Hlavní navigace

Mladý kokos je plný vitamínů, masa a pudinku

Sdílet

 Autor: Freshbedynky.cz
Mladý kokos bere útokem obchodní pulty a my jen tápeme, k čemu je kokos bez hnědého kabátku dobrý. Prozradíme, jak se do něj dostanete, co obsahuje i proč se mu říká přírodní iontový nápoj.

Kokosový ořech koupený na Vánoce obvykle dopadá vždy stejně, rozpůlen kladivem končí obykle v ptačích klecích jako houpačka. Nemáme totiž příliš velké povědomí, jak s ním lépe naložit. Tak zapomeňte na hnědou chupatou šišku a pořiďte si jeho mladšího brášku – mladý kokos. Zraje kratší dobu, je plný vitamínů a minerálů, a dají se s ním v kuchyni dělat divy. Mladý kokos nám představí výživový poradce Martin Jelínek.

Jaký je rozdíl mezi mladým kokosem a tím hnědým, který známe z obchodů?

První rozdíl najdeme už v samotném názvu – mladý kokos je sklízen v rozmezí šesti až osmi měsíců zrání. Hnědý kokos se nechává na stromech podstatně déle, většinou až dvanáct měsíců. Od toho se odvíjí i celá charakteristika plodu. Mladý kokos obsahuje čirou šťávu plnou spektra živin a používá se k pitnému režimu ve smyslu hydratace organismu. S rostoucí dobou zrání se mění i obsah těchto živin, roste podíl bílkovin a především tuků, tedy obsah energie je podstatně vyšší, mění se barva i konzistence šťávy do podoby mléka.

Jak se mladý kokos zpracovává – jak se do něj dostaneme a co všechno se z něj dá využít?

Kokos lze otevřít nožem, pilkou na chleba nebo mačetou. Odřízneme spodní část, na kterou kokos můžeme postavit, i horní část, do které nožem velmi snadno (dužnina je měkká) vyřízneme dírku. Šťávu pak můžeme vylít do sklenice, v lepším případě popíjet brčkem přímo z kokosu.


Autor: Kurzyatac.cz

Výživový poradce Martin Jelínek

Jak se získává kokosové mléko a jak kokosová voda?

Kokosové mléko se běžně získává rozmixováním masa z mladého kokosu s kokosovou vodou, obsahuje tedy ve srovnání s čistou vodou podstatně vyšší množství tuků. Komerčně prodávané kokosové mléko se ale vyrábí z dužniny starého kokosu, obsah tuků je tedy ještě mnohem vyšší. Navíc je potřeba zdůraznit, že pro komerční účely se mléko vždy pasterizuje, čímž se ničí zastoupené enzymy.

Jak vůbec voda z mladého kokosu chutná?

Voda z mladého kokosu je mírně nasládlá a svěží. Nejlépe chutná vychlazená a plně supluje vodu určenou k běžnému pitnému režimu či například iontové nápoje, jejichž nemalou vadou na kráse je zbytečně vysoký obsah cukrů a tedy i sladká chuť.

Je mladý kokos ve srovnání s tím „starým“ bohatší na minerální látky a vitamíny?

Mladý kokos je typický vysokým obsahem především minerálních látek v organické vazbě. To znamená, že se tyto prvky velmi dobře v organismu vstřebávají. Má smysl zmínit především draslík, sodík, železo a selen, navíc ve výhodných poměrech pro náš organismus a pochody v něm probíhající. Celkově je jejich zastoupení velmi podobné se „starým“ kokosem, hlavní odlišnost spočívá především v zastoupení tuků, kterých je v mladém kokosu naprosté minimum. Od toho se pak odvíjí i obsah energie, kde šťáva z mladého kokosu je nízkokalorickým nápojem.

Čím nám je mladý kokos prospěšný, podíváme-li se něj ze zdravotního hlediska?

Mladý kokos obsahuje široké spektrum živin. V popředí zájmu jsou kromě už zmíněných enzymů především vitamíny a minerální látky. Ty jsou zastoupené v zajímavých poměrech a dávají tak kokosové šťávě význam silně osvěžujícího nápoje ve smyslu podpory některých metabolických pochodů. Velmi často se voda používá například jako isotonický iontový nápoj, čehož rádi využívají sportovci.

Jak mladý kokos využiji v kuchyni?

Voda je určena k přímé spotřebě, není vhodné ji tepelně zpracovávat, zničili bychom tak enzymy v ní obsažené. Je možné ale celý kokos rozříznout a lžičkou vybrat bílou gelovitou hmotu z kokosu. Tu laicky nazýváme „kokosové maso“ nebo „puding“ a můžeme ji vychutnávat přímo nebo použít k ochucení různých pokrmů, nejčastěji jako součást zdravých dezertů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).