Hlavní navigace

Máslo Dr. Halíř vyhrálo dva testy, výrobce o tom ale moc mluvit nechce

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Ve dvou nedávných testech, které proběhly zcela nezávisle na sobě, vyhrálo máslo Dr. Halíř. Ptali jsme se samotného výrobce, co na výhry říká a jak toho hodlá využít při další propagaci. Moc hovorný nebyl.

Za poslední dobu proběhly médii hned dva testy másel. Jeden pořádal spotřebitelský časopis dTest a druhý Potravinářská komora s časopisem Svět potravin. Ačkoliv se hodnocení jednotlivých másel zaměřovalo na různé parametry kvality, mezi vítězi se shodně objevilo jedno máslo. O jaké šlo a co na vítězství říká jeho výrobce? Budete překvapení.

Test Potravinářské komory s časopisem Svět potravin

Dva testy, jeden výsledek

Test časopisu dTest

Časopis dTest poslal do laboratoře osmadvacet vzorků másel z českých obchodů. Měřili obsah tuku a vody i výskyt nežádoucích látek, hodnotila se chuť i další senzorické kvality. Vůbec nejhůře dopadly výrobky Melina Rodinné máslo a Moravia Máslo Tradice z Vysočiny. Nesplnily totiž zákonné požadavky na obsah vody a obsahovaly méně tuku, než bylo uvedeno na obalu. Zde se jednoznačně potvrdilo, že přikrášlené názvy potravin o kvalitě vůbec nic nevypovídají.

Více k tématu: Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí

Za výhodný nákup, tedy výrobek s dobrým poměrem ceny a kvality, byly označeny dvě másla, a to Dr. Halíř Máslo a Olma Olomoucké máslo.

Podrobnosti v článku: Test másel: Které je kvalitní za dobrou cenu?

Test Potravinářské komory s časopisem Svět potravin

Ve druhém testu, se kterým jen několik málo dní po dTestu přišla Potravinářská komora, v laboratoři zkoumali u dvanácti másel splnění legislativních požadavků, možné známky žluklosti, přidání rostlinného tuku a provedli mikrobiologická vyšetření. Závěrem pak sedm odborníků hodnotilo vzhled, vůni, konzistenci a chuť vzorků.

Závěr? Všechna hodnocená másla splnila požadavek na obsah tuku i deklaraci na obale, do žádného ze zakoupených másel výrobce nepřidal rostlinný tuk (je to nezákonné). Ani jedno máslo neobsahovalo aflatoxin A, který se od mléka, potažmo do másla, může dostat skrze kontaminované krmivo krav. Lehce zhoršený byl u některých vzorků mikrobiologický obraz, ale výsledky nebyly nijak závažné. Smyslové vlastnosti másel byly porotci hodnoceny jako velmi dobré až výborné.

Vůbec nejhorší hodnocení si z testování odnáší Bio máslo Milko (které bylo zároveň nejdražší), kde porotcům vadila zejména nepříjemná vůně.

Nejlepší hodnocení získalo Čerstvé máslo Poděbrady a stejně jako v testu předchozím Dr. Halíř.

Výrobce: „No comment“

Máslo Dr. Halíř je vyráběno v mlékárně Čejetičky spadající pod Alimpex Food a.s., který v České republice vlastní hned osm velkých, zejména mlékárenských závodů. Zeptali jsme se tedy Veroniky Davidové z Alimpexu, co pro ně vítězství ve dvou nezávislých testech znamená a jak s ním hodlají naložit.

Víte o výhrách v nezávislých testech, jak toho hodláte využít ve vašem PR?

O výhrách víme a na využití v PR nebudeme odpovídat.

Čím to, že vaše máslo vyhrálo mezi výrazně dražšími másly?

Přísně dbáme na dodržování technologického postupu a hygieny při výrobě.

Jakým způsobem vaše máslo vyrábíte?

Máslo je vyráběno tradičním zpěňovacím způsobem v kontinuálním zmáselňovači.

Kolik ho ročně (měsíčně) vyrobíte?

Nebudeme odpovídat.

Odkud odebíráte mléko pro výrobu tohoto másla?

Z ČR.

V Čejetičkách zjevně nejsou moc hovorní. Tak strohé odpovědi rozhodně důvěru v jejich výrobek neprohloubily, spíše naopak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).