Hlavní navigace

Místo léků minerálka? Vincentka – mořská voda s léčivými účinky

11. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Moře už nemáme, ale máme na něj památku. Jsou to minerální vody, v nichž se takové malé moře plné zdraví prospěšných látek ukrývá.

Ačkoli moře na území naší země už nějakou dobu nemáme, v dávných geologických dobách bylo území ČR pokryto mořem několikrát. Všeobecně nejznámějším důkazem jsou zkameněliny mořských živočichů z období prvohor nebo druhohor, což především zajímá paleontology. Ostatní by ale mohl a měl zajímat produkt, který je také pozůstatkem někdejšího „českého moře“. Je to Vincentka, zbytková mořská voda pro změnu z třetihorního moře, která zůstala uvězněná mezi vrstvami hornin pod Luhačovicemi a tamní lázně ji využívají k léčebným kúrám.

Léčivá voda je lehce slaná

Pro Vincentku ale nemusíte jezdit do Luhačovic, stačí zajít do lékárny nebo do maloobchodu, kde se tato léčivá voda prodává v lahvích. Vzhledem k tomu, že její konzumace nebo třeba inhalace působí jako prevence proti chřipce a obecně nemocem horních cest dýchacích, je docela dobrá příležitost koupit si Vincentku právě v současné době, kdy výskyt uvedených nemocí každoročně graduje.

Přečtěte si: Posilování imunity – potřebujeme minerály a vitamíny

Mořský původ Vincentky naznačuje již její charakteristická slaná chuť. Na rozdíl od skutečné mořské vody lze ale Vincentku konzumovat, neboť ta za miliony let v podzemí významně, a pro člověka pozitivně, změnila své složení.

Pod povrchem země se Vincentka obohatila o oxid uhličitý a naředěním s podzemní vodou ztratila nepříjemnou hořkoslanou chuť mořské vody. Při své cestě na povrch prochází různými vrstvami hornin a rozpouští stopové prvky, takže nakonec obsahuje širokou škálu prvků. Jde mimo jiné o sodík, draslík, vápník, lithium, hořčík, fluor, chlor, jod a železo – železo je ale před stáčením do lahví odstraňováno.

Obsahuje i biogenní prvky jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení.

Víte, že lithium v minerálkách pomáhá při depresích? Více v článku: Víme přesně, co člověk pro svou výživu potřebuje

A co je velmi důležité – osmotickým tlakem 634,7 kPa se blíží osmolalitě lidské krve a nitrobuněčných tekutin. Účinnost Vincentky je tak dána také tím, že jde o tekutinu pro tělo v nejpřijatelnější formě.

Místo léků minerálka

Minerálka v lahvích má dvouletou záruku a při správném skladování bez přístupu světla se její účinky ani po letech nesnižují. K prevenci onemocnění dýchacích cest je navíc možné použít Vincentku ve sprejích, pastilkách či v podobě sirupu a je ji také možné aplikovat do těla prostřednictvím inhalace.

Na rozdíl od nosních sprejů na lékařský předpis neobsahuje Vincentka žádné kortikoidy ani návykové látky.

K tématu: Pozor: na nosních kapkách vzniká těžká závislost!

Na inhalování jsou nejlepší originální inhalátory, které jsou dostupné v lékárnách. Zkusit můžete ale i její aplikaci přes vyvíječ páry nebo nejjednodušším a často používaným způsobem – vdechováním ohřáté Vincentky nad hrncem s hlavou překrytou ručníkem, nebo jen při pobytu v kuchyni, kde minerálku delší dobu vaříme v odkrytém hrnci.

Lahvovaná Vincentka pochází z pramene Nová Vincentka, a jak již bylo řečeno, prodává se také v nosních sprejových aplikátorech nebo je součástí zubních past a pastilek Vincentka. Kromě inhalování této minerální vody je také možné její účinky využít prostřednictvím dalších produktů.

Mezi nejoblíbenější patří Vincentka nosní sprej určený k ošetření nosohltanu, který lze použít také pro zvlhčení sliznice nosní dutiny při pobytu v místech s nízkou vlhkostí. Dalším přípravkem s Vincentkou je sirup s obsahem jitrocele a mateřídoušky. Pastilky Vincentka jsou pak zdrojem minerálních solí a také pozitivně působí na ústní dutinu a hlasivky. Vincentka Nasalis je určena na proplachování nosních dutin a nosohltanu, používá se při předoperační přípravě. Minerální voda Vincentka je také součástí několika kosmetických přípravků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).