Hlavní navigace

Listy Aloe vera stačí vymačkat

28. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Aloe vera se používá v léčitelství po staletí, její léčivé účinky potvrzuje i moderní věda. Můžete ji mít dokonce doma v květináči, v ledasčem nahradí domácí lékárničku.

Prospívá zdraví, hydratuje, urychluje hojení – to a mnohem víc umí Aloe vera. Je škoda, abyste tohoto přistěhovalce z Afriky měli doma pouze na okrasu. Jeho blahodárné účinky je možné využít jak na tělo, tak dokonce i do těla.

Rostlinu Aloe vera seženete téměř v každém větším květinářství či zahrádkářství, objevuje se také v zahrádkářských úsecích tzv. hobby marketů. Cena rostliny se liší podle velikosti a stáří. Pokud chcete její blahodárné účinky využít okamžitě, sáhněte spíše po starší a tudíž větší rostlině. Podle slov bylinkářky a terapeutky Jany Burgerové by rostlinka měla být alespoň tři roky stará, aby její ozdravné účinky byly co nejefektivnější.

Pozor píchá!


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Aloe vera bývá nazývána rostlinou nesmrtelnosti

Ale to je snad jediné úskalí při pěstování téhle rostliny. Jak potvrzuje pěstitel a uživatel Aloe vera Marek Smržka z Berouna, není nijak zvlášť náročná: „Aby se rostlince dařilo, dopřejte jí lehkou propustnou půdu a hlavně hodně světla. Doporučuji dát Aloe vera k oknům na východní nebo jižní stranu. Nesnese nízké teploty, ideální je kolem 25 °C, v zimě ji uchovávejte na chladnějších místech, kde se teploty pohybují v rozmezí 15–18 °C. Také se zaléváním opatrně. Nesnese příliš mnoho vody. Stačí zalít ji čas od času, mezi jednotlivými zálivkami by měl substrát téměř vyschnout. Aloe vera byste měli každé dva až tři roky přesadit, doporučuji také občas přihnojit,“ radí pěstitel.

To nejcennější je uvnitř rostliny

Tlusté, dužnaté listy a dřevnatý kmen – tak vypadá jeden z nejúžasnějších darů přírody z čeledi liliovitých. To nejcennější pro člověka hledejme uvnitř rostliny. Listy Aloe vera obsahují šťávu připomínající průhledný gel, která svými účinky může nahradit téměř celou domácí lékárničku. A není se čemu divit. Je tvořena více jak dvěma sty významných složek.

Najdeme v ní množství pro tělo velmi důležitých aminokyselin, minerálů (hořčík, zinek, vápník, chróm, měď, draslík, sodík), vitaminů (A, C, některé vitaminy skup. B, kyselinu listovou) a jiných významných substancí. Pomáhat nám může jak vnějším, tak i vnitřním užitím, a to v syrovém stavu.

Šťávu lze z listů Aloe vera získat pouhým vymačkáním. Marek Smržka doporučuje také použít celou dužninu: „List Aloe vera zbavíme zelené slupky a zbylou dužninu rozmixujeme, nebo je možné použít odšťavňovač.“

DRUH

ČESKÝ NÁZEV

UŽITÍ

Aloe arborescens

Aloe stromovitá

léčivá

Nejznámější pro užívání vnitřně i pro vnější použití

Aloe aristata

Nejodolnější aloe pro pěstování v bytě

Aloe ostnitá

okrasná

Aloe comptonii

Uplatní se jen ve větších sbírkách

okrasná

Aloe dichotoma

Stromovitá, u nás se běžně nepěstuje, jen sbírková

okrasná

Aloe erinacea

Ozdobné trny, zvláštní namodralá zeleň listů

okrasná

Aloe ferox

Pro vnitřní použití do kapek, tinktur

Aloe kapská

léčivá

Aloe variegata

Aloe různotvará

okrasná

Aloe vera (A. barbadensis)

Známá i jako A. vulgaris, uplatnění v kosmetice, baktericidní a fungicidní účinky

Aloe léčivá (pravá)

léčivá

Zabírá na odřeniny i proti padání vlasů

Rozbité koleno, drobná popálenina od žehličky nebo bolák po kousnutí otravným hmyzem. S tím vším si Aloe vera dokáže poradit. „Stačí odříznout list rostliny, zbavit jej ostnů, podélně rozříznout a plátky pokládat na poraněné místo. Doporučuji však listy zbavit slupky, která obsahuje latex. Ten může působit na pokožku dráždivě,“ radí Marek Smržka.

Blahodárné účinky Aloe vera uplatníte také při kožních nemocech.

„Šťáva z listů  Aloe vera má protizánětlivé, protiplísňové a antibiotické účinky, proto se používá na různé ekzémy a kožní záněty. Její blahodárné účinky je možné uplatnit i při léčbě akné, oparů či aftů,“ prozrazuje Jitka Volná, bylinkářka a terapeutka, a doporučuje Herbář léčivých rostlin Jiřího Janči a Josefa H. Zentricha, kde se dočtete o užití Aloe vera také jako o pomocníkovi při vypadávání vlasů. „Podle Herbáře je dobré šťávu z Aloe vera smíchat s bílým vínem a tento roztok vtírat několikrát týdně k vlasovým kořínkům. Tím výrazně zabráníte vypadání vlasů.“

V létě oceníme léčivé účinky této zázračné rostliny jednou tolik, potvrzuje Marek Smržka: „Pokud přeženete pobyt na sluníčku, není nic snazšího než sáhnout po Aloe vera.  Nejen že příjemně chladí, ale také uzdravuje. Nebojím se rostlinu použít ani v případě spálenin u dětí.“

S čím si Aloe vera poradí:

  • odřeniny
  • škrábnutí
  • popáleniny
  • kousnutí či bodnutí otravným hmyzem
  • kožní onemocnění jako ekzémy, lupénka, akné, opary a plísňová a zánětlivá onemocnění kůže
  • zmírňuje bolesti ve svalech

U vnějšího užívání šťávy z Aloe vera není nutné obávat se, že to přeženete s množstvím. Jak prozrazuje Jitka Volná, není třeba se nijak omezovat a bát se nežádoucích reakcí. „Pokud není člověk vyloženě alergický na tuto rostlinu, u vnějšího použití není omezování nutné. Šťávu z Aloe vera je vně možné používat, dokud je potřeba. Pokud ale nepřichází kýžený efekt v průběhu několika dní, doporučuji s aplikací přestat a obrátit se na odborníka.

Olejová emulze s Aloe vera pro regeneraci kůže při popáleninách 

  • 80 g šťávy z aloe
  • 10 g ricinového oleje
  • 12 g lanolinu
  • 10 kapek eukalyptové silice

Suroviny smíchejte a uchovávejte v chladu.

Suroviny jsou k sehnání v běžných lékárnách nebo v tzv. bylinných lékárnách. Pořídíte je také prostřednictvím internetu.

Aloe vera pro lepší trávení

Pokud vám to netráví tak, jak by mělo, dopřejte si denně kapku šťávy z Aloe vera. Už i léčitelé staré Číny a Indie jí léčili zácpy a podobné neduhy. „Šťáva z listů Aloe vera užívaná vnitřně pomůže odstranit potíže se zažíváním a vylučováním (např. nadýmání, pocitů těžkosti v žaludku či ve střevech a nechutenství). Pomáhá také při chronické zácpě. Doporučená dávka je jedna čajová lžička šťávy denně. Účinek většinou přichází do osmi hodin,“ říká bylinkářka Jitka Volná a dodává: „Vnitřní užití šťávy z listů Aloe vera není vhodné pro těhotné ženy, při menstruaci, gynekologických potížích a při krvácejících hemoroidech. Zvyšuje totiž prokrvení břicha a pánve, při předávkování může podráždit ledviny.“

Vnitřní užití Aloe vera:

  • chronická zácpa
  • nadýmání
  • nechutenství
  • detoxikace organismu
  • pomáhá při léčbě kloubních nemocích
  • snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků
  • působí jako prevence proti nemocem
  • zvyšuje obranyschopnost těla
  • zlepšuje odplavování usazených toxinů

Pro vnitřní užívání Aloe vera existuje celá řada receptů a tipů na její zpracování. Dá se použít jako surovina do ozdravných likérů, stejně tak ale i do zeleninových salátů. Mějme však na paměti, že je nutné dbát na doporučenou dobu užívání, jak také potvrzuje Jitka Volná: „Aloe vera jakožto součást různých likérů nebo salátů by neměla být užívána dlouhodobě, nejdéle 6–8 týdnů, poté je nutné udělat až dvoutýdenní pauzu. Nebezpečí je v razanci působení a v silném prokrvování podbřišku.“

Recept pro zažívání a zklidnění organizmu

  • 1 čajová lžička bílého jogurtu
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 lžička šťávy z Aloe vera

Pro okamžité, občasné užití. Působí blahodárně na zažívání, zklidňuje jak fyzicky, tak také psychicky.

Salát s Aloe vera

Doporučuje terapeutka Jana Burgerová

  • 2 mrkve
  • 2 jablka
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 mladé listy z kopřivy
  • 4 mladé listy jitrocele kopinatého
  • 3 listy Aloe vera

Mrkev oloupeme a nastrouháme. Neoloupaná, omytá jablka pokrájíme na drobné kousky, listy kopřiv a jitrocele nadrobno posekáme a všechny tyto komponenty smícháme.

Zároveň vymačkáme šťávu z omytých listů Aloe vera a smícháme ji s tekutým medem. Touto směsí polijeme již připravený salát.

Likér z Aloe vera

Doporučuje terapeutka Jana Burgerová

  • 0,5 kg medu
  • 7 dcl kvalitního červeného vína
  • 1 dcl čistého lihu
  • 30 dkg rozemletých listů Aloe vera starších tří let

Suroviny smícháme a směs uzavřeme do tmavé láhve. Uskladníme na 5 dní do tmavé místnosti. Směs poté scedíme – vždy jen dávku na jeden týden. Prvních pět dní kúry pijeme likér 3× denně čajovou lžičku 2 hodiny před jídlem, později pijeme 2× denně polévkovou lžíci 1 hodinu před jídlem.

Doporučená délka kúry je 2 až 3 týdny 2× během jednoho roku. Pomáhá při vředových onemocněních, trvalých bolestech hlavy, ekzémech, onemocnění ledvin, astmatických onemocnění, onkologických potížích a posiluje imunitní systém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).