen zákaz uvádění do oběhu a pokud se tyto okurky ještě nacházejí v obchodní síti, aby byly okamžitě staženy. SZPI též zkompletuje seznam odběratelů, který poslouží hygienikům pro monitorování nákazové situace.

U nás zatím žádný případ nákazy

SZPI v těchto dnech ostražitě sleduje situaci na trhu s potravinami, a to v souvislosti s onemocněním způsobeným toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli ve Spolkové republice Německo, jehož původcem jsou pravděpodobně salátové okurky původem ze Španělska.

Počty nemocných v jednotlivých zemích EU se stále upřesňují. Průměrný věk nemocných je 40 let, u dětí a seniorů je výskyt onemocnění nízký, často postihuje ženy. Podle informací serveru Aktuálně.cz podlehly v Německu další tři ženy. Celkový počet obětí vzrostl na devět.

Další blíže nespecifikovaný počet německých pacientů je v ohrožení života.

Krvácivé průjmy trápí také pacienty ve Švédsku, Dánsku, Velké Británii a Nizozemsku.

V ČR doposud nebyl zaznamenán ani jeden případ onemocnění způsobeného toxinem produkovaným bakterií Escherichia coli.

Při nákupu zeleniny či ovoce platí: Nabízená zelenina musí být čerstvého vzhledu, není zavadlá, plody nejsou poškozené, nahnilé či naplesnivělé, jsou celé a zdravé. Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí (tzv. výkroje a podobné způsoby  odstraňování napadených částí).  Samozřejmostí by mělo být řádné omytí zeleniny tekoucí pitnou vodou před vlastní konzumací!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).