Hlavní navigace

Na internetu bude databáze prodejců českého masa

11. 2. 2011

Sdílet

Agrární komora připravuje internetovou databázi prodejců českého masa. Novinářům agentury ČTK to řekl prezident komory Jan Veleba, podle kterého by tento pravidelně aktualizovaný seznam měl podpořit prodej masa z tuzemských chovů. Značení země původu masa je nyní podle odborníků nespolehlivé a spotřebitelé nemají jistotu, že si v obchodě opravdu koupili české maso.

Agrární komora připravuje internetovou databázi prodejců českého masa.

Novinářům agentury ČTK to řekl prezident komory Jan Veleba, podle kterého by tento pravidelně aktualizovaný seznam měl podpořit prodej masa z tuzemských chovů. Značení země původu masa je nyní podle odborníků nespolehlivé a spotřebitelé nemají jistotu, že si v obchodě opravdu koupili české maso.

Diskusi o značení dovážených potravin rozvířila aféra z počátku roku, kdy u vepřového masa z německého chovu prokázaly testy přítomnost rakovinotvorného dioxinu.

Sehnat skutečně české vepřové? To je oříšek

Poslední dobou máme opravdu hodně dotazů od lidí, kteří se ptají, kde mohou koupit české vepřové maso. Je to samozřejmě reakce na dioxinovou aféru v Německu. Rozhodli jsme se proto, že se pokusíme dát dohromady internetovou databázi míst, kde si lidé české maso mohou koupit,“ uvedl Veleba.

Údaje do připravované databáze dodají okresní agrární komory, přičemž na projektu by se podle Veleby měla kromě producentů masa a obchodníků podílet také Potravinářská komora.

„Odhaduji, že to je práce tak na měsíc. Databázi bychom rádi spustili na jaře,“ podotkl Veleba, podle kterého lidé pak po zadání místa pobytu získají seznam prodejců českého masa v okolí.

Ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal upozornil, že podle platné legislativy je na mase označeno pouze místo posledního zpracování, nikoliv místo jeho původu. Spotřebitel tak nemůže české maso od zahraničního odlišit. Proto by podle něj do budoucna měl na mase být značen skutečný původ.

Z dovozu pochází přibližně polovina tuzemské spotřeby vepřového. Velké procento ze zhruba 200.000 tun vepřového, které se ročně do Česka doveze, se dováží právě z Německa, které se kvůli kontaminovaným krmivům potýká s dioxinovou aférou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).