Hlavní navigace

Mražené ryby z Makra byly falšované

19. 5. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Aktualizováno: K situaci se vyjádřilo i Makro (19. 5. 2016 18:12)
Mražené ryby jsou už delší dobu v hledáčku jak potravinářů, tak veterinářů. Co našli tentokrát v Makru?

Už lednová laboratorní vyšetření Státní veterinární správy (SVS) ukázala, že hmotnost mražených ryb je nižší, než udává obal, a to u téměř čtvrtiny odebraných vzorků mražených ryb. Na začátku května pak jejich kolegové ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili, že treska z Tesca je plná vody, i když na obale tvrdí opak. Klamání zákazníků ale pokračuje i na půdě velkoobchodníků. Dnes si inspekce podala aljašské tresky z Makra. Skončilo to správním řízením o uložení pokuty.

Tři hříšníci dostanou pokutu

SZPI se na mražené ryby zaměřila, neboť v posledních měsících zaznamenala zvýšený výskyt jejich falšování. A jak falšovat mraženou rybu nejsnáze? Vodou. Je až s podivem, že někteří výrobci do ryby dokážou dostat o padesát procent více vody, než sama váží. Což ovšem na obale neudávají.

Aktuálně inspektoři SZPI zjistili následující případy:

Aljašská treska filety v balení 3000 g

datum minimální trvanlivosti: do 13. 1. 2017
země původu: Čína
dovozce: Frigoexim s.r.o.

Výrobce na obalu uvedl: „hmotnost 3000 g, … čistá hmotnost po odkapání 2400 g“ (tj. obsah masa 80%), laboratorní rozbor potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 46,7%. Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek odebrali v provozovně společnosti MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. a provozovateli nařídili neprodleně stáhnout závadnou šarži ze své tržní sítě.

Aro Aljašská Treska v balení 10 × 100 g

datum minimální trvanlivosti: do 12. 1. 2017
výrobce: Projektmarket Ing Michal Gögh

Výrobce na obalu uvedl: „Složení: Aljašská treska 80%“, laboratorní rozbor ale potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 70,7%. Nevyhovující vzorek inspektoři odebrali v provozovně Dagmar Vilkusová, Náměstí J. A. Komenského 1, 73944 Brušperk. Dodavatelem výrobku je společnost MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o.

Aktualizace 19.5. 18:12

K situaci samotné se vyjádřilo i Makro:Na základě podnětu Státní zemědělské a potravinářské inspekce stáhlo MAKRO ČR z prodeje filety aljašské tresky v balení 3000 g od dovozce Frigoexim a Aro aljašskou tresku v balení 10 × 100 g s označením data minimální trvanlivosti do 12. 1. 2017. Důvodem je podezření, že dodavatelé nedodrželi deklarované množství masa uvedené na obale. Zákazníkům, kteří zboží zakoupili a mají pochybnosti o jeho kvalitě, budou vráceny peníze v jakémkoli velkoobchodním středisku MAKRO. Společnost MAKRO řeší situaci s dodavateli, udává Ivan Tučník, manažer komunikace MAKRO Cash & Carry.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).