Hlavní navigace

Laik se diví, slepice žasne: předvařené vejce stačí zalít vodou

Sdílet

 Autor: youtube.com /TheGrocerChannel
Člověk by řekl, že vejce je hotový produkt a není na něm co měnit a vylepšovat. Potravináři si to evidentně nemyslí. Po vejci na tvrdo a vaječné melanži přichází „vrchol degenerace“.

Pštrosí, slepičí nebo křepelčí, všechna mají nebezpečně křehkou skořápku. Donést tak domů vajíčka jinak než prosáklá do dna nákupní tašky vyžaduje často dost opatrnosti. Takže pryč s obalem „made in hen“ a hurá pro tekutá vejce v krabici, která vydrží i cestu nacpanou tramvají? Jenže z tohoto produktu neudělám vejce na tvrdo, takže koupím vejce už na tvrdo uvařená. V případě, že budu následovat londýnské trendy, můžu si koupit dokonce i polotovar vajíčka, jen ho zalít horkou vodou jak instantní nudle. Tuhle novinku provází výkřiky typu konec světa, totální degenerace a hovadina. Chytí se? Už jsme si zvykli na ledacos...

Víte, jakými proměnami prošlo vejce? V jakých netradičních formách se dnes vajíčka prodávají? Zjišťovali jsme v zahraničí i ve společnosti Framagro u Milana Karbana a Kamily Míkové z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Vejce ve slámě jsou hudba minulosti

Až do začátku 60. let, kdy se zavedla velkoprodukce, se vejce produkovala v malých hospodářstvích. Vajíčka se balila do ošatek s nějakým pórézním materiálem, většinou do slámy, až od 60. let se začaly používat proložky z lisovaného papíru v baleních po 30 kusech.

Papírové krabičky tak, jak je známe ze současnosti, se začaly uplatňovat až v 80. letech. Tehdy se také vejce začala ukládat do krabiček po 6, 10, 12, 15 nebo 18 kusech. Od 90. let jsou tu a tam k vidění i plastové obaly. I tak si ale často koupíme vejce rozbitá. Podle odborníků to souvisí s tím, že chovatelé šetří na krmivu. „Krmivo má vliv na kvalitu skořápky. Kvalitní skořápka pak lépe brání prostupu mikroorganismů do vejce, a tedy i kažení. Ale to není případ současné doby, dnes jsou většinou skořápky méně kvalitní, protože se na krmivu šetří,“ říká Kamila Míková.

Vaječná melanž: Vytlučeme to z nich za vás

Dneska už se obaly na vejce neinovují ani ve velkém nenastává návrat ke slámě. Vejce se jednoduše z křehkého kabátku vyklepnou, pasterují a uzavřou do Elopaku (firma Framagro), případně Tetra Briku (firma Eipro). Koupit si tak můžete jedno, ale i deset kilo vajec bez skořápky v hranatých obalech, podobných těm na mléko. Podle Milana Karbana se rozhodně nemusíme obávat přídavku aditiv: „Vaječná melanž vzniká strojovým výtlukem čerstvých neporušených vajec, resp. šetrným, hygienicky i kvalitativně přesným oddělením skořápky od vaječného obsahu. Stabilizátory neobsahuje, pouze vejce, tedy jednolitou směs bílků a žloutků v naprosto přirozeném poměru tak, jak je ve vejci. Což garantuje i označení CEFF.“ (Zkratka značí Certified E-Friendly Food, více v článku Chcete potraviny bez éček? Logo CEFF usnadní hledání.)

Takový druh prodeje vajec si cení celé spektrum výrobců potravin, kteří by jinak museli na rozklepávání vajec najmout pomocnou sílu. „Vaječnou melanž od nás odebírají společnosti Penam či Kraft Foods (Opavia), Delimax, Unilever, Europasta či likérky Fruko. Málokdy se ale jedná o čistou melanž, někdy je s cukrem, někdy je to oddělený bílek či samotný žloutek,“ dodává Milan Karban.

V běžné domácnosti je však koupě vaječné melanže trochu přehnaný luxus. Jedno vejce v krabici totiž po přepočtu vyjde na téměř šest korun. Po otevření krabice je pak nutná rychlá spotřeba. A vůbec, tekutá vejce postrádají variabilitu vajec jen snesených do hnízda. Nelze u nich oddělit žloutek od bílku, nemůžete je uvařit na tvrdo ani se blýskout vejci do skla. Jedinu výhodu lze spatřovat v absenci skořápek při přípravě hemenexu.

K tématu: Chytrá a ještě chytřejší vejce

Vejce na tvrdo a bez kabátku

Stejně jako dnes běžně v obchodě seženete oloupané a uvařené brambory, tak si můžete pořídit vejce na tvrdo uvařená - bez skořápky. Nejsou určená jen pro velkovýrobce, prodávají se i v nálevu v balení po jednom kile. Vydrží až 28 dní, ale když už kilovku otevřete, musíte zhruba dvacítku vajíček urychleně spotřebovat.

Pokud nemáte v plánu připravit vajíčkovou pomazánku pro celé sídliště a vystačíte si s osmi vejci vařenými natvrdo, koupit je můžete i bez nálevu, v plastových krabičkách. Jedno vyjde, stejně jako v případě melanže, na šest korun.

Čtěte téma: Jídlo pro lenochy zažívá boom

Předvařené vejce: jen zalít vodou

Tohle všechno jsou novinky letošního roku, které si můžeme dopřávat v Česku. V Anglii jsou ale o hodně napřed. Milovníci vajíček na slanině i na měkko totiž vymysleli produkt, který nazvali Dippy Egg, aneb uvařte si vejce i bez sporáku.

Dippy Egg je jedno pasterizované, částečně vařené vejce, které pořídíte v kelímku o málo větším, než je ten na jogurty. Vezmete třeba do práce, otevřete víčko, vyjmete z igelitového obalu, zalijete horkou vodou z rychlovarné konvice a čekáte pět minut. Takhle rychle (šťoural by řekl, že zhruba stejně rychle jako klasickým způsobem), bez soli i sporáku uvaříte vejce na měkko. Jak píše dailymail.co.uk, který prototyp Dippy Egg testoval: „Chutná skvěle, žloutek je měkký a ne příliš řídký.“ Budiž. Na druhou stranu bude toto vejce od září asi nejdražším produktem, který kdy ze slepice vypadl. Jedno Dippy Egg totiž přijde v přepočtu až na 45 korun.

Čtěte dále: Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).