Hlavní navigace

Mrtvé moře dál umírá, jeho hladina rychle klesá

6. 3. 2009

Sdílet

Rostoucí spotřeba vody na Blízkém východě zabíjí Mrtvé moře. To je alespoň závěr výzkumů týmu vědců z Technologické univerzity v Darmstadtu, kteří zjistili, že v nejníže položené vodní ploše na světě, klesá rychle hladina. Za posledních 30 let ubylo v Mrtvém moři, které leží v Izraeli, 14 krychlových kilometrů vody a jeho hladina klesala o 70 centimetrů ročně. „Výška hladiny na uzavřených vodní plochách, jako je právě Mrtvé moře, vypovídají o klimatických podmínkách v dané oblasti,“ vysvětlila…

Mrtvé mořeRostoucí spotřeba vody na Blízkém východě zabíjí Mrtvé moře. To je alespoň závěr výzkumů týmu vědců z Technologické univerzity v Darmstadtu, kteří zjistili, že v nejníže položené vodní ploše na světě, klesá rychle hladina. Za posledních 30 let ubylo v Mrtvém moři, které leží v Izraeli, 14 krychlových kilometrů vody a jeho hladina klesala o 70 centimetrů ročně. „Výška hladiny na uzavřených vodní plochách, jako je právě Mrtvé moře, vypovídají o klimatických podmínkách v dané oblasti,“ vysvětlila v článku vedoucí vědeckého tým Šahrazád Abú Gazlihová s tím, že výsledek vypovídá o rovnováze mezi srážkami a spotřebou vody.

Protože klimatické podmínky se v oblasti výrazněji nezměnily, hlavním viníkem úbytku vody je rostoucí spotřeba v Izraeli a Jordánsku. Po ustupující vodě zůstaly erozivní terasy, které vědci zaměřili a mohli je také datovat, a tak i zjistili rychlost poklesu hladiny.

Úbytek vody má i další negativní důsledky pro celou oblast. Kromě ubývání hladiny podzemních vod i skutečnost, že méně lidí sem přijíždí kvůli léčivým účinkům Mrtvého moře, protože se po poklesu hladiny nemohou k vodě dostat tak jednoduše jako dříve.

Především to však zcela zpochybňuje plány na vybudování plavebních kanálů, které by Mrtvé moře spojily se Středozemním a Rudým mořem. Možné by to bylo pouze v případě, že kanály budou postaveny tak, aby průběžně doplňovaly vodu v Mrtvém moři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).