Hlavní navigace

Láska k trvání manželství nestačí

15. 7. 2009

Sdílet

Australští vědci zjišťovali, co je zapotřebí k zachování šťastného manželství, a dospěli k závěru, že jen láska k tomu nestačí. Podle studie badatelů z Australské národní univerzity ovlivňují trvalost manželského svazku takové faktory jako věk dvojice, předchozí vztahy a dokonce i to, zda kouří, nebo ne.

Australští vědci zjišťovali, co je zapotřebí k zachování šťastného manželství, a dospěli k závěru, že jen láska k tomu nestačí. Podle studie badatelů z Australské národní univerzity ovlivňují trvalost manželského svazku takové faktory jako věk dvojice, předchozí vztahy a dokonce i to, zda kouří, nebo ne.

Výzkumníci sledovali v letech 2001 až 2007 téměř 2500 párů – manželských nebo partnerských – aby zjistili okolnosti soužití těch, kteří spolu zůstali, a naopak těch, kteří se rozvedli nebo rozešli. Zjistili, že manžel o devět let a více starší než manželka se s dvakrát větší pravděpodobností rozvede. A stejně tak muži, kteří se oženili před pětadvacátým rokem života.

Dlouhověkost manželského nebo partnerského svazku ovlivňují také děti. Jedna pětina dvojic, která měla děti před manželstvím – ať už z předchozího vztahu nebo společné – se rozešla ve srovnání s pouhými devíti procenty dvojic bez dětí narozených před sňatkem.

Také ženy, které touží po dětech mnohem víc než jejich partneři, s větší pravděpodobností skončí u rozvodového sou­du.

Rovněž rodiče dvojice hrají v jejím vztahu svou roli. Studie ukazuje, že přibližně 16 procent mužů a žen, jejichž rodiče se někdy rozešli nebo rozvedli, na vlastní kůži zažilo rozpad manželství. A to ve srovnání s deseti procenty těch, jejichž rodiče se nerozešli.

Není žádným překvapením, že roli hrají i peníze. Šestnáct procent respondentů, kteří připustili, že byli chudí, nebo kde manžel – nikoliv manželka – byl nezaměstnaný, se rozešlo, ve srovnání s pouhými devíti procenty dvojic s finančním zázemím.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).