Hlavní navigace

Měření alergie, astmatu a dýchacích obtíží začíná zítra

14. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Špatně se vám dýchá? Slzíte, kýcháte, smrkáte? Centra zdraví vám pomohou zjistit, zda vám nehrozí astma, alergická rýma či jiné dýchací obtíže. Měření zdarma: od 15. března do 7. dubna.

Počet alergiků v populaci narůstá a aktuálně se podle Centra zdraví pohybuje mezi 30 – 40 procenty. Většina alergických onemocnění začíná již v útlém dětském věku, má chronický průběh a provází pacienta obvykle celým životem. Alergická rýma může v některých případech přejít i v astma. Celkem je v České republice asi osm procent astmatiků.


Autor: Isifa.cz

Alergie je často chronická a na celý život. Její průběh lze ale zmírnit

Z hlediska léčby astmatu je důležité zachytit nemoc včas. Povětšinou lidé své dýchací potíže nepřipisují rozvoji vážného onemocnění. Proto nyní Centra zdraví nabízejí bezplatné měření pomocí spirometrie sloužící k odhalení astmatu. Výsledky měření v Centrech zdraví je možné konzultovat s přítomným lékařem.

Jak se alergie projevuje

Alergie se může projevit již v kojeneckém věku. Typická je situace, kterou označujeme jako „alergický pochod“, kdy alergické onemocnění začíná jako atopický ekzém nebo potravinová alergie a teprve později se objevují respirační symptomy charakteristické pro astma a alergickou rýmu. Nejčastějšími inhalovanými alergeny jsou roztoči domácího prachu, pyly stromů, travin a plevelů, vzdušné plísně, alergeny domácích zvířat apod. Z potravinových alergenů se v kojeneckém věku nejčastěji uplatňuje kravské mléko, později vajíčko nebo různé druhy zeleniny a ovoce.

Alergická onemocnění mívají chronický průběh. Občas se stává, že alergie tzv. vyhasíná, pacientovi pak přestanou vadit alergeny, které před tím vyvolávaly potíže.

Přečtěte si: Příznaky alergie se dají zmírnit, přestože je jaro

Prevence vzniku alergie je obtížná

V léčbě alergických onemocnění se uplatňují různá léčiva, například antihistaminika, antileukotrieny, inhalační a celkové kortikosteroidy. Tyto léky zmírňují alergické symptomy. Kauzální léčbou alergie je tzv. alergenová imunoterapie, která spočívá v aplikaci alergenu ve stoupajících dávkách, buď cestou injekční nebo podáváním tablet či kapek.

Prevence vzniku alergie je obtížná. Zdá se, že omezení kontaktu s alergeny má vliv pouze na zmírnění potíží u již rozvinuté alergie. Obecně se doporučuje zdravý životní styl: u dětí kojení, prevence obezity, nepodávat zbytečně antibiotika, snažit se pobývat na čerstvém vzduchu a jíst čerstvé potraviny. Důležité je nekouřit.

Alergická rýma

Alergická rýma bývá často vyvolána pylovými zrny. Řada lidí považuje za vysoce alergenní pestrobarevné květy, jako jsou například květy lilie, růže apod. Alergie na takovéto květiny bývá spíše vzácností. Mnohem častěji jsou původci tzv. senné rýmy pyly různých travin, bylin a dřevin. Dalšími častými alergeny, které vyvolávají spíše celoroční potíže, jsou roztoči domácího prachu nebo plísně či domácí zvířata.

Průduškové astma

Alergická rýma může v některých případech přejít i v astma. Setkáváme se však také s astmatem nealergickým. Toto zánětlivé onemocnění způsobuje záchvatovité zúžení dýchacích cest, jejichž vlivem pak dochází k dechovým potížím. Astmatický záchvat může mít tak těžký průběh, že je nutno pacienta hospitalizovat.

Měření zdarma: od 15. března do 7. dubna

Z hlediska léčby astmatu je důležité nemoc zachytit včas. Ne vždy však lidé své dýchací potíže připisují rozvoji vážného onemocnění. K diagnóze je proto možné využít měření pomocí spirometrie. Ta umí změřit například vitální kapacitu plic nebo průtokovou rychlost při usilovném výdechu a odhalit tak zúžení dýchacích cest. Bezplatně mohou toto měření podstoupit lidé v Centrech zdraví v následujících čtyřech víkendech, počínaje 15. březnem a konče 7. dubnem, vždy od 9 ráno do 9 hodin do večera. Případné dýchací obtíže mohou konzultovat s přítomným lékařem.

Na druhou stranu víte, co se říká: zdravý pacient je jen špatně vyšetřený pacient. Pokud občas zakašlete nebo máte sem tam rýmu, neznamená to hned, že jde o alergii nebo astma.

Centra zdraví najdete na následujících adresách: 

  • Centrum zdraví Praha, nákupní centrum Palladium, náměstí Republiky 1,  Praha 1, v –2. patře naproti Albert. Otevírací doba: Ne–St: 9.00–21.:00. Čt-So: 9.00–22.00.
  • Centrum zdraví v Brně, Obchodní centrum Avion Shopping Park, Skandinávská 2, Brno,  Po–Ne: 9.00–21.00.
  • Centrum zdraví v Ostravě, OC Avion Shopping Park, ulice Rudná 114/3114,  Ostrava-Zábřeh, Po-Pá: 9:00 – 20:00, So-Ne: 10:00 – 21:00.
  • Centrum zdraví v Plzni, OC Borská Pole, U Letiště 1074/2, Plzeň-Bory, Po–Ne: 9.00–21.00.
  • Centrum zdraví v Jihlavě, OC City Park, ulice Hradební 1, Jihlava, Po–Ne: 9.00–21.00.

Použité zdroje: TZ Centrum zdraví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).