Hlavní navigace

Možností po odstranění prsu je víc

29. 5. 2013

Sdílet

Jaké varianty se nabízejí po ablaci prsu? Plastický chirurg popisuje výhody, ale i nevýhody jednotlivých zákroků.

Ještě jednou se vracíme k tématu ablace, tedy odstranění prsu. V předchozích článcích jsme se věnovali problematice rakoviny prsu a důležitosti její prevence: Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly, říká vedoucí lékařka Mamma centra Zelený pruh.

Jsou ovšem lidé, jde převážně o ženy, kteří jsou nositeli genové mutace a pravděpodobnost nádoru je u nich bohužel značná. V případě vážného podezření tuto dispozici zjistí genetické testy: Dědičné dispozice k nádoru prsu určí analýza DNA

Pokud je riziko vysoké, připadá v úvahu i radikální rozhodnutí a zákrok, jakým je preventivní mastektomie: Co obnáší preventivní mastektomie, zákrok, který podstoupila i Angelina Jolie


Autor: Isifa.cz

Rakovině prsu neumíme zabránit, velmi důležité jsou proto preventivní prohlídky

Pokud dojde k ablaci, odstranění prsu, připadá v úvahu několik variant následného postupu.

Typů rekonstrukcí prsu po ablaci je více. Vezměme to podle jednoduchosti od nejjednoduššího:

1. Tkáňová expanze

Pod zhojenou kůži po odstranění prsu se vloží silikonový „pytlík“ do slova a do písmene, který se postupně plní. Když se vytvoří dostatečně veliký prostor tvaru prsu, vymění se tento „pytlík“ za prsní implantát.

Výhody – jde o nenáročný výkon. Nevýhody – plnění trvá dlouho, kůže je pak tenká, lze vycítit implantát. Tvar většinou opisuje jen tvar prsu. Tento výkon je nákladný na materiál.

2. Posun volné kůže z okolí

Na boku je dostatečné množství kůže, které se dá otočit a lze s ní doplnit nedostatek kůže v prsní krajině. Kůže krajiny původního prsu se nadzdvihne a vloží se pod ni implantát. Nedostatek kůže na prsu doplní právě lalok kůže z boku.

Výhoda – rychlý nenáročný výkon, nákladný materiálem. Pod kůží lze cítit implantát.

3. Volný lalok

Na břiše, kde je většinou dostatečné množství tkáně, se odebere vřetenitý kus tkáně, která se skládá z části svalu, hlavně tuku, podkoží a kůže. Vypreparují se cévy, žíly a tepna, která živí tuto krajinu. Z tohoto materiálu se stočí homole ve tvaru prsu, cévy se přišijí na cévy v prsní krajině.

Výhody – vlastní tkáň, která stárne stejně, dá se vytvarovat k druhému prsu. Nevýhody – jde o složitý, náročný a nákladný výkon.

4. Implantace vlastního tuku

Při této metodě se postupně vstřikuje vlastní odsátý tuk.

Výhoda – přirozená metoda, pokud se materiál přihojí, jedná se o vlastní tkáň. Nevýhody – experimentální metoda, dosud není v rutinní praxi. Tuk se často nepřihojí, nebo nerovnoměrně, časově dlouhá aplikace na mnoho stání.

Čtěte dále: Když vás spraví vlastní tuk

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).