Hlavní navigace

Na nové cyklostezky na Vysočině přispěje EU přes 100 milionů korun

25. 4. 2009

Sdílet

Kolem 120 milionů korun přispěje Evropská unie na budování cyklostezek v kraji Vysočina. Z evropských peněz vznikají trasy pro cyklisty na pěti místech kraje, další projekty se připravují, zjistila agentura Mediafax. Dotace na cyklostezky už získala Jihlava a Ždírec nad Doubravou a také obce Horní a Dolní Krupá nebo Sázava. „Už příští měsíc se díky dotacím začne po několika letech příprav upravovat zhruba 120 kilometrů dlouhá dálková trasa z Jihlavy přes Třebíčsko k hraničnímu přechodu Vranětín…

Kolem 120 milionů korun přispěje Evropská unie na budování cyklostezek v kraji Vysočina. Z evropských peněz vznikají trasy pro cyklisty na pěti místech kraje, další projekty se připravují, zjistila agentura Mediafax.

Dotace na cyklostezky už získala Jihlava a Ždírec nad Doubravou a také obce Horní a Dolní Krupá nebo Sázava. „Už příští měsíc se díky dotacím začne po několika letech příprav upravovat zhruba 120 kilometrů dlouhá dálková trasa z Jihlavy přes Třebíčsko k hraničnímu přechodu Vranětín, kde naváže na rakouskou cyklostradu do obce Raabs and der Thaya,“ uvedl mluvčí Jihlavy Radek Tulis. Na rozdíl od většiny cyklotras na Vysočině ji z části budou tvořit komunikace, z nichž bude zcela vyloučena automobilová doprava. Úpravy trasy včetně postavení dvou lávek budou stát asi 60 milionů korun.

O dotaci na novou cyklostezku chce letos zažádat také Přibyslav na Havlíčkobrodsku. „Cyklostezka by měla vzniknout přestavbou z bývalé železniční trati. Město už nechalo zpracovat projekt. Nahradí starou trať Přibyslav – Sázava, po níž donedávna jezdily výletní vlaky. Koleje i mosty pak ale byly kvůli špatnému technickému stavu rozebrány,“ uvedl místostarosta města Michal Omes (KDU – ČSL). Desetikilometrovou trasu chce město přeměnit na asfaltovou cestu určenou nejen cyklistům, ale i chodcům, in-line bruslařům a v zimě běžkařům.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).