Hlavní navigace

Máme víc věcí, ale letos jsme si žili hůř, míní Češi

31. 12. 2010

Sdílet

Zdravotnictví a školství jde od desíti k pěti, a ostatní věci, jako fungování úřadů, dodržování lidských práv, kriminalita, korupce či třeba armáda, taky nestojí za nic. Tak to si alespoň myslí o právě uplynulém roce Češi v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd.  V prosincovém šetření hodnotila přes tisícovka oslovených lidí právě uplynulý rok – jak se letos vyvíjela situace ve vybraných oblastech veřejného života. A k položkám, kde se podíl lidí konstatujících zhoršení…

Zdravotnictví a školství jde od desíti k pěti, a ostatní věci, jako fungování úřadů, dodržování lidských práv, kriminalita, korupce či třeba armáda, taky nestojí za nic. Tak to si alespoň myslí o právě uplynulém roce Češi v průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd. 

V prosincovém šetření hodnotila přes tisícovka oslovených lidí právě uplynulý rok – jak se letos vyvíjela situace ve vybraných oblastech veřejného života. A k položkám, kde se podíl lidí konstatujících zhoršení situace pohyboval vysoko nad úrovní dvou třetin, patří právě oblast sociálních jistot a nezaměstnanost.

Pozitivní je, že v obchodech je z čeho vybírat

Jednoznačná převaha kritických vyjádření nad pozitivními se objevila také v případech korupce, kriminality a fungování hospodářství. Většina lidí hodnotila negativně taktéž vývoj životní úrovně, politické situace a zdravotnictví.

Jediné  zlepšení, které lidé letos vnímají, bylo u položek životní prostředí, kultura a vztah České republiky se zahraničím. Jednoznačně nejlépe hodnocenou položku, u níž zlepšení konstatovala téměř polovina dotázaných, představuje nabídka zboží a služeb.

Oproti minulému výzkumu z prosince roku 2009 se nejvíc změnilo hodnocení zdravotnictví a školství, kde podíl kritických vyjádření stoupl o více než deset procent.

Na kritice má svůj podíl ekonomická krize

Vnímání vývoje v oblastech veřejného života u nás se letos liší podle subjektivně deklarované životní úrovně domácnosti. Končící rok mají tendenci hodnotit přznivě lidé s dobrou životní úrovní domácnosti. Lidé se špatnou životní úrovní se častěji přiklánějí k negativnímu hodnocení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).