Hlavní navigace

Na kole z Prahy do Pardubic

5. 6. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Někomu by se mohlo zdát sto kilometrů na kole moc, ale pokud tuto cestu pojmete jako celodenní výlet, zvládne ji opravdu téměř každý. Polabskou cyklistickou stezkou podél mnoha zahrádek nebo po silnici se dá z Prahy do Pardubic dojet za klidných 12 hodin. A nebo také za čtyři až pět hodin sprintem.

Výhodou této trasy je rovina. Paradoxně největší kopce vás čekají při výjezdu z Prahy, potom už jen pozvolna klesáte dolů k Labi. K řece to je sice zajížďka, nejkratší cesta z Prahy do Pardubic vede přímo na Kolín, tudy bych vám ale jet neradil. Stará kolínská cesta je hodně frekventovaná a jízdu si kvůli samým kamionům příliš neužijete. Lepší je, když se vydáte mírnou zajížďkou přes Poděbrady, a Kolínu se beztak nevyhnete.

Jak se připravit

Černý Most metro

Ještě než se rozhodnete absolvovat tuto dálkovou trasu, měli byste si zjistit, jaké bude počasí a zda nebude foukat silný protivítr. Ideální je slunečné počasí s mírným větrem a teplotou těsně nad 20 stupňů. I tak si ale nezapomeňte do batohu přibalit větrovku. Samozřejmostí je dostatek tekutin a lehká svačina. Osvědčily se mi müsli tyčinky, k zahození ale také není zelenina nebo ovoce – jablka, papriky, ředkvičky, okurky nebo kedlubny. Na vydatnější jídlo zapomeňte. Při tak dlouhé cestě by vás zbytečně tížilo v žaludku a nikam byste nedojeli.

Kde začít? Nevyplácí se jezdit na kole už z centra Prahy. Provoz na ulicích je otravný, a než se vymotáte na periferii, uplyne alespoň hodina. Nemluvě o tom, že Praha je hodně členitá a kdykoli z ní potřebujete vyjet ven, musíte jet hodně do kopce. Ideální je tedy dojet metrem na konečnou trasy B na Černém Mostě (pro kola je vyčleněný poslední vůz soupravy). Odtud se jednoduše vymotáte okolo provozovny McDonaldu a po oficiální cyklostezce dojedete do Horních Počernic.

Cyklostezka je tu k nezaplacení. Když tu ještě nebyla, museli cyklisté vjíždět do hustého provozu nájezdu na dálnici a nebezpečně kličkovat mezi pruhy. Dnes nájezd pohodlně objedete, dálnici podjedete a v Horních Počernicích u benzínové pumpy plynule navážete na silnici směr Čelákovice (pozor, na cyklostezce bývá často rozbité sklo!). Ještě chvíli jedete do kopce, ale ke konci Počernic se cesta zlomí a čeká vás už jen samé klesání.

Podél Labe nebo po silnici?

Jakmile vyjedete z Prahy, ocitnete se mezi zvlněnými lány a provoz viditelně zeslábne. Silnice druhé třídy kopíruje hradeckou dálnici. Jakmile projedete Nehvizdy, první obec za Prahou, měli byste si rozmyslet, zda pojedete celou cestu podél Labe, nebo se vydáte převážně po silnici. Labská stezka je vhodná hlavně pro horská kola, protože místy se nedá mluvit ani o cyklotrase. Po silnici se na horském kole dá jet také, ale je to namáhavější než na trekingovém, fitness nebo silničním.

Cyklotrasa Praha - Poděbrady

Cesta z Černého Mostu do Poděbrad po silnici

Každopádně, pokud jste zvolili polabskou cyklotrasu, za Nehvizdy se musíte dát doleva a pokračovat do Čelákovic, kde se za mostem napojíte na řeku a pojedete po levém břehu Labe téměř 70 kilometrů až do Týnce nad Labem. Cesta to je hodně proměnlivá a místy špatně značená. Cyklotrasy vedou po obou březích Labe, levý břeh je ale cyklisticky více využívaný. Zvlášť mezi Nymburkem, Poděbrady a soutokem Labe a Cidliny počítejte při hezkém počasí s návaly bruslařů a pěších turistů, včetně maminek s kočárky. Vede tudy totiž nádherná asfaltová cesta. Pokud ale nesvítí slunce, bývá tu vymeteno a jen občas narazíte na osamělého cyklistu nebo pejskaře.

V Poděbradech je ideální místo pro odpočinek na břehu řeky u zámku. Je tu hodně laviček a poblíž i venkovní restaurace v dřevěné boudě, která má otevřeno po celý týden. Pokud se nechcete občerstvit přímo v Poděbradech, o šest kilometrů dál má obrovskou zahrádku restaurace a vedle ní i bufet na soutoku Labe s Cidlinou. Nedávejte si ale pivo, do Pardubic to je ještě poměrně daleko a ztěžkly by vám nohy.

