Hlavní navigace

Letní koupání má jednu stinnou stránku: kvasinkové infekce

Sdílet

 Autor: SXC
Některým ženám stačí jít na koupaliště a večer už podbřišek nepříjemně svědí a brzy se přidá i zarudnutí. Přinášíme osvědčené tipy, jak se zbavit letních gynekologických nepříjemností.

Kvasinkové infekce jsou úporné, a je třeba je léčit včas. První rada lékárníka obvykle zní: zkuste volně prodejné čípky, stačí tři večery zavést jeden, případně ještě doplnit mastí a je po potížích… Tak jednoduché to ale není.

Nehledě na to, že jen gynekolog díky speciálním testům umí určit přesný typ kvasinkové infekce a zahnat ji přesně tím, co na ni platí. Bez toho se infekce stane ještě odolnější a půjde se jí pak jen těžko zbavit.

První pomoc při kvasinkové infekci


Autor: SXC

Kvasinkám svědčí mokré plavky

To neznamená, že si v prvních pár dnech nemůžete pomoci sami a teprve pokud se situace ani po týdnu nezlepší, je na místě zamířit ke gynekologovi. Co tedy dělat jako první pomoc? Za prvé vysadit cukr a sladkosti. Kvasinky se cukrem živí a čím víc ho je v organismu, tím víc se množí, léčba pak špatně pokračuje. To znamená zapomenout na zmrzliny, slazení kávy a čaje, a pozor: hodně cukru je i v alkoholu!

Za druhé je nutné doplnit do těla lactobacily za pomoci tabletek z lékárny. Existují i čípky k zavádění. Ty pomohou v pochvě vytvořit kvasinkám nepříjemné prostředí. Za třetí: Pomáhá i omývání zvenčí čajovníkem australským, z něhož se vyrábějí kosmetická intimní mýdla a gely.

Jinak je ale dobré nechat pokožku volně dýchat, a byť to není příjemné, protože kvasinky se pojí i s výtokem, nebrat si do kalhotek vložku. Pamatujte, že čím teplejší, vlhčí a méně vzdušné prostředí, tím pro kvasinky lépe. Raději si proto místo vložky do kabelky přibalte ještě náhradní kalhotky.

První pomoc při kvasinkové infekci v oblasti ženských pohlavních orgánů:

  • vysadit cukr a vše, co ho obsahuje (sladkosti, alkohol…)
  • doplnit lactobacily
  • užívání vaginálních čípků
  • omývání čajovníkem australským nebo přípravky, které ho obsahují
  • nechat dýchat postižená místa
  • častá výměna prádla
  • homeopatika

Pomohou také homeopatika

Jako u všech potíží, které chcete léčit homeopaticky, musíte ovšem nejdřív pečlivě sledovat, jak nemoc vypadá. Lékařka Kateřina Formánková dělí gynekologické výtoky především podle barvy. Pokud ženu trápí výtok žlutozelené barvy, který se zhoršuje v noci a ženě navíc páchne dech, je na místě použít Mercurius solubilis o síle 9 CH. Dávkování: pět granulí třikrát až čtyřikrát denně.

„Pokud jde o žlutý, hustý, přilnavý a táhnoucí se výtok, který je doprovázen svěděním pochvy, použijte Hydrastis canadensis 9 CH,“ radí lékařka. Dávkování je stejné jako v prvním případě – pět granulí třikrát až čtyřikrát denně.

A kvasinky se poznají táhnoucím se hustým výtokem, který velmi svědivě dráždí děložní hrdlo. V takovém případě pomůže pět granulí třikrát až čtyřikrát denně léku Kalium bichromicum o síle 9 CH. „Jde-li naopak o čirý, ale velmi pálivý páchnoucí výtok, který může být doprovázen pálivými bolestmi břicha v oblasti kolem vaječníků, a obtíže se každý rok vracejí, pomůže Arsenicum album 9 CH. Opět pět granulí tři až čtyřikrát denně,“ uvádí Kateřina Formánková.

V létě ženy trpí i zánětem močového měchýře

Kromě lactobacilů, pojídání čerstvých či kandovaných brusinek (opět bez cukru!) a prolévání těla litry vody umí při zánětu močových cest opět pomoci i homeopatika. Zvlášť, když se záněty mají tendenci vracet. Kromě prevence – nikdy nezůstávat v mokrých plavkách, ale co nejrychleji je vysušit – zkuste Cantharis 9 CH. Podle Kateřiny Formánkové se používá tehdy, když pacientku trápí prudké bolesti při močení, před ním i po něm, a moč je tmavá, někdy s obsahem krve. Tehdy je dobré začít užívat tento lék po pěti granulích po každém bolestivém močení, tedy i mnohokrát za den.

Ovšem pozor: k zánětu močových cest patří vždy návštěva lékaře. Neléčený (léčba je často pomocí antibiotik) může přerůst ve vážné a nepříjemné chronické problémy. Takže všechny alternativní léky jsou zde jen pomocí, zvlášť umí ulevit u nepříjemných bolestí a zkrátit dobu léčení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).