Hlavní navigace

Hledáte porodnici? Připravte se na fronty

4. 12. 2009

Sdílet

Budete rodit? A už víte kde? Pokud ano, a přijali vás, gratulujte si. Vybrat si místo, kde chcete přivést dítě na svět, je v době vrcholícího babyboomu obří problém. Těhotné se leckdy musí uchýlit k „fixlování“ s datem porodu. A registrace nakonec stejně neznamená, že se do vybrané porodnice dostanete.

Vlaďka Šumberová chtěla rodit své druhé dítě ve známé pražské porodnici v Podolí. Zaregistrovat se sem k porodu ovšem musí přijít žena už ve čtrnáctém týdnu těhotenství. Ovšem pozor: musí přijít přesně v den, kdy se její těhotenství počítá na 14 + 0 týdnů a ani o den navíc, ani o den méně. Jinak má smůlu. Pomineme-li fakt, že ve čtrnáctém týdnu těhotenství ještě řada žen nemusí tušit, že je těhotná, natož že by se měly někde registrovat, tak se rodičky ještě musí dostat mezi prvních dvanáct čekajících žen, které se chtějí registrovat. „To znamená přijít do porodnice tak na pátou ráno,“ popisuje Vlaďka. „Já přišla později, to už byla všude fronta a měla jsem smůlu. Nedostala jsem se. Už měli plno.“

Čtěte téma: Některá těhotenská vyšetření mohou zabít vaše dítě

matka, dítě,  rodičovství, těhotenství

Vlaďce však gynekolog poradil, ať škrtne termín porodu, napíše si první den nového měsíce (stejně se dítě většinou narodí o pár dní později) a zkusí to znovu. „A vyšlo to. Na další měsíc měli volno, takže jsem mohla skutečně porodit tam, kde jsem chtěla,“ vypráví dnes už šťastná matka.

Její kamarádka se ovšem radovat nemohla. „Přestože byla včas zaregistrovaná a rodila v přesném termínu, porodnice ji odmítla, že má plno. Na poslední chvíli, když už skoro rodila, tak musela jet do volnější porodnice mimo Prahu,“ vypráví.

Zájem o známé porodnice ve velkých městech totiž až třikrát převyšuje počet míst, které ústavy mají.

Je správné, že některé porodnice vyžadují registraci?

Fronty jako na banány

„Je to bohužel tak: jedu ráno do práce v šest a u nás už stojí fronta žen, které čekají, až se budou moct zaregistrovat k porodu,“ potvrzuje i ředitel porodnice Jaroslav Feyereisl. „Já bych nejraději nikoho neodmítl, jenže to bohužel nejde. Můžeme odrodit jen 400 žen za měsíc, víc se nám nemá kam vejít. Zavedli jsme proto systém, že přijmout můžeme jen dvanáct rodiček na den. Už tak nám rok od roku roste počet porodů, ač se nám nijak nezvětšila porodnice, takže rodíme třeba i na vozíku. Loni jsme měli celkem 4688 porodů, letos je měsíc do konce roku a my už jsme překročili hranici čtyř a půl tisíce porodů, takže zřejmě zdoláme rekord. Což je samozřejmě na úkor pohodlí rodiček – nemůžeme jim pak nabídnout takový komfort, jaký by byl normální, kdybychom neměli přeplněno,“ neštastně krčí rameny porodník.

Čtěte téma: Porod doma: Když se žena cítí bezpěčně, prospěje i dítěti

Samozřejmě: porodnice má vždycky jistou rezervu, takže i přes dvanáct zaregistrovaných žen se jich sem vejde ve skutečnosti více. Jenže jde o nenadálé případy a často třeba o komplikované porody. Ostatně právě rodičky, které mají komplikovaný porod, mají přednost i při registraci samotné. „Například ženy, které čekají dvojčata, nebo se u nich ví dopředu, že budou muset z různých medicínských důvodů rodit císařským řezem,“ popisuje Feyereisl.

po porodu

I přesto se podle něj může stát, že porodnice normálně zaregistrovanou ženu v den porodu odmítne, protože má plno. „Nemůžeme rodit vyloženě na chodbě, takže i když se žena zaregistruje, ta šance, že se k nám na porod skutečně dostane, je 98 procent a ne sto,“ dodává. Smůlu mají ženy, které jsou zdravé, jejichž miminko je také zdravé a porod je fyziologický.

