Hlavní navigace

Levandule po Česku. Ze záliby při mateřské se stala malá farma

8. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Eva Fryšarová
Když přijedete do Židovic, obce s asi čtyřmi stovkami obyvatel zhruba tři kilometry od Roudnice nad Labem, dýchne na vás Provence. Všude kolem kvete levandule.

Jen hora Říp v povzdálí připomene, že jste v Čechách. Rodina Nových pěstuje v Židovicích svůj kousek Francie, čtyři roky se stará o několik políček s levandulí, se kterou pak vyráží také na farmářské trhy. O čerstvou levanduli je velký zájem, ještě před dvanáctou hodinou mají vyprodáno.

Nejčastěji si lidé levanduli berou jako voňavou dekoraci, nejprve čerstvou, pak si květinu doma usuší. Přitom jsou známé i její léčivé účinky. Působí jako přírodní antidepresivum, zklidňuje, hodí se na spaní, pakliže si z ní připravíte čaj. Levandulovým olejem lze potřít místo po bodnutí hmyzem a blahodárné účinky nejen na revma má při masáži.

Manželé s fialovými kvítky také často experimentují v kuchyni. Tu je vyzkouší k masu, tu jimi ozdobí polévku, nebo je přidají do sušenek. Levanduli můžete přimíchat do kořenící směsi nebo si z ní připravit limonádu či koktejl, hojně se používá v cukrářství při pečení koláčů a dortů.

bylinky_special

Z banky na zahradu

Petr a Anna Noví tíhli k hospodářství díky prarodičům odmala. I dnes to u jejich domku poznáte. Kromě levandule se tu daří malé vinici i višňovému sadu.

S podnikáním začala Anna Nová, jako spousta matek, na mateřské dovolené. Do té doby pracovala v bance. Nejprve pár květin prodávala na Fleru, v internetovém obchodě, postupně svá levandulová políčka rozšiřovala. „Levandule nám rostla pod okny vždy, a když jsme zjistili, že se jí u nás daří, rozhodli jsme se jí pěstovat více,“ vypráví Anna Nová Kučerová, a aby k voňavému stánku ladila, na sobotní farmářský trh na Náplavku vyrazí ve fialové.

„Židovice jsou vinařská obec, jsou tu podobně výjimečné podmínky jako na jižní Moravě, sucho, teplo a navíc srážkový stín,“ doplňuje manžel Petr. Paradoxně se teď o farmu stará spíš on a k tomu stíhá práci archeologa. Samotná levandulová farma by rodinu se dvěma dětmi u nás pravděpodobně neuživila.

I z toho důvodu, že levandule je sezónní plodina, jejíž vrchol trvá nanejvýš měsíc a končí zhruba v polovině července. Teď tak máte poslední šanci narazit na čerstvou květinu na farmářských trzích.

Farmářské trhy, kde koupíte levanduli od Nových
  • středa
    Jiřák, náměstí Jiřího z Poděbrad
    8–18 hodin
  • sobota
    Náplavka, Rašínovo nábřeží
    8–14 hodin

Budoucnost: levandulový med i olej

V Židovicích pěstují zejména dva druhy levandule, sytě fialovou lékařskou a modrošedou intermedii, kterou proslavily typické obrázky z Provence. Právě ta tvoří ve Francii většinu produkce. K tomu má Anna Nová Kučerová za domem schované malé políčko, kde zkouší nové odrůdy. Narazíte tu i na bílé květy. „Spousta druhů si je velmi podobná a určit je, chce notnou dávku zkušeností,“ říká Anna Nová Kučerová a mírně se zamračí při vzpomínce, když jí děti vytahaly cedulky s popisem odrůdy ze země. Denně kolem políček stráví nejméně dvě hodiny. V sezóně, kdy levanduli ručně sklízí, tento čas ještě narůstá.

Na jaře je potřeba rostliny omladit, zastřihnout. Celoročně se pleje a plečkuje. Když zaprší, plevelu se daří a práce je víc. Nové sazenice se dávají do země od jara do přelomu léta a podzimu. V červnu a červenci mohou Noví sbírat plody své práce. S čerstvou levandulí pak vyjíždí na trhy, nově ji začali dodávat do květinářství nebo jde pořídit přes internet. Čas od času připravují levandulovou výzdobu na svatbu. Jen malou část květin usuší a plní jimi ozdobné vonné pytlíčky, které i ručně vyšívá.

Během čtyř let se židovická levandulová farma rozšířila a plány tu mají Noví i do budoucna. „Jednáme se místními včelaři o tom, že bychom mohli mít levandulový med a rádi bychom i levandulový olej,“ zmiňuje Anna Nová Kučerová.

Podobných farem jako mají Noví, v Česku příliš není, neuživily by se. Převážně sušená levandule se k nám dováží z Francie, kde rostou celé levandulové lány. Největší levandulové farmy na světě byste dnes našli v Americe.

Levandulová limonáda

pro 6 osob

  • 1 l vody
  • 250 gr cukru
  • 2 polévkové lžíce sušených nebo 4 lžíce čerstvých levandulových květů
  • 250 ml citronové šťávy
  • snítku levandule na ozdobení

Zahřejeme vodu s cukrem a levandulí, trvá to přibližně 10 minut, až nám voda začne vařit. Odstavíme a necháme chladnout asi 20 minut. Přecedíme, přidáme citrónovou šťávu, zamícháme. Podáváme s ledem, snítkou levandule a kolečkem citrónu.

Levandulová voda

(jako osvěžovač vzduchu)

  • 1,5 hrnku čerstvé nebo 3/4 hrnku sušené levandule
  • 1,5 hrnku destilované vody
  • 1/4 hrnku vodky

Po 10 minut vodu s levandulí zahříváme, pak odstavíme a necháme zcela vychladnout. Scedíme a přidáme vodku. Směs dáme do rozprašovače a uchováváme v chladnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní se věnuje už od střední školy. Jako redaktorka pracovala v regionálních přílohách MF DNES Praha a střední Čechy. Nyní je na volné noze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).