Hlavní navigace

Na co si dát pozor, když vyrážíte s miminkem k moři?

2. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vyrazit s čerstvě narozeným miminkem k moři lékaři nedoporučují. Pokud už ale máte sbaleno, poradíme, co přibalit a nač si dát pozor.

Pobyt u moře je pro nás prospěšný v mnoha ohledech. Tělu dopřejeme příval sluneční energie, vitaminu D, duši pak odpočinek, po kterém v pracovním zápřahu lační. „Vyčistit si hlavu“ u moře čas od času potřebuje většina z nás, ale bude změna prostředí dobře fungovat i na děti? Na co si dát pozor a co přibalit do kufru, když k moři vyrážíte s miminkem? Poradí dermatoložka Stanislava Polášková z Dermatovenerologické kliniky v Praze.

Plavky, ručníky, opalovací krém… mám vzít k moři i miminko?

Už se vidíte v poloze ležmo na hotelovém lehátku, ve stínu palmy kočárek se spícím miminkem… Idylka jak vystřižená z katalogu cestovní kanceláře. Nenechte se mýlit. Na dovolenou s miminkem je doporučováno vyrazit až ve chvíli, kdy má ratolest za sebou základní očkování, tj. až po třech měsících jeho života. Je ale třeba zvážit i další aspekty takové výpravy.

  • Seženu v místě pobytu plenky, po kterých se dítě neosype? 
  • Vezmu raději plínky z domova ? (minimálně osm kusů na den může řádně zvednout váhu zavazadel k limitu akceptovatelnému leteckými společnostmi)
  • Co když budu potřebovat lékařskou péči pro miminko, na koho se obrátím?
  • Nenaruším malému pracně budovaný režim?
  • Jsou v místě pobytu optimální hygienické podmínky pro miminko?
  • Budu kojit na pláži nebo co tři hodiny odbíhat do pokoje?

Otázek, na něž je vhodné znát odpovědi, je nespočet. Pokud si na ně však snadno dokážete odpovědět, volejte taxi a přejeme slunečné dny. Jen si na cestu přibalte pár informací a lahviček navíc.

Přečtěte si: Tři největší bludy o opalování. Taky jim věříte?

Slaný vzduch je fajn, ale pozor na klimatizaci

Slaný mořský vzduch je pro děti obecně velmi prospěšný. Ne nadarmo k moři často jezdí rodiče s dětmi, které trpí na atopické ekzémy či lupenku. Horší je to však se vzduchem v klimatizovaných hotelových pokojích. Při přechodech z tepla do chladu a vlivem vyšší suchosti klimatizovaného vzduchu má totiž pokožka tendenci nadměrně ztrácet vodu. Vlivem střídání teplot může dokonce i popraskat. A to jak pokožka dospělých, tak dětí. Proto je důležité chránit kůži kvalitním hydratačním krémem, který zabrání nadměrné ztrátě vody v ní. „V létě se dítě více potí, proto volíme krémy, které pokožce dodávají vodu, ale nadměrně ji nezamastí. Oleje a mastné krémy totiž vytvářejí na kůži vrstvu, pod kterou se v létě mohou tvořit potničky,“ varuje Stanislava Polášková.

Miminku zajistěte pohodlí

Stejně jako suchý studený vzduch působí na pokožku i delší pobyt ve vodě. Kombinace slunce, máčení ve vodě a suché pokožky může u dítěte vyvolat nepříjemné kožní komplikace, které se o slovo mohou přihlásit až v pozdějším věku. U dětí do jednoho roku života je třeba před odjezdem k moři zvážit, zda jste mu schopní zajistit dostatečný komfort. Ať už jde o pohodlné ubytování, klid, dostatek stínu nebo pravidelnou péči o jeho pokožku. K té nutně patří i pravidelné používání jak dětských opalovacích, tak i kvalitních hydratačních krémů,“ doporučuje dermatoložka.

Čtěte dále: Připravte kůži na sluníčko a opalování!

Opalovací krém je třeba i ve stínu

Opalovací krém s třicítkou na přebalu vám možná bude stačit, ale pro malé děti je vhodné přikoupit i další kosmetické přípravky. Nemastná emulze po opalování s hydratačními účinky a zklidňující krém v případě spálení mnoho místa v tašce nezaberou a přitom se mohou stát nepostradatelnými. Dále je vhodné zamyslet se nad výběrem vhodného oblečení na pláž, plavky nebo jen plínka dítěti stačit nebude. „Do jednoho roku věku dítěte je nutné pobyt na přímém slunci omezit na minimum. Ne vždy to lze z praktických důvodů stoprocentně dodržet. Nicméně platí, že by přes poledne malé děti neměly chodit na slunce vůbec a po zbytek dne je lépe s nimi zůstat v polostínu,“ říká Stanislava Polášková.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).