Hlavní navigace

Kvalitní spermie? Víme, jak na ně…

24. 2. 2009

Sdílet

Stále víc mužů má problém se svou plodností. Zhoršuje se nejen kvalita, pohyblivost, ale i množství spermií v ejakulátu. Pokud má muž méně než pět miliónů spermií na mililitr, je považován za klinicky sterilního. Jak si tedy své spermie ohlídat?

Celý vyspělý svět se potýká se snižující plodností. Zhruba 15 % párů zažije na vlastní kůži problém neplodnosti. Varující je, že narůstá počet neplodných mužů. Za více než 60% neplodných párů stojí mužský faktor. Špatná zpráva je, že výrazně lepší to asi nebude.

Zatímco ještě před čtyřiceti lety byla hranice normálního spermiogramu vytyčená Světovou zdravotnickou organizací 60 miliónů na mililitr a později se snížila na 40 miliónů, dnes je na třetině, tedy dvaceti miliónech. Naštěstí je možné si ohlídat alespoň své spermie, byť i podle lékařů je to bez záruky. Nabízíme vám několik stručných rad, jak svým spermiím alespoň neškodit.

Zdravá strava

Zcela jednoduše, jezte zdravě. Ačkoliv pečená kachna se zelím je jistě výborná pochoutka, není zrovna nejlepší se jí živit každý den. Obecně platí, že obézní muži mívají častěji problémy s erekcí, nemluvě o jiných zdravotních komplikacích. Tedy, pokud chcete mít kvalitní a pohyblivé spermie, jezte hodně zeleniny, ovoce, omezte tuky a také cukry. „Pokud muž chce mít biologicky vlastního potomka, měl se snažit o zdravou životosprávu,“ vysvětluje MUDr. Jitka Řezáčová, vedoucí pracoviště asistované reprodukce Ústavu péče o matku a dítě v Praze.

Žádné drogy

kurakKvalitu a pohyblivost spermií negativně ovlivňují taky všechny návykové látky. Když chcete dostatečně dobré pohlavní buňky, musíte zapomenout na drogy, alkohol i cigarety. Závislosti na nikotinu se zbavte mnohem dříve, než se chystáte počít potomka, totéž platí i jiných drogách. Alkohol negativně ovlivňuje schopnost erekce, přesněji často k pohlavnímu styku ani nedojde, a pokud vůbec, ejakulace je v nedohlednu. Navíc alkohol způsobuje vyšší úmrtnost spermií.

Stres

Zabijákem spermií je stres. „Paradoxně do našeho centra přichází stále více mužů, úspěšných manažerů, podnikatelů a vedoucích pracovníků. Stres velmi negativně ovlivňuje kvalitu a pohyblivost spermií,“ říká MUDr. Milan Mrázek, Ph. D, primář Centra asistované reprodukce. Podle něj je vysoká míra stresu vážným civilizačním problémem. Paradoxně tak jinak úspěšní muži selhávají v sexuálním životě i ve snaze rozmnožit se.

Pravidelné prohlídky

Lékař není váš nepřítel. Tedy pravidelně navštěvujte svého obvodního lékaře a nevynechávejte preventivní prohlídky. Mužské intimní partie, na rozdíl od žen, které mají své gynekology, nejsou ve hledáčku lékařů. Proto je nutné věnovat pozornost pravidelným prohlídkám a hlídat si své zdraví. „Prakticky jakékoliv onemocnění organismu se negativně projeví na kvalitě spermiogramu,“ dodává MUDr. Řezáčová.

Trenky versus slipy

Celé generace mužů řeší zásadní otázku, zda nosit trenky nebo slipy. Mužské pokolení se dělí na zapálené trenkaře a slipaře. Má ale tento spor nějaký reálný základ? Možná vás to překvapí, ale otázka mužského spodního prádla má větší význam, než je na první pohled zřejmé. Varlata jsou zcela záměrně uložena mimo dutinu břišní, protože spermie ke svému správnému vývoji potřebuji nižší teplota, než má zbytek těla. Proto je lepší nosit volnější spodní prádlo, které nikde nekouše nebo neškrtí.

Notebook patří na stůl

V poslední době se stále více šíří zlozvyk, kdy muži pracují a notebook mají položený na klíně. To je ovšem zásadní chybou. Notebook patří na stůl a nikam jinam. „Velmi nebezpečný je v současnosti rozšířený nešvar, že muž pracuje a notebook má položený na klíně. Vždy své pacienty před tímto varuji,“ upozorňuje primář Mrázek. Tedy, když už potřebujete pracovat na notebooku, nepokládejte jej na klín.

Mrchy chlamydie

kondomVelmi nebezpečná je bakterie Chlamydia trachomatis. Tato potvůrka velmi ráda obývá zejména mladé sexuálně aktivní jedince. Je velmi zákeřná v tom, že akutní infekce se nijak neprojevuje. Je tedy velmi dobře možné, že muž za sebou zanechává nebezpečnou infekci, aniž by o tom věděl. Chlamydie ovšem dokáží způsobit trvalou neplodnost, můžou totiž za neprůchodnost vejcovodů u žen a uzavření chámovodů u mužů. Přitom existuje velmi jednoduchá prevence, při každém sexuálním styku s neznámým partnerem použít kondom.

Varikokéla

Nebezpečná je také mezi mladými muži poměrně rozšířená varikokéla neboli rozšíření žilní pleteniny v oblasti šourku. Celé to začíná pocity nepříjemného tahu v intimních partiích. V podstatě se jedná o onemocnění podobné křečovým žilám na nohou nebo hemoroidům v konečníku. Pokud se neléčí, může vést k poruše tvorbě spermií, neplodnosti, ale i erekce. Tedy, když se vám něco na vašich intimních partiích nezdá, vyhledejte lékaře.

Nesestouplé varle

O budoucí plodnosti muže se rozhoduje mnohem dříve, než dospěje. Postačí, když chlapci nesestoupí jedno nebo obě varlátka. „Tohle se musí léčit do dvou let věku dítěte, první rok konzervativní léčbou, a pokud nepomůže, je nutné přistoupit k operativnímu zákroku. Jinak dojde k nevratným změnám Leydigových buněk, jež produkují mužský pohlavní hormon testosteron. Navíc roste riziko nádorových onemocnění,“ varuje doktorka Řezáčová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).