Hlavní navigace

Musí moudrák opravdu ven?

14. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Dentální klinika Jan Stuchlík
V očích se jim nezračí smrt, ale odlesk ostré jehly, zubaté extrakční páky a gigantických kleští se dvěma hroty. „Musíte zub moudrosti opravdu vytrhnout?“ ptají se. A chtějí slyšet, že ne.

Extrakce třetího moláru, v bájesloví internetových diskuzních fór známá jako „vysekávání moudráku z kosti“, je jedním ze symbolů zubolékařského konání.

S tím, jak člověk coby živočišný druh zpohodlňuje a kouše stále stravitelnější a snáze rozžvýkatelnou potravu, zmenšují se i jeho čelisti. Třetí stolička se tak nám, evolucí změkčilým lidem, velmi často prostě a jednoduše nevejde do pusy a má potenciál činit problémy. Podobně jako slepák. Zubaři tak čelí zvídavé otázce svých pacientů, zda osmičky musejí ven. A chtějí slyšet, že ne. V očích se jim přitom nezračí smrt, ale odlesk ostré jehly, zubaté extrakční páky a gigantických kleští se dvěma hroty. Tahle svatá trojice totiž vždycky čeká nedaleko. Kdy tedy osmičku vytrhnout?

Kdy je nutné trhat zub moudrosti

V první řadě tehdy, pokud se osmička nedá vyčistit nebo je rovnou zkažená. To platí často pro horní osmičky, které rády rostou směrem ke tváři a jejich čištění vyžaduje zručnou manipulaci s jednosvazkovým kartáčkem proklatě blízko zóny dávicího reflexu. Problémem je i anatomicky komplikovaný prostor mezi sedmičkou a osmičkou, kde je pečlivá hygiena vykonávaná mezizubním kartáčkem ze sféry sci-fi. Nejenže se z mezizubí zkazí osmička, ale i zadní strana sedmičky. Pořádně spravit zadní plochu sedmičky, to je malé stomatologické předpeklí. Nečistitelné osmičky tak mnohdy extrahujeme i jako prevenci kazu sousedního zubu.

Dalším evergreenem, zejména v dolní čelisti, jsou záněty sliznice kryjící jen zčásti prořezaný moudrák. Když se do prostoru mezi sliznici a zub dostanou zbytky potravy, na kterých s chutí hodují bakteriální kolonie, dojde k bolestivému zánětu, takzvané perikoronitidě. Obvykle jde svou povahou o nepříliš závažný stav, který se mnohdy i spontánně upraví, ale dovede fatálně narušit harmonický průběh rodinné rekreace. Navíc se zánět i několikrát do roka opakuje a slabší jedince efektivně vyřadí z provozu.

Z méně častých příčin, proč musí osmička ven, jmenujme rozvoj cysty v jejím okolí nebo například situace, kdy by se zub nacházel v místě průběhu lomné linie u zlomenin čelisti a bránil její repozici. Takové stavy ale už do kompetence praktického zubního lékaře nespadají.

Kdy si zub ponechat

V zásadě platí, že zub, který jde vyčistit, a tím myslím opravdu jde vyčistit (ne, že si to jeho majitel myslí), je vždy dobré ponechat na místě. Mohl by se někdy hodit. O tom ale zase jindy.

Čištění a trhání zdar!

Psáno pro blog Dentální kliniky Jan Stuchlík, kde autor působí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Adam Šíma, zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).