Hlavní navigace

Kterou dýni musíte vařit a která se jí za syrova?

20. 9. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Má oříškovou chuť a jako jedna z mála, dost možná jako jediná z dýní, se může jíst syrová, a to i se slupkou, znáte ji? Seznamte se s dýní žaludovou i dýněmi mexickou, muškátovou, špagetovou, Hokaido či dýní máslovou.

Před třiceti, čtyřiceti lety jsme zavařováním velkoplodé dýně Goliáš suplovali nedostatek ananasových kompotů. Přestože podle průzkumu řetězce Albert tak dnes činí už jen třetina Čechů, většina z nás, bezmála polovina lidí, si z dýně raději připravuje polévku. Jen pětina Čechů přiznává, že dýně nekonzumuje vůbec. Možná je to proto, že prostě jen neví, jak ji připravit. A přitom je to tak snadné, rychlé a chutné. Nabízíme přehled nejoblíbenějších dýní, které jsou aktuálně na trhu, a k tomu pár receptů, abyste jste se s druhou tváří dýně mohli seznámit.

Dýně Hokaido

U nás vůbec nejrozšířenější odrůda dýně. Objevuje se také pod názvem kaštanová dýně díky její nasládlé, jemně oříškové chuti. Vyznačuje se vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Hokaido jsou jediné dýně, které před tepelnou úpravou není potřeba loupat, protože jejich slupka vařením krásně změkne.

Dýně muškátová

Původně pochází z jižní části Mexika. Poznat ji lze podle zajímavých barokních tvarů a krémové barvy. Dužina je oranžová a velmi silná. V kuchyni má široké využití, ideální je zejména pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů.

Dýně špagetová

Tato žlutá, oválná, protáhlá dýně dostala své jméno podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a poté použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně lze snadno vytáhnout vidličkou.

Mexická dýně

Tento typ dýně je vhodný především jako dekorace. Tykev je totiž dostatečně velká, a proto se s oblibou využívá k vyřezávání na svátek Halloween. Neslouží k jídlu, jako dekorace vám ale vydrží velmi dlouho.

Máslová dýně

Odrůda máslové dýně je charakteristická svým hruškovitým tvarem a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvou. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí do koláčů nebo na dýňové máslo. Při úpravě je dobré ji nejprve upéct a teprve poté vařit.

Velkoplodá dýně Goliáš

Dýně s hladkou oranžovou slupkou jsou velmi vhodné k zavařování, k výrobě džemů, ale i jako potrava pro domácí zvířata. Díky vysokému obsahu vody se však nehodí ke skladování, protože snáze uhnívají. S ohledem na vysokou hmotnost dýní (až 30 kg) je třeba počítat s vyšší náročností při sběru a následném zpracování.

Dýně žaludová

Má velice neobvyklé plody, které připomínají tvarem spíše jahodu než dýni, váží 0,5–1 kg a jsou dlouhé zhruba 10–20 cm. V Americe si ji oblíbili pro její oříškovou chuť, u nás získává body svou chutností i za syrova a se slupkou.

Salát s dýní (4 porce)

  • ½ dýně
  • 120 g špenátu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička datlového sirupu
  • 1 lžíce balsamica
  • 50 g piniových oříšků
  • 70 g sušených rajčat
  • 1 avokádo
  • 100 g cizrny
  • pepř

Postup: Dýni nakrájejte na proužky a společně s cizrnou dejte péct na dvacet minut do trouby při 180 °C. V malé misce mezitím smíchejte zálivku z olivového oleje, datlového sirupu a balsamica. Špenát, avokádo a nakrájená sušená rajčata promíchejte a přidejte pečenou dýni. Vše přelijte zálivkou, opepřete a posypte piniovými oříšky, které před podáváním orestujte minutku na pánvi.  

Polévka z pečené dýně (4 porce)

  • 1 menší dýně Hokaido
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • rostlinný olej
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml sójové smetany
  • 1 citrón
  • mleté chilli
  • sůl

Postup: Dýni Hokaido umyjte, osušte utěrkou a nakrájejte na kousky. Dýňová semínka nevyhazujte, budou se hodit na závěr do polévky. Nakrájenou dýni dejte společně se semínky na plech vyložený pečícím papírem a nechte péct třicet minut při 180 °C. V hrnci zahřejte trochu rostlinného oleje a zpěňte na něm nakrájenou cibuli a nakrájený stroužek česneku. Přidejte dýni, posypejte trochou chilli podle chuti a restujte 1 minutu. Přilijte zeleninový vývar a nechte deset minut povařit. Polévku následně rozmixujte tyčovým mixérem, přilijte smetanu na zjemnění chuti a na závěr lehce osolte a zakápněte citrónem. Polévku ozdobte dýňovými semínky, dýňovým či olivovým olejem, balsamicem nebo smetanou.

Dýňové lívance (4 porce)

Lívance

  • 150 g dýně
  • 600 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 300 g špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce slunečnicového oleje (+ na vymazání)
  • špetka soli
  • mletá skořice

Čokoládový přeliv

  • 100 g hořké čokolády
  • 150 ml kokosového mléka

Postup: Dýni nakrájejte na kousky a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby a nechte péct dvacet minut při 190 °C, aby dýně změkla. Vychladlou dýni rozmixujte s kokosovým mlékem, přidejte olej a promíchejte. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a mletou skořici. Pomalu přilévejte směs tekutých ingrediencí a pomocí metličky zamíchejte, aby nevznikly hrudky. Lívanečník vymažte troškou oleje a rozpalte na střední stupeň. Těsto nalijte pomocí naběračky a lívance nechte opékat 1 minutu z každé strany. Mezitím zahřejte v kastrolu mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu, kterou hotové lívance přelijte.

TIP: Pokud budete lívance podávat najednou a chcete, aby byly ještě teplé, předehřejte troubu na 50 °C a hotové lívance v ní nechte odležet.

Autor receptů: blogerka Jarmila Červená JarmilaSweet

Zdroj: Albert

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).