Nelze se rozhodně spoléhat na to, že se budoucí matka nikam nezaregistruje a pak se v den porodu vydá do nejbližší porodnice s tím, že když rodí, tak už ji nemohou vyhodit. Mohou. A jde-li o zdravou ženu s normálním porodem, tak to lékaři také klidně udělají. „Akorát se snažíme třeba zavolat do dalších porodnic a zjistit, jestli někde mají volno, víc udělat nelze,“ říká Feyereisl. Potíž je, že sanitka nečeká. Ta odjede jinam a žena si zbytečně přidělává horké chvíle.

těhotenství

Totéž říká i šéf druhé nejoblíbenější pražské porodnice U Apolináře Zdeněk Hájek. „Máme stejný systém registrace ve čtrnáctém týdnu. Můžeme si dovolit přijmout čtrnáct žen a necháváme si rezervu dalších šest žen. Ale jde o specifické porody, nemůžeme si dovolit odmítnout ženy, které mají třeba předčasný porod. Jsme specializovaným neonatologickým centrem, jakých je jen dvanáct v zemi a věnujeme se nedonošeným miminkům. Ty nemůžeme odmítat. I tak nám prostor chybí a nafouknout se porodnice nedá,“ říká. I u Apolináře ženy odmítají. A ani tady nemají zaregistrované ženy stoprocentní jistotu, že tu porodí.

Čtěte téma: Jak přežít šestinedělí?

Bude se rozšiřovat

Rodina-vztahy-čekáme-dítě-porod-2

I proto se například bude porodnice U Apolináře v příštím roce přestavovat. „Zrovna teď to řešíme. Stavebně upravíme její část tak, aby se sem vešly další rodičky a další miminka,“ říká zastupující ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod níž porodnice u Apolináře spadá, Jan Bříza.

Po vnitřní přestavbě by mělo u Apolináře vzniknout nové minioddělení pro nedonošená miminka – zhruba šest dalších míst včetně zázemí a nezbytných přístrojů. „Já vím, je to málo, pět šest míst navíc, ale víc nejde a nám to pomůže. Žen, které rodí nedonošené děti, přibývá a my se s tím musíme nějak porovnat,“ říká Zdeněk Hájek.

To porodnice v Podolí se rozšiřovat nebude. „Když jsme to navrhli, slyšeli jsme od zřizovatele, že babyboom nepotrvá věčně, takže je to vlastně zbytečné. Nevím, já si myslím, že vyhlášené porodnice budou muset ženy asi vždycky odmítat, vždycky bude větší zájem tu rodit než jinde,“ říká Jaroslav Feyereisl.

Co poradit? Okolí velkých měst

Ne všechny porodnice mají tak nacpáno, že chtějí registraci žen už ve čtrnáctém týdnu. Někde stačí klidně až ve třicátém. Ale než by měla žena volit kompromis mezi dobrou porodnicí s dobrou pověstí a tou, která nemá takový zájem rodiček, protože se například i záchranáři ze záchranek shodují, že „sem teda vezeme ženu jen když je všude jinde plno, jinak fakt ne“, tak je lepší zvolit porodnici mimo bydliště.

Velmi dobře vybavené a příjemné jsou porodnice v okolí Prahy – například Neratovice, Hořovice. Nebo se vyplatí se dohodnout s porodnicí, která je třeba dvě hodiny cesty z domova a zamluvit si v místě na dobu porodu předem rekreační pobyt. A v klidu, třeba při četbě příjemných románů tu vyčkat, dokud porod nepřijde. Je to lepší, než se spokojit s průměrnou porodnicí v místě bydliště, kde jste rodit nechtěla, a která nemá dobrou pověst třeba kvůli chování personálu. Věřte, že nepříjemné zážitky z porodu si budete pamatovat celý život. Ostatně: i kdyby na vás porodní bolesti přišly jindy než v daném termínu, tak do dvou hodin neporodíte a stihnete dojet i do vzdálenějšího měs­ta.

Autorka je redaktorkou Mf Dnes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).