Hlavní navigace

Léčba úpalu a úžehu stojí miliony. Lidé kolabují z horka

8. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
S úpalem, úžehem, vyčerpáním z horka a podobnými diagnózami končí v péči zdravotníků tisíce lidí. Mnohým problémům lze předcházet.

Tropická vedra, která do České republiky v letních měsících přicházejí v posledních letech téměř pravidelně, přivedla předloni k lékařům 1 272 klientů VZP. Náklady na léčbu se přehouply přes 3,1 milionu korun, informovala Všeobecná zdravotní pojišťovna. Další, pravděpodobně ještě výrazně vyšší částky si vedra vyžádají například vinou komplikací, které způsobují lidem s vysokým tlakem či třeba nemocemi srdce.

„Výše uvedená čísla se týkají skupiny diagnóz nazvané prostě ´Účinky horka a světla´. Patří mezi ně zejména úpal, úžeh, mdloby z horka, vyčerpání z horka způsobené ztrátou minerálů, vyčerpání z horka způsobené nedostatkem tekutin, otoky z horka a některé další problémy,“ uvedl mluvčí Oldřich Tichý.

V posledních letech počet lidí, kteří kvůli vyjmenovaným problémům museli vyhledat lékařskou pomoc, překročil jen v případě VZP tisícovku. Zhruba každý patnáctý pacient přitom skončil na nemocničním lůžku. Podrobná čísla a srovnání let 2012 a 2013 ukazuje následující tabulka.

Počet pacientů

Náklady

Akutní hospitalizace

Rok 2012

1 117

2 412 000

86

Rok 2013

1 272

3 191 000

88

Lidí, kteří mají kvůli horku potíže, je ovšem mnohem více. Například nemocných s vysokým krevním tlakem, kterým vedra mohou působit vážné komplikace, evidovala loni VZP přes 850 tisíc. Kolik z nich ale ročně skutečně pocítí obtíže vyvolané vysokými teplotami a zda příčinou komplikací byla právě enormní horka, nelze přesně říci.

Dalším velice vážným onemocněním, které může být způsobeno nadměrným sluněním, je zhoubný melanom. Jde o nejnebezpečnější a často smrtelný typ rakoviny kůže. Loni ho lékaři vykázali u více než 14 tisíc klientů VZP. Vhodnou prevencí je vyšetření kožních znamének.

Předcházejte potížím vhodným režimem

Aby lidé problémům z vedra předešli, doporučují odborníci dodržovat pitný režim, omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, k obědu jsou vhodnější lehká jídla a saláty. Zvláště ti, kteří mají nemocné srdce nebo plíce, cévní onemocnění a alergie, by se měli vyvarovat přímému pobytu na slunci. Toto doporučení platí obecně pro děti a starší osoby. Nutné je větrat, nejlépe ráno a večer. Pokud se už na slunci pohybujete, volte vhodné letní oblečení. Nezapomeňte na použití opalovacích krémů a pokrývku hlavy.

Čtěte také, jak zasáhnout v případě potíží: Zásady první pomoci – Úpal a úžeh

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).