Hlavní navigace

Ministři chtějí zatočit s dvojí kvalitou potravin

7. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Třetina německých potravin má jiné (lepší) složení než identické výrobky z českého trhu. Aby bylo konečně jasno, ministerstvo zemědělství nechá v pěti zemích zpracovat velké srovnání potravin, které bude prezentovat v EU.

Ministerstvo zemědělství (MZe) chce zatočit s dvojí kvalitou potravin. Na sociální síti uvedlo, že chce provést velké srovnání potravin v Česku, na Slovensku, Maďarsku, Rakousku a Německu. Chce totiž získat relevantní údaje, které následně bude prezentovat Evropské unii. Že bychom konečně nakupovali stejně kvalitní potraviny jako lidé na Západě?

Galerie: Testované potraviny a rozdíly podle země zakoupení

Jedno srovnání už jsme tu měli

Veřejná snaha docílit nějakých změn ve složení tuzemských a zahraničních potravin byla patrná už před rokem a půl. Tehdy zástupci Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze prezentovali výsledky výzkumu srovnání potravin a nápojů. Podnětem k výzkumu byla dlouhodobá diskuze o kvalitě potravin na českém trhu.

Projekt, jehož hlavními partnery jsou europoslankyně Olga Sehnalová, která se tématu věnuje mnoho let, a obchodní řetězec Albert, se zaměřil na srovnávací testování čtyřiadvaceti párů potravin a nápojů stejné značky, které se lišily zemí zakoupení. Hodnotitele tehdy zajímalo složení, ale také preferenční chuťový test.

Výsledek testu

Celá třetina vzorků byla tedy vyhodnocena jako rozdílná po stránce složení a senzorických vlastností. Spotřebitelé podle výsledků mohli v obchodech narazit na používání odlišných sladidel v nápojích, rozdílný obsah tuků či různé druhy použitého masa v masových konzervách. I u některých dalších potravin a nápojů hodnotitelé zaznamenali odlišný vzhled, texturu či intenzitu chuti. Výrobci tehdy argumentovali tím, že odlišné složení v jiných zemích odpovídá dlouholetým preferencím či zvyklostem daného teritoria.Však se tak vyjadřovali už když jsme se jich ptali před pěti lety: Stejný výrobek, jiná chuť – prý to tak chceme.

O výsledcích testu si více přečtěte v našem článku Velké srovnání potravin v ČR a SRN: Složení je ve třetině případů jiné

„Český spotřebitel nakupuje za německé ceny mnohdy odlišné zboží. Pro mne i nadále platí, že stejný marketing má garantovat i stejné vlastnosti zboží, jinak se jedná o klamání spotřebitele. Proto znovu téma vrátím i do Evropského parlamentu,“ řekla tehdy Olga Sehnalová. A jak řekla, tak také učinila. Jak dnes europoslankyni citoval iDnes.cz: „S některými dalšími kolegy jsem interpelovala Evropskou komisi. Vyšla z toho odpověď, že průzkum nebyl proveden na dostatečném množství vzorků a že se jedná o chuťové a cenové preference v různých zemích. Pokud je zdravotní nezávadnost zaručená, není se o čem bavit.“

Aby byla data tedy nad slunce jasná, rozhodlo se MZe provést nové velké srovnání. Na svém Facebookovém profilu dnes uvedlo: Chceme provést velké srovnání potravin v Česku, na Slovensku, Maďarsku, Rakousku a Německu. Získáme tak data, aby se jakostí potravin u nás a na Západě začala zabývat Evropská unie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).