Hlavní navigace

Na Vánoce se pohádáme už v devět hodin ráno

22. 12. 2009

Sdílet

Dům neuklizený, dárky nezabalené a kapr ještě v kádi. Začal nejkrásnější den v roce. Den plný bouřlivých emocí. Tedy i hádek a konfliktů. Svátky klidu, míru a pohody tak můžou vzít rychle za své a vy v novém roce místo k optimistické budoucnosti vykročíte k rozvodovému právníkovi. Věřte, že nebudete sami.

Rozvodoví právníci Vánoce milují – právě po Novém roce totiž do jejich kanceláří míří zástupy  nových klientů s žádostmi o rozvod. „Vánoce jsou svátky, kdy trávíme dlouhou dobu pohromadě s rodinou, a tak máme mnohem více času se s nimi pohádat. Nezanedbatelný vliv mají i vánoční výdaje a přítomnost příbuzných. Nový rok je pak dobou, kdy přemýšlíme, jakým směrem se náš život bude ubírat,“ objasňuje příčiny manželských kolizí rozvodová právnička Selma Kennsingtonová.

hádka

Že jsou Vánoce pro rodinný život prubířským kamenem, potvrzuje i nedávná britská studie, do které se zapojilo přes 4000 respondentů. Z ní vyplynulo, že průměrná rodina se o vánočních svátcích pohádá už v 9.58 – nejčastějšími příčinami sporů jsou problémy kvůli úklidu či přípravě jídla, dalším zdrojem hádek jsou neshody kolem výběru televizního programu. V 11.07 průměrný rodič poprvé okřikne rozdováděné děti a v 11.48 sáhne po sklence s alkoholem, aby si uklidnil nervy.

Hádáte se o Vánocích?

Emoce o Vánocích vyplouvají na povrch

Odborníci se shodují, že Vánoce jsou pro většinu populace poměrně náročným obdobím. Je to doba, kdy to přeháníme s dobrým jídlem a nevyhýbáme se alkoholu, což má pochopitelně dopad i na náš emoční život. Osamělí lidé si v tomto čase dvojnásob uvědomují svou samotu, nemajetní se stresují kvůli nedostatku financí na atraktivní dárky pro své nejbližší a rozhádaní partneři se snaží držet spory pod pokličkou, aby dětem dopřáli krásné Vánoce, což po pár dnech přetvářky většinou skončí nekontrolovatelným výbuchem emocí.

Nepřehlédněte: Úskalí vztahů v Česku: Peníze a tchýně

Jak přežít Vánoce

Abyste letošní svátky skutečně prožili v klidu a míru, je třeba vzít věci pevně do vlastních rukou. Následující pravidla by vám měla pomoci.

1. Poučte se z minulosti

hádka

Vánoce jsou každoroční evergreen a stejné jsou i naše problémy s nimi spojené. Sami nejlépe víte, kde je vaše Achillova pata a co je spouštěčem negativních emocí, které mohou vyústit v rodinný konflikt. Pokud vás každoročně trápí shon v obchodech a finanční výdaje za dárky, navrhněte rodině dárky vlastni výroby nebo dejte finanční limit, do kterého se musí vejít.  Jestliže se snažíte zhubnout a děsíte se, co vánoční svátky s vaší figurou udělají, vymyslete si systém „povoleného mlsání“- každý den hřešte na něčem jiném, čímž se vyhnete nekontrolovatelnému přejídání a následným výčitkám svědomí.

2. Nemějte přehnané požadavky

České ženy jsou perfekcionistky, a tak většina z nich celý prosinec myje okna, vymetá prach za skříněmi a drhne špinavé koberce. K tomu peče třináct druhů cukroví a ve zbytku volného času po obchodech shánějí ty nejkrásnější dárky pro rodinu a přátele. Čtyřiadvacátého mají pocit, že nic nestíhají a že domácnost zdaleka není tak dokonalá, jak by si přály. Je vám tento scénář povědomý? Přesně tohle je ta chvíle, kdy nastalo ideální ovzduší pro hádku s partnerem a dětmi. „Vánoce jsou dobou, kdy se v touze po perfektních svátcích vystavujeme obrovskému stresu. Bezchybné svátky neexistují, a tak buďte realisté a nemějte na sebe a na své okolí přehnaná očekávání,“ radí rodinná psycholožka Virginia Duffyová.

K tématu: Proč jsou Vánoce tak psychicky náročné?

3. Plánujte

Největší hrozbou Vánoc je každoroční setkání s příbuznými. Nenechte nic náhodě a vše pořádně naplánujte – podrobný program je základem úspěchu. Právě u vánočního povídání nad lahví vína se totiž dříve nebo později začne prát špinavé rodinné prádlo, takže bude lépe, když kostlivcům ve skříni nedáte šanci a na sraz se vyzbrojíte společenskou hrou, sadou rodinných filmů či hromadnou plánovanou procházkou.

4. Myslete na své děti

Rodina a vztahy-vztahy a sex-hádka

Vánoce jsou náročné nejen pro dospělé, ale i pro děti. Přestože se většina z nich každoročně těší na lenošení a sladkosti, pravdou je, že po pár dnech bezhlavé konzumace čokolády a povalování u televize bývají rozmrzelé. „Udržujte si přehled o tom, kolik času tráví vaše dítě u televizní obrazovky či počítače a snažte se mu na program zařadit nějaké fyzické aktivity. Nezapomínejte, že Vánoce jsou hlavně o společně tráveném čase a rodinných tradicích,“ doporučuje americká psychiatrická asociace.

Čtěte také: Může dítě způsobit rozpad manželství?

5. Nezapomínejte sami na sebe

Zvládnutí hladkého průběhu Vánoc je velmi stresující, a tak nezapomínejte na své psychické zdraví a ve všem tom shonu si najděte chviličku sami pro sebe – vyplatí se naplánovat si návštěvu kamarádky ( které si můžete postěžovat na všechny ty nesnesitelné příbuzné) či si na program zařadit jinou fyzickou aktivitu než úklid a práci v kuchyni – v posilovně či při joggingu si krásně vyčistíte hlavu.

Foto: http://2.bp.blogspot.com, http://reality-tv.lovetoknow.com, http://howtomakeyourmanperfect.files.wordpress.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).