Hlavní navigace

Lidl prodává "pravou českou zabijačku" z Německa

23. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Drzost některých obchodních řetězců nezná mezí: coby pravou českou zabijačku prodávají i tlačenku z Německa. Další řetězec zase pod vlajkou České republiky prodává salámy či chleba.

Při kontrole provozovny řetězce Lidl Česká republika v Ostrově nad Ohří zjistila potravinářská inspekce, že u vybraných výrobků na prodejní ploše je regálový štítek, který má upozornit spotřebitele na právě probíhající akci. Ta zněla lákavě a kdo by právě teď, v čase zabijaček, odolal. S nápisem „Pravá česká zabijačka“ se tu prodávaly tlačenky nebo huspenina.

Celá akce měla jen jednu velkou nevýhodu: byla to lež. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž našli pod tímto označením i výrobky, které pocházejí od německého výrobce. Konkrétně šlo o tři druhy huspeniny s vepřovým masem a tmavou tlačenku.

Aktuálně: Lidl říká: Zákazníky neklameme – vyjádření společnosti Lidl k závěrům kontroly SZPI

Lidl nesmí lhát o českém zboží

„Tímto označením spotřebitel uváděn v omyl o původu zboží, protože se může podle označení domnívat, že kupuje český výrobek,“ uvedl mluvčí Inspekce Michal Spáčil. Tak zní úřední vysvětlení pro lživé tvrzení Lidlu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce proto uložila provozovateli opatření, podle nějž má zkontrolovat a pravdivě označit výrobky uváděné do oběhu s označením „Pravá česká zabíjačka“.

To Penny Market je  mnohem drzejší. Inspektoři provedli opakované kontroly zaměřené na to, zda řetězec přestal lhát zákazníkům při nabízení výrobků pod visačkou Česká kvalita. Inspektoři zjistili, že uložená opatření nebyla dosud splněna. A pod vlajkou Česka se v síti prodejen prodává dál německé zboží, například chleba či salámy, takže Penny Market čeká zřejmě tučná pokuta.

„Nesouhlasíme s tím, vysvětlujeme si pojem Česká kvalita jinak – tak, že záleží i na původní české receptuře,“ uvedli zástupci Penny Marketu v televizních zprávách na Nově. Jediným způsobem, jak se spotřebitel může bránit podobným praktikám, je číst si bedlivě etikety na výrobku, bez ohledu na to, co tvrdí cedulka vedle, a to klidně i za použití lupy. A také: stěžovat si. Jak obchodu, tak inspekci.    

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).