Hlavní navigace

Lékaři odstranili ženě gigantický nádor

24. 4. 2009

Sdílet

Lékaři v Berlíně vyoperovali pětatřicetileté ženě veliký nádor, který vážil zhruba polovinu toho, co ona sama. Pacientka ze Saúdské Arábie trpěla zhoubným nádorem chrupavky, takzvaným chondrosarkomem. Podle agentury DPA tumor vážil 18 kilogramů. Žena má nyní 37 kilogramů. Nádor měla pacientka, která je matkou tří dětí, na pánvi. Diagnózu stanovili v roce 2003 lékaři v její vlasti. Navrhovali jí operaci, při níž by jí odstranili polovinu pánve a amputovali pravou nohu. Nemocná to odmítla. Od…

Lékaři v Berlíně vyoperovali pětatřicetileté ženě veliký nádor, který vážil zhruba polovinu toho, co ona sama. Pacientka ze Saúdské Arábie trpěla zhoubným nádorem chrupavky, takzvaným chondrosarkomem. Podle agentury DPA tumor vážil 18 kilogramů. Žena má nyní 37 kilogramů.

Nádor měla pacientka, která je matkou tří dětí, na pánvi. Diagnózu stanovili v roce 2003 lékaři v její vlasti. Navrhovali jí operaci, při níž by jí odstranili polovinu pánve a amputovali pravou nohu. Nemocná to odmítla. Od loňského září pak pobývala na klinice v Berlíně.

Němečtí lékaři vyzkoušeli jiný postup. Zakázali jí vstávat z postele. Nádor pacientce vyplnil celou pánev. Hrozilo, že by mohl stlačit střeva, a tím je úplně ucpat. Moč se z ledvin nemocné odváděla hadičkami. Na některých místech těla se tumor dostal ven kůží, kterou lékaři nařízli. Chemoterapie tumor podle DPA zmenšila, takže žena mohla podstoupit operaci.

Nyní by měla pacientka odjet do vlasti. Pokud následné prohlídky vyloučí další rakovinu, nahradí jí odborníci část odstraněné pánve implantátem a dají jí umělý kyčelní kloub. Podrobnosti se chystá klinika sdělit na dnešní tiskové konferenci.

Nádory chrupavek se prý objevují obvykle u kyčelních kloubů u dospělých mezi 30 a 50 lety. Naděje na přežití a vyléčení závisí na množství zhoubných buněk.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).