Každopádně přes Poděbrady

Soutok Labe a Cidliny

Pokud jste se za Prahou rozhodli jet do Poděbrad přímo po silnici a ne podél Labe (po silnici je to kratší a rychlejší, zato méně hezké), pokračujte dál přes Mochov, Starý Vestec, Kersko a Sadskou. Silnice stále kopíruje hradeckou dálnici a v Kostelní Lhotě, asi pět kilometrů od Poděbrad, je přímo u cesty nově otevřený cykloservis. Na ten u polabské cyklostezky nenarazíte. Po silnici se do Poděbrad dojede přes most, kterým se dostanete na levý břeh Labe a poté musíte sejít schody dolů na nábřežní cestu. Odtud už pokračujete, jako byste jeli z Čelákovic po cyklostezce.

Od soutoku Labe s Cidlinou, který přímo vyzývá k zastávce a svačině, se dá opět jet dvěma různými cestami do Kolína. Buď po klasické cyklostezce podél Labe, a nebo po silnici před Libici nad Cidlinou, Velký Osek a Veltruby. Polabská stezka vede lesem a je to jediný terénní úsek celého výletu, který si cyklista na horském kole určitě vychutná. Pokud pojedete po silnici, za Velkým Osekem se napojíte na cyklostezku, která vede až do Kolína. V tuto chvíli máte najeto od 70 po 85 km – podle toho, kudy jste jeli.

O Kolínu se zpívá, že je v pěkné rovině, ale neplatí to doslova. Do města sjedete z pěkného kopce, který je třeba někde vykompenzovat. Ať se pustíte dál podél Labe říční stezkou přes Veletov, nebo po silnici přes Tři Dvory, po nějakých 12 kilometrech vás čeká neuvěřitelný krpál do Lžovic, vesnice u Týnce Labem. Nahoře si velmi pečlivě rozmyslete, po jakém břehu Labe chcete pokračovat dál. Pokud stále po levém a chcete vidět hřebčín v Kladrubech nad Labem, v žádném případě nepokračujte po té samé silnici dolů do Týnce. Zbytečně byste ztráceli výšku a po chvíli museli šlapat ten samý kopec nahoru.

Na koníčky, nebo k elektrárně

Cyklotrasa Poděbrady - Týnec nad Labem

Ze Lžovic je značená cyklotrasa, která si drží výšku a dovede vás do centra Týnce a dál na Kladruby. Pokud ale chcete jet po pravém břehu Labe, což je do Pardubic kratší, vychutnejte si brutální sjezd dolů k Labi, přejeďte most a pokračujte podle směrovek na Chvaletice. Komín chvaletické elektrárny ostatně uvidíte už od Kolína. Cesta po levém břehu Labe vede poměrně daleko od řeky. Okresní silničkou se dostanete ke kladrubskému hřebčinci, na který už z dálky upozorňují dlouhé ohrady s výběhy pro kladrubské bělouše. Můžete v nich zahlédnout i klisny s černými hříbaty, která v dospělosti zbělají.

Z Kladrub se dá jet dvěma směry: buď k Labi a přes řeku na pravý břeh do Řečan nad Labem, odkud se pokračuje na Chvaletice (takže navážete na trasu, kterou byste jeli, kdybyste ze Lžovic sjeli dolů k řece a z Týnce jeli rovnou po pravém břehu), nebo pojedete do Břehů u Přelouče. Tam jsou opět dvě možnosti: buď zase přes Labe na pravý břeh a z Přelouče po přímé silnici do Pardubic, a nebo do Lázní Bohdaneč a odtud po cyklostezce do Rybitví, Semtína a centra Pardubic. Ať tak či tak, tentokrát už pojedete pouze po silnici. Přímo podél Labe už cyklostezka nevede.

Zvolíte-li variantu po pravém břehu Labe (ať už z Týnce, Řečan nebo Přelouče), přijedete do Pardubic po hlavním tahu od Kolína a Kutné Hory a do města vjedete podél mezinárodního letiště a závodiště, kde se každoročně běhá Velká Pardubická. Cesta přes Lázně Bohdaneč vás dovede do Pardubic ze severozápadu, přes průmyslovou zónu. Dojezd bývá vyčerpávající, zvlášť u cesty přes Přelouč. Za Valy u Přelouče, poslední vesnicí před Pardubicemi, totiž čeká poslední chuťovka – krátký, ale zato vydatný kopec.

Není to tak hrozné

Inline Poděbrady

Ať už pojedete z Prahy převážně podél Labe a budete si chtít cestu vychutnat, aniž by vám záleželo na čase, nebo dáte přednost cestě po silnici, určitě mi dáte za pravdu, že jet na kole do Pardubic není tak hrozné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sám jsem tak jel už čtyřikrát, z toho dvakrát i nazpátek do Prahy. Jediné, čeho bych se chtěl vždycky vyvarovat, je silný protivítr. A ještě jedna rada na závěr: nezapomeňte na opalovací krém!

Délka: od 110 do 130 km

Převýšení: 85 m

Vaše tipy na výlet nám posílejte na vylet@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).