Hlavní navigace

Máte podezřelé pihy nebo mateřská znaménka? Nechte si je zdarma vyšetřit.

5. 5. 2010

Sdílet

Během Evropského dne melanomu, 10. května, budou otevřeny dermatologické ordinace a kliniky, kde bude zdarma probíhat vyšetření digitálním dermatoskopem. Pokud se vám nezdá nějaká vaše piha, pigmentová skvrna nebo mateřské znaménko, nechte si je raději prohlédnout. Mohou totiž skrývat nebezpečný maligní melanom.

Během Evropského dne melanomu, 10. května, budou otevřeny dermatologické ordinace a kliniky, kde bude zdarma probíhat vyšetření digitálním dermatoskopem.

Pokud se vám nezdá nějaká vaše piha, pigmentová skvrna nebo mateřské znaménko, nechte si je raději prohlédnout. Mohou totiž skrývat nebezpečný maligní melanom.

O projektu: „Zachraň­te si kůži!“

aneb preventivně proti rakovině kůže …

Ten vzniká z pigmentových buněk a je schopen rychle metastazovat. Jeho nejčastější forma je kožní, ale může se vyskytnout i v oku a vzácně i na sliznici. Vzhledem k tomu, že se jedná o viditelný, barevný nádor uložený na kůži, je možno jej v naprosté většině případů odhalit včas, kdy je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní.

Pokud ale přijde pacient pozdě, je 95% pravděpodobnost neúspěšné léčby. Včasná diagnostika znamená lepší prognózu.

V loňském roce se v rámci EDM nechalo vyšetřit přes 6000 lidí, za devět let pořádání této akce to bylo již necelých 40 000, přičemž melanom byl diagnostikován zhruba u 700 vyšetřených.

Pro tvorbu nádoru jsou nejrizikovější ty plochy kůže, které jsou nárazově vystaveny slunečnímu záření (zvláště přes poledne) nebo dlouhodobému opalování. Lidé, kteří mají na své kůži pigmentové névy (malé, tmavé skvrnky), by se měli mít na pozoru více. Při výskytu 50 – 90 mateřských znamének na těle se zvyšuje možnost vzniku maligního melanomu až dvojnásobně, v některých případech dokonce až desetinásobně. Větší riziko hrozí těm, v jejichž rodině se již rakovina kůže objevila.

Za posledních 30 let v České republice stoupl počet případů diagnózy maligního melanomu čtyřikrát. Ročně na něj u nás zemře kolem 300 osob, mortalita je vyšší u mužů, což je dáno tím, že muži přicházejí na vyšetření pozdě, tedy s melanomy v pokročilém stadiu.

Seznam zapojených lékařů a další informace najdete na www.bezpecnes­luneni.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).