Hlavní navigace

Masopust láká nejen na českou kuchyni

23. 2. 2009

Sdílet

V české tradici je masopust spojen zejména s tradiční českou kuchyní a jejími pochoutkami jako jsou jitrnice a jelita. Zájemci o masopustní menu se nyní vydávají do českých restaurací a účastní se různých společenských akcí. „O karnevalu se má hodně jíst a pít. Hlavně se jí maso. Proto se ve vybraných restauracích servíruje karnevalové menu,“ řekla ČTK pořadatelka festivalu Bohemian Carnevale Zlatuše Müller. Šéfkuchaři jsou podle ní „prvními posly, apoštoly karnevalu“, kteří lidi na karnevalové…

V české tradici je masopust spojen zejména s tradiční českou kuchyní a jejími pochoutkami jako jsou jitrnice a jelita. Zájemci o masopustní menu se nyní vydávají do českých restaurací a účastní se různých společenských akcí.

„O karnevalu se má hodně jíst a pít. Hlavně se jí maso. Proto se ve vybraných restauracích servíruje karnevalové menu,“ řekla ČTK pořadatelka festivalu Bohemian Carnevale Zlatuše Müller. Šéfkuchaři jsou podle ní „prvními posly, apoštoly karnevalu“, kteří lidi na karnevalové veselí navnadí.

Karnevalové menu v různých zemích obsahuje maso, uzeniny a tučnější stravu. „Jsou to ‚zátěžová‘ jídla, ale nevidíme to jako problém. Nesnažíme se pokrmy odlehčovat. Je to klasika, která k Čechám patří. Veškeré pokrmy připravujeme podle tradice z doby, kdy vznikaly,“ řekl ČTK zástupce šéfkuchaře pražského hotelu InterContinental Jan Dvořák.

Podle něj je masopust dobrá příležitost k prezentaci restaurace. „Chceme upozornit na to, že jsme nezanevřeli na tradice, vaření podle starých receptů a snažíme se to oživovat. Je to ale zajímavé také pro hosty,“ dodal. „Měli jsme zabijačku dvakrát po sobě. Pozvali jsme řezníky, kteří připravili kompletní menu včetně jitrnic, jelit, zabijačkové polévky, ovaru, jaternicového prejtu, kroupového prejtu, tlačenky nebo ovaru. Byly tam škvarkové placky, preclíky i klasické velké české buchty. Byl o to velký zájem a lidé si to chválili. Je to přitažlivá atrakce,“ uvedl Dvořák.

Jiné restaurace sází na moderní pojetí menu. Restaurace Zlatá Praha se rozhodla pro speciality v novém stylu. „Je to bůček upravený ve vakuu, ragú z červené řepy, knedlíky z biobrambor a škvarkové slaniny nebo špenátové pyré,“ uvedl Dvořák. Staročeská kuchyně se podle něj využití nových technologií nebrání.